Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop Multipexer

dan cod

Postări Recomandate

Daca vezi sigla pe el si tipul,crezi ca poate fi home made? :rade:

E din anii 80 cand TTL-ul era la putere,e unguresc,si e cu deflexie electromagnetica.Tubul e comparabil cu cel de tv sport,cu diagonala de 31cm.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Aveti dreptate dar eu nu sunt cu experienta in domeniu ca sa stiu atatea.Oricum nu prea seamana cu osciloscoapele care se fabrica astazi.In ceea ce priveste aspectul am vazut ce aparate home made isi fac altii astazi.Ma refer in special la surse de tensine si statii de lipit caci cu osciloscoapele este mult mai greu si tocmai de aceea l-am intrebat pe userul care scria in acest topic ca si-a facut osciloscop acuma mai multi ani daca nu-si aduce aminte cam  cat timp i-a luat.

Link spre comentariu

Pana in 89,erau asa de scumpe si greu de gasit,incat nu se punea problema cat timp iti ia sa-l construiesti...important era sa-l finalizezi.Oricum nu se apuca oricine sa faca asa ceva.Eu am cochetat cu ideea de a face un osciloscop cu tub de tv sport pt domeniu audio.A iesit,insa era de 2 ori mai mare si mai greu decat un E0102,cu care am facut reglajele si calibrarile... :rade:

Nici liniaritatea nu te dadea pe spate...dar au fost vremuri frumoase din punctul asta de vedere.Acum e ridicol sa te apuci sa-ti construiesti un osciloscop clasic,daca te uiti ce preturi de nimic au si ce varietate se gaseste pe piata.

http://www.radiomuseum.org/r/fokgyem_digital_memory_oscillosc.html

Gata,am poluat destul topicul.

Link spre comentariu

Eu am facut osciloscop catodic  " cu mana mea " , pana in ' 89 ... mare parte inspirat dupa C1 - 94 sovietic . Am mai scris intr - un topic vechi . Chiar mi - a iesit . Acum nu m - as mai apuca ... din 700 si ceva de motive ...

Link spre comentariu

Eu cred ca si la ora actuala asta reprezinta o mare satisfactie pentru multi electronisti dar cu siguranta nu toti sunt capabili sa realizeze asa ceva caci trebuie sa ai doxa cu duiumul. :rade:Felicitari celor care ati avut asemenea realizari!

Link spre comentariu

Ia de aici,sa nu mai spui ca n-ai vazut  :rade:

Posted Image

doru, eşti un drăguţ, mersi!!! :rade:

cât priveşte subiectul "osciloscop homemade", despre care s-a pomenit razant, mai complicat e reglajul PIF decât "confecţionarea" în sine.

cel puţin, aşa văd eu lucrurile...

Link spre comentariu

C1 - 94 am avut pe masa ... si la reparat ! Piese ... asisderea ... originale . Manualul de utilizare , in buna traditie URSS , avea cam tot ce - ti doreai , ca electronist ... Am facut doar modificari fiindca aveam alt tub ... 7LO55I ... cu alte tensiuni . Sursa am facut - o cu transformator cu tole ... exact din aceste motive . In 1991 am luat " din Obor " primul osciloscop rusesc ... C1 - 112 A ! ...

Link spre comentariu

Pai le vezi bine,pt ca pt asta iti trebuie alt osciloscop in toate mintile...ori daca il ai deja,atunci nu se mai justifica construirea altuia home made,si uite asa apare un cerc vicios  :rade:

mai complicat e reglajul PIF decât "confecţionarea" în sine.cel puţin, aşa văd eu lucrurile...

Sovieticele au fost bune cat au mers,insa depanarea pe ele e "gretoasa" tare(cel putin eu nu le-am agreat de nici un fel pe masa,chiar daca nu aveam probleme cu limba rusa din documentatie).

C1 - 94 am avut pe masa ... si la reparat !..

Link spre comentariu

Cam asa e ... numai ca nu prea am avut de ales ... cam tot ce vedeam in jur ( 95 % ... ) era rusesc ... si 50 % din " hartiile " de pe masa ... am invatat de nevoie , desi aveam traducator . Materialele pe care le " emana " erau printre putinele lucruri vesele din jur ... partidul sa traiasca ... altfel ar fi lipsit si aceasta " raza " de destindere !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cam asa e ... numai ca nu prea am avut de ales ... cam tot ce vedeam in jur ( 95 % ... ) era rusesc ... si 50 % din " hartiile " de pe masa ... am invatat de nevoie , desi aveam traducator . Materialele pe care le " emana " erau printre putinele lucruri vesele din jur ... partidul sa traiasca ... altfel ar fi lipsit si aceasta " raza " de destindere !

E drept ca tot ce venea din vest,trebuia sa treaca prin est,altfel era mai greu accesul la documentatii,insa chiar si cu cei 10 ani de rusa din scoala,tot cu dictionarul tehnic stateam langa mine,pt ca de traducator n-am avut parte.Macar la citit n-am avut probleme,altfel mi-ar fi placut si mie "un traducator" cu fusta scurta  :rade:

Cat despre TR-urile unguresti,da, au fost scule de incredere,am avut cateva pe mana,si toate lucrate cu simt de raspundere.De fapt,mai toate sculele din acea vreme, parca erau facute sa dainuie o viata,nu prea aveai sentimentul asta de perisabil,firav,de consum, pe care il ai cand pui mana pe un osciloscop(si nu numai) fabricat in zilele noastre.

Link spre comentariu

Intrutotul de acord cu sculele ... de atunci si de acum ! Am avut " pe mana " chestii interesante ... unele destul de rare . Mai ales pe partea radio ... ca denumire generica . Microundele au " tipicul " lor . Multe au fost  " in premiera " ... nu cu Carmen Avram . Nu numai pentru mine ... doar ca pe mine " a cazut magareata " . Destul de greu , tanar fiind , si fara " referinte " unde sa cauti raspunsuri sau confirmari . A fost si o parte buna ... m - am format in spiritul rigorii , exactitatii si al responsabilitatii . Un adevarat castig , mi - a folosit si - mi foloseste inca . A devenit un mod de a fi ... in fine , sa termin cu laudele . Sant de fapt doar amintiri ... desi parca a fost ieri . Sau luna trecuta ...

P .S . - " traducatoarea " nu era asa stralucita ( din pdv. masculin ) . Dar erau " piese " remarcabile , aveai de unde alege . Ceea ce am si facut ... dupa multe incercari , fiind " nehotarat " . Unele erau deja " rezervate " ... demersul nu mi - a usurat deloc " situatia " . Nici macar dosarul ... In fine , cu scuze pentru off - topic . Se poate sterge , nu e relevant pentru subiectul topicului .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Mie chiar imi face placere sa aflu  de la persoanele mai in varsta lucruri despre electronica de pe vremuri.Nu vi s-a parut mai frumoasa electronica de atunci decat cea de acum? Caci cea de acum deseori implica programare din plin asta insemnand ca nu este suficient sa fi doar un electronist bun ci si un softist la fel de bun.In urma cu cativa ani am cunoscut un electronist din generatia dvs. si inca unul foarte bun atat la teorie cat si la practica  dar cu partea de software era in paralel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări