Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop Multipexer

dan cod

Postări Recomandate

Eu am lucrat ... nu chiar cu cel din foto ... dar ( oarecum ) similar . Practic transforma un oscilop mai modest intr - unul multispot . Cele dedicate , majoritatea cu 4 canale , sant foarte scumpe . Utilitatea unei asemenea " jucarii " a scazut mult dupa aparitia analizoarelor logice si a osciloscoapelor digitale , mai ales cele ce functioneaza tandem cu PC - ul . Ma rog , cine si le permite ... Ramane util in caz de semnale " analogice " , sinteze audio , etc . Are ceva facilitati , printre care sincronizarea cu un anumit semnal din cele " prelucrate " , cu nivel de triggerare reglabil , si alte chestii ... se pot vedea pe panoul frontal . Un manual ar " clarifica " multe , dar se poate si prin metoda experimentarii proprii . Nu cred ca duceti lipsa de generatoare ... si nici de osciloscoape !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asta ziceam si eu ... apropo de generatoare si osciloscoape . Privind " obiectul " in discutie , sper sa nu fi fost eu  in mod involuntar depreciativ ... Nu sant foarte multe chestii similare , iar firma care l - a produs e " bazata " in mod serios . Poate postati ceva foto cu interiorul ... va fi o surpriza placuta ( cel putin eu asa ma astept ) . Daca si pretul a fost rezonabil , inteleg ca modic ... e o achizitie interesanta . Chiar nesperata ... Spor la lucru ! ( incerc sa caut si eu cate ceva despre " impricinat " ! ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am inteles ... dar ceva idee vazand cablajul ( complexitatea ) v - ati facut ... Constructia e compacta si " lipita " de BNC - uri din motive de zgomot , si altele ! Nu se poate inlatura " fundul " carcasei ? Banuiesc ca componentele sant cu fata in jos , impiedicand foto ... mai sant si ceva ecrane suplimentare ?

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asta a fost cadou de Mosu din partea sotiei.Deja m-a intrebat ce sa imi ia ca va urma la inceputul lui Ianuarie ziua mea.Caut ceva aparat,am pus ochii pe ceva dar inca nu sunt sigur.Acel ceva la vreo 300 de euro.Sa vedem daca raman la ala sau nu.

Link spre comentariu

Este de genul comutatoarelor simple pentru osciloscoape, publicate pe vremuri in literatura de amator pentru a transforma un osciloscop cu un singur canal intr-unul cu doua canale, de exemplu. Din cate am vazut, ca multiplexor foloseste un CD4051 ceea ce inseamna ca este ceva pentru uz obisnuit, adica nu este cazul a ne astepta la o banda larga. Atenuatorul este unul singur (comun) la iesirea multiplexorului ceea ce inseamna ca amplitudinile semnalelor aplicate trebuiesc a fi relativ apropiate pentru toate canalele, este unul dintre dezavantaje fata de un osciloscop multicanal, iar compensarea atenuatorului nu pare a fi ajustabila.

Link spre comentariu

Este interesanta scula dar are un mare inconvenient: poate fi folosita numai pentru semnale logice.

Pentru a putea fi folosita si la semnale analogice ai nevoie de atenuator si potentiometru de axare pe fiecare canal.

Este un aparat de pus pe panoplie mai degraba decat de utilizat.

Eu mi-am construit un astfel de aparat acum 20 ani cand, chiar daca stiam ca exista, de cumparat nu mi-l puteam permite. Schema conceptie proprie era cu CMOS seria 4000, pentru multiplexor am folosit un CD4067 . Aveam: 12 intrari, comutator cu 12 pozitii pentru selectia semnal trigger,  numaratorul cu CD4518 si un oscilator cu 4011. Ulterior am pus reglaj pe frecventa oscilatorului . 

Mi-a fost foarte folositor cand proiectam/experimentam cu circuite logice. 

Cand am dorit sa-l imbunatatesc prin adaugare de atenuare si axare pe fiecare intrare treaba s-a complicat si la un moment dat m-am lasat pagubas.

Link spre comentariu

Va mai aduceti aminte si cat timp a durat construirea sa?Nu de alta dar mi se pare un proiect tare complex.Fiind la inceput cu electronica   imi starnesc si mie curiozitatea atatea lucruri din acest domeniu pe care le intalnesc aici.

Link spre comentariu

Intradevar, un aparat nu foarte necesar... dar cine stie?!...

Exista manualul de service cu scheme pe elektrotanya. Intrarile sunt analogice, multiplexorul 4051 este cu comutatoare pentru semnal analogic iar fiecare intrare este prevazuta cu propriul etaj buffer avand impedanta mare de intrare, deci ar trebui sa functioneze inclusiv cu semnale analogice. Nu are nevoie de circuite de axare deoarece include un generator de trepte de tensiune a carui iesire este insumata semnalului multiplexat, cele 8 trase ar trebui deci sa fie afisate in ordine una deasupra celeilalte pe ecranul osciloscopului, cuplajul de la intrari si pana la iesire este direct (DC).

Link spre comentariu

... 8 canale... eu, cel puţin, n-am văzut osciloscop cu mai mult de 2...

uneori chiar ai avea nevoie să urmăreşti simultan mai mult de 2 semnale, şi e mai comod cu aşa ceva decât să stai cu ochii în 4 pe 4 ecrane diferite! :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări