Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Miliohmmetru adaptor


UDAR

Postări Recomandate

Urmare unor discuții de pe Proiecte vechi , postez aici schema unui Miliohmmetru adaptor pe care l-am construit cu ceva timp în urmă și îl folosesc și azi. 

Aparatul constă practic dintr-un generator de curent constant care poate furniza 1-10-100-1000mA prin rezistența de măsură. Tensiunea la bornele acesteia este măsurată cu un multimetru extern pus pe scala de mV ( multimetrele mele au fie 200mV fie 500mV) . Corespondența este 1mV  la 1Ω-100mΩ-10mΩ-1mΩ. 

Sursa de energie este o celulă NiCd de 1,2V/4,5Ah - această tensiune scăzută reduce și disipația pe MOSFET-ul din generatorul de curent . Un mic convertor asigură +5V pentru alimentarea AO. Există un buton de măsură - curentul este injectat doar cât timp este apăsat , pentru economisirea bateriei. Un LED indică acest lucru. Dacă la apăsare LED-ul nu se mai aprinde înseamnă că bateria este descărcată.

 

 

post-176515-0-68544500-1449472559_thumb.jpg

 

 

Pentru mai multe detalii, vă rog întrebați. Nu am fost pregătit pentru postarea acestui subiect .  Eventual, dacă e cazul  , ceva poze deseară.  Cutia e cumpărată , are codul KM-56 ( sper că nu greșesc ) . Clemele Kelvin sunt improvizate din ceva cleme foto , o să-mi comand cândva de pe eBay. 

 

EDIT . Față de schema postată există în plus un condensator între ieșirea și IN- la OA din generator - antioscilație.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UDAR

    5

  • dan_b11

    2

  • em2006

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulțumesc pentru interes . Deseară pun poze. Construcția este pe două plăci așezate la 90° și cositorite . 

Cablaj.pdf

Cablajul nu e la scară , dimensiunile plăcii orizontale sunt de 112x86 iar ale plăcii verticale de 113x51 ( după cutie ) 

 

Pe placa frontală este fixat comutatorul de domenii , butonul de ON-OFF cu LED-ul  și mufa pentru clemele Kelvin. 

Bateria este montată pe placa orizontală între două contacte home made , fixată cu două bride de plastic pentru că se încarcă ”on site”.  Tot pe placa orizontală sunt fixate mufele pentru încărcare și ieșire către multimetru . Tranzistorul MOSFET este lipit pe o plăcuță separată , pe post de radiator, atașată vertical pe placa mamă.

Sper că am pus ultima variantă de cablaj , o să verific deseară . 

 

Performanțele , cât am putut să testez , au fost foarte bune . Clar sub 0,1% pe domeniile mari ( 20-200 Ω) , ceva mai modeste ( 0,25-0,5%) pe cele mici ( 0,2-2 Ω) . Testul a fost făcut după construcție acu vreo doi ani . Am undeva ( cred că pe PC-ul de acasă ) notate rezultatele. Urmează să verific cum s-a menținut calibrarea . Recent , o rezistență marcată 22mΩ-1% a măsurat 21,84 deci pare OK. 

În afara preciziei absolute este important că poate măsura rezistențe foarte mici cu rezoluție bună . Cu un multimetru obișnuit pe gama de 200mV am rezoluție de 0,1mΩ iar cu cel mai bun aparat pe care-l am cu 5 cifre pe scara de 500mV am rezoluție de 10µΩ!.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

http://postimg.org/gallery/23fd3kz7o/a23e437f/

 

Ceva poze ... 

 

Scuze pentru calitatea lor . N-am avut nici lumină , nici răbdare ...

 

Am găsit rezultatele verificărilor de după realizare : 0,02% pe 200Ω ( este domeniul pe care s-a făcut calibrarea ) , 0,1% pe 20Ω, 0,3% pe 2Ω și 0,5% pe 200mΩ. Pentru cine interesează cu adevărat o să povestesc cum am obținut rezistențele de precizie și cum am făcut verificările - e destul de lung și plictisitor. Și la alte eventuale întrebări răspund cu drag.

 

PS Cablajul postat dimineață nu e cel corect , o să-l caut pe cel bun dacă interesează pe cineva - proiectul original al cablajului este în ExpressPCB.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

1. Puteti pune, va rog, o poza mai clara?

2. Rezistenta de masurat unde se pune?

3. Puteti  sa dati mai multe detalii despre bobina L1? Sunt doua sau una cu priza mediana? Valoarea 330 uH intre ce ramuri este?

4. Comutatorul este dublu cu patru pozitii, nu?

Multumesc

Link spre comentariu

1. O să încerc să fac/pun poze mai clare .

2. Rezistența de măsurat se pune între cei doi clești Kelvin improvizați .

3. E o bobină cu priză mediană . 330µH are o jumătate . ( Ramura principală dintre colector și alimentare ) .

4. Da .

Link spre comentariu

Am inteles ca intre cei doi clesti, dar clestii unde vin legati pe schema? Eu nu imi dau seama.

In loc de bobina cu priza mediana banuiesc ca nu se pot folosi doua, nu? Unde as putea gasi o asemenea bobina?

Puteti da mai multe detalii despre calibrare(in limita timpului disponibil, bineinteles).

Multumesc

Link spre comentariu

În partea dreapta sus sunt bornele KI + și - respectiv KO + și - adică Kelvin curent și Kelvin ieșire ( spre milivoltmetru ) .

Bobina trebuie să fie una singură ( pe același miez ) deoarece cuplajul magnetic între cele două secțiuni este esențial - e acolo un oscilator , a doua înfășurare duce reacția în baza tranzistorului . Nu țtiu unde se poate găsi dar e extrem de simplu de confecționat . Dacă spui de ce miezuri dispui pot să te indrum .

Calibrarea , da . Acolo a fost cea mai multă muncă și răbdare - mă refer de fapt la sortarea rezistențelor R01..... R04 așa încât să fie în raportul de 10:1 cu următoarea . Dacă chiar te interesează pot scrie dar e destul de plictisitor . Cu toată grija , tot a trebuit să fac o ajustare după montaj , la rezistența de 0.2Ω care era puțin mai mare din cauza rezistenței cablajului . Am corectat cu o rezistență în paralel ( se vede în poză ) .

 

Obs. Acum observ o scăpare pe cablaj - e posibil să fi postat o variantă anterioară . Dacă te interesează cablajul o să verific dar bănuiesc că nu se potrivește cu nevoile tale . 

 

Calibrarea propriu zisă e simplă - cu o rezistență cunoscută de circa 100Ω cu RV1 . De fapt această calibrare compensează doar toleranța referinței . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări