Vizitator viobio Postat Decembrie 29, 2015 Partajează Postat Decembrie 29, 2015 Eu am folosit patru rezistoare de 390Ohm la 0,5W. Grupul deci disipa o putere de 2W... As pune totusi unul de 3W.La atingere, dupa numai o ora de lucru, as spune ca temperatura celor patru rezistori este de vreo 55gradeC.Mai bine asa,cu una de 3..4W. Link spre comentariu
oprea_m Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Buna ziua, Am mai construit un amplificator dupa aceeasi schema. Este 1/2 din dimensiunea primului. Are o problema: rezistorul de negativare din catodul pentodei se incalzeste atat de rau ca nu poate fi atins mai mult de o secunda.... Are 3W. Care credeti ca ar fi problema? Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Lampa este pe "treaba"ei ? Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Masoara consumul si caderea de tensiune, aplica legea lui Ohm si vezi ce putere ar trebui sa aiba rezistenta, multiplica x 5, pune o rezistenta corespunzatoare si-atunci va fi doar calda. ... sau foloseste bias fix si-ai scapat de resou... Link spre comentariu
Dan Minciu Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Ai măsurat căderea de tensiune pe el? Poate curentul prin pentodă e prea mare sau puterea disipată de rezistor depășește 3W. P=UxU/R. Ăsta ar fi un semn că nici PSF-ul pentodei nu este respectat. În schemă scrie 14V deci 14x14/390=1.5. Dacă e așa încins, probabil ai putin peste 3W asta ar fi cam asa U=sqr(PxR)=SQR(3*390)=19.74 sau mai mare... Ar mai fi o problemă, dacă rezistorul din grilă la masă (470K) este întrerupt, poți avea tensiune pozitivă pe grilă(lipsește negativarea cu desăvârșire...), care modifică curentul anodic, putând duce chiar la înroșirea anodului...asta nu s-a observat? Pentru că dacă rezistorul are 3W pe bune și se încinge dupa cum spui, curentul în pentodă este chiar mare. Editat Decembrie 31, 2015 de Dan Minciu Link spre comentariu
oprea_m Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Caderea de tensiune pe rezistor este de aprox. 18V in loc de 14V. Nu vad de ce ar fi curentul prin tub prea mare... piesele sunt noi. Nu am observat inrosirea anodului. Amplificatorul lucreaza normal, doar ca se incinge prea rau rezistorul de negativare. Mentionez ca nu am pus si acel condensator de contrareactie din catod catre bobinajul secundar al trafo semnal si nici acel condensator de suntare a secundarului. De asemenea nu am legat la masa o borna a secundarului. Ceea ce nu am facut influenteaza in felul descris de mine functionarea aparatului? Link spre comentariu
Untold Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Condensatorul de cuplaj de 0,22uF dintre anodul triodei si grila pentodei e bun? Incercati sa-l schimbati, puneti unul la tensiune de lucru cat mai mare, 400V ceva... Link spre comentariu
Dan Minciu Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) UXU/R=18x18/390=0.83W... dacă acea rezistență NU are 3W?...mi se pare destul de evident că e de 0.5W O poză se poate? Editat Decembrie 31, 2015 de Dan Minciu Link spre comentariu
vio2007 Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Condensatorul din catodul pentodei, de 470uF/25V trebuie pus la masa (prin secundarul trafului de iesire),deci pune secundarul la masa. Editat Decembrie 31, 2015 de vio2007 Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Terminati si dumneavoastra de construit si apoi il alimentati , si respectati schema. Link spre comentariu
Dan Minciu Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Nu cred că ar fi o problemă mare, asta, în acest moment amplificatorul functionează cu reacție negativă locală cauzată de nedecuplarea rezistenței din catod. Mai complicat ar fi să aibe dreptate colegul Untold și condensatorul de legătură între etaje să aibă pierderi în CC...asta ar cauza trecerea într-un regim cu curenți de grilă,și automat curent mare prin Rk... Dar...cel mai bine ar fi să dezlipești cond. dintre anod trioda si grila pentodei, scurtcircuitează rezistența de 470k din grilă la masă și vezi ce tensiune ai în catod.(ar trebui 14V) adică în acest moment pentoda este în punctul static de funcționare. Dacă e așa, verifici în ce stare e cond. din anodul triodei în grila pentodei. Altfel, măsoară tensiunea pe grila ecran, tensiunea anodică, tensiunea ÎN ANODUL pentodei, să se încadreze toate în valorile de pe schemă. Apoi revino la schema inițială. Editat Decembrie 31, 2015 de Dan Minciu Link spre comentariu
oprea_m Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Condensatorul de cuplaj la grila pentodei l-am verificat si are capacitate normala si l-am si schimbat cu un altul de 100nF la 275Vca si rezistorul de negativare tot se incinge... Asa cum spune Dl. Dumitrache, sa termin montajul si apoi om vedea.... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Ori rezistorul nu are 3W ori nu are 390 de ohmi. Ai masurat rezistenta acelui rezistor cu ohmetrul? Link spre comentariu
oprea_m Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Cand am facut acest amplificator, aseara, l-am realizat cu un soclu dintr-un televizor romanesc. Vreau sa spun ca mi-a spart doua 6Fi3Pi.... Va rog sa imi spuneti unde am gresit. Cum trebuiesc instalate aceste socluri romanesti? ........... rezistorul l-am masurat cu ohmetrul si are 380Ohm. Editat Decembrie 31, 2015 de oprea_m Link spre comentariu
Untold Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Soclurile recuperate care au functionat vreo 30 de ani, sunt oxidate, strambe, etc. De aici, rezistenta de contact, contacte imperfecte.... Eu de obicei ma cam feresc de fenomenul GIGO: Gunoi Introduci, Gunoi Obtii. Aici ar putea fi greseala. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum