Marian Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 In audio, pentru ca despre asta este vorba in acest topic, nu este ok limitarea puls cu puls. DE CE? Sau hai sa o luam altfel, se da un exemplu pur ipotetic, amplificator de mare putere al carui curent de varf instantaneu maxim estimat in unda sinus pur este sa zicem 20A, avand in vedere cerintele semnalului muzical, acceptam ca avem, nevoie de varfuri de curent mai mari, sa presupunem deci ca ne multumim cu 40A curent de sarcina maxim permis de sursa in secundar, si sa mai presupunem un raport de transformare al trafului de 1,5, deci 26A in primar, prag la care trebuie sa actioneze protectia. Presupunand ca avem tranzistori capabili sa supoerte curentul asta, ( lucru absolut necesar indiferent de tipul protectiei ), atunci citeste atent ( da foarte atent ) spune-mi care este diferenta daca la acest prag acceptat ca fiind necesar, protectia pune stop asa cum vrei tu, si deci sursa se blocheaza, sau sursa pune off pe pulsul respectiv dar nu se blocheaza ci reia functionarea normala la pulsul urmator? Sau aia 25A de care zici tu ca vrei ca sursa sa-i poata suporta in primar, eu iti proiectez o limitare puls cu puls care la 25A sa faca off pe pulsul respectiv, si functionarea normala se reia cu pulsul urmator, si tu proiectezi o protectie care la 25A sa puna stop, si deci sa blocheze sursa. Care mama masii e diferenta??????????? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 E ultima oara cand mai ma bag. Leco! Tu ai dreptate in ce spui ca sunt probleme care apar cand treci de 1kw pe care uneori nu poti sa le explici si nici un simulator nu le va evidentia. Tu trebuie sa-ti schimbi stilul daca vrei sa fi ascultat. Ne-ai omorat cu filmele tale dar nu vrei sa spui lucruri importante. Sa faci vorbire de fineturi. Spor, Mircea. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 Leco eu nu m-am legat de realizarile tale ci doar de atitudinea ta, de modul ignorant si ingamfat cu care poluezi orice topic. Tu in schimb nu incetezi sa faci misto de ce fac eu... Nu ma provoca sa ma cobor la nivelul tau de educatie si sa spun chestii pe care nu vreau sa le spun. Vrei sa ma contrazici? Foarte bine, fa-o cu argumente si nu cu vrajeala ieftina. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Eu zic ca problema e alta: fiecare aplicatie are componente potrivite ei. De multe ori incercam sa folosim mereu o anume componenta intr-o aplicatie, din motive de obisnuinta sau necunoastere a altor posibilitati. Dar acelasi lucru poate fi obtinut cu alte componente.Concluzia: principiul fiind acelasi sau similar, orice poate fi implementat ca sa asigure aceeasi functionalitate (limitarea curentului in acest caz). Diferenta consta in alegerea componentelor (calcule, etc). Nu sunt de acord cu ideea, ca daca n-ai construit ceva "monstruos", esti nul in domeniu. Sincer, intai s-a pus motor la bicicleta. Azi avem rachete. Pai care e ecartul intre cele 2? Infinit mai mare decat o sursa de 10 sau 10000W.@Claudiu, ar fi interesant sa raspunzi in maximum 2 randuri la intrebarea lui Marian despre cum difera comportamentul amplificatorului daca e alimentat dintr-o sursa cu fold-back sau dintr-una cu puls-cu-puls.Si ca sa-ti zic si motivul intrebarii mele: sunt interesat de experienta ta in acest caz. Sa zicem ca vreau o a doua opinie. Pe a lui Marian am citit-o.Multumesc.PS: scuze de off-topic, ce se mai aude cu testul la ampliful pe mosfeti. Te rog insa un raspuns succint. Colegii sa nu raspunda, orice ar zice Claudiu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Pana la urma ai realizat ZCS cu SG3525? Ca noi vorbim de limitarea de curent cu acest integrat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Da este zcs cu SG3525, Miticamy. EDIT, am corectat eroarea, crezind ca postul de deasupa ii apartinea lui Marian, eram pe telefon. Scuze Miticamy. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Thunderer, tu vezi de ale tale, schema era adresata lui Marian. Si DA, schema este desenata de mine in paint. Proiectarea PCB a fost platita. Firma pe care am avut-o, se ocupa cu altceva nu cu electronice, si nu iti dau tie socoteala ce fac eu. Tu, vezi te rog de alte tale.Hai Mariane, iti dau schema fara valori sa o faci, sa o realizezi, sa te vad daca esti in stare macar 2kW sa scoti cu ea? Eu zic sa vezi de ale tale, vorba lui Victor, discutam din ligi diferite...Cind e vb de ceva serios ca challenge, fugi ca potirnichea...Imi cer scuze @ Miticamy am crezut ca Marian a intrebat daca schema este zcs cu sg3525, acum m-am uitat atent la avatar si am vazut ca esti tu. Scriu de pe telefon si nu se vede foarte bine. Deci tot ce am scris aici, face referire catre Marian. EDIT, am ajuns acasa, am corectat greselile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Iti dau eu gratuit componentele scumpe, traf ETD, IGBT-uri, driverele IGBT, litzwire-ul si folia de cupru. Doar sa il faci functional rezonant zcs sa vad 25A trasi din reteaua de 230Vac, si limitarea simpla pe pinul 10 al SG3525, pentru ca tot discutam de limitarea pe pinul 10 al SG-ului. Reusesti asta? Hai ca teorie stii, sa calculezi traful si bobina rezonanta, sint un fleac pentru tine, ce naiba... Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Tine-le pentru tine, pentru ultima oara iti zic, si pe bune nu ma mai repet, nu ma intereseaza nimic de la tine, daca vrei sa intelegi bine, daca nu... n-ai decat sa o tii asa. Link spre comentariu
giongiu Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Leco, esti doar un mascarici trist. N-as avea nimic cu tine, dar candva, pe un alt forum, ti-ai permis sa ataci un bun profesionist si un carcacter aparte, e vorba de smilex. E ca si cum Guta, i-ar da lectii de muzica lui Beethoven. Eu nu sunt nici la genunchiul broastei in comparatie cu el, dar cu tine pot accepta orice provocare. Ti-am propus anterior un pariu, te-am intrebat cati bani esti dispus sa pierzi, sa-ti demonstrez ca se poate face limitare de curent, la cati amperi vrei tu , cu SG3525 si traf curent, Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Da este zcs cu 3525, iti dau schema mea fara valori, esti in stare sa o faci? Puteam sa o fac fullbridge quasi-resonant, tot cu sg 3525, insa imi ajunge hb zcs. Ce frimos o dsi tu la intors cind esti pus in fata unui challenge, auzi noi discutam aici de limitarea puls cu puls. Iti dau schema mea, esti in stare sa o faci sa functioneze zcs la 5kW pe ETD 59? Eu sant de mult cu sanatatea in pioneze, nu ma pot apuca de proiecte puternice. Dar citesc despre sursele rezonante sa nu mi se atrofieze ultimii neuroni. Vesticii scriu despre surse LLC si Phase Shift, cu 3525 nu se poate face decat LLC dar ar trebui un traf special, cu inductanta mare de scapari. Daca este cu rezonanta serie simpla, adica numai LC, iese nestabilizata si nu se poate face din nou limitare puls cu puls. Schema era folosita in ICE Felix in 78 cand m-am angajat eu dar folosea si un preregulator pe intrare de 360v (nu era PFS-ul atunci) iar limitarea de curent era o mare problema. A folosit un truc, cu cond de rezonanta impartit in 2 buc, la masa si la 360V suntati de diode rapide. La supracurent iesea din rezonanta si facea o limitare prin bobina serie pana intervenea circuitul de oprire. Dar fara schema vorbim discutii, am plecat de la o schema hard sw. ca sa vedem ca o comparam cu una rezonanta serie. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Se vorbeste de apartenenta la ligi.Colegul Claudiu, in comparatie cu ce se face in industrie, esti inca la categoria musculita.Cand oi face tu ceva cu IGBT unde ai Vce de 2kV si un curent de 2-3kA sa revii cu tupeu. Iti pot detalia unde se folosesc astfel de monstri, dar mi-e teama ca au sa-mi auda urechile ca asa ceva nu exista si nu poate functiona. Vezi topicul cu HVDC, cred ca era la bodega.Auzi tu, chintesenta reusitei la 25A si 230V. Aplicatia de am mentionat-o mai sus merge la 2-3kA si 3-400kV (IGBT-uri in stack). Aia da aplicatie, nu una dintr-o foaie de catalog. Controlul si protectia nu sunt ceea ce gasesti intr-o schema pe Google. Evident, e un proiect de grup. Si totul e facut cu calcule si simulari. Ca nu-si permite nimeni "artificii" la 300kV. Metoda "trial and error" este exclusa.Intelegi ca astia iti aduc tie 230V la priza ca sa-ti poti tu exprima tupeul pe Internet?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Noi discutam de ce se poate in apartament/ bucatarie/ balcon, nu ce s-ar putea face in general. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 (editat) La "totul despre surse" fac diverse masuratori care pot fi folosite atat de incepatori cat si de cei cu oarece experienta. Pt LLC am pus o oscilograma aici: Asa ca pun oscilograma de pe cond de 15nano cu o sarcina de 56 ohmi pe 24V, 50V/div, zeroul jos. Si masuratori pt LC serie simplu, cum era si sursa ICE Felix. http://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/page-32 CITAT: Am pus in serie cu primarul unei surse ATX o bobina de 220microH serie cu un cond de 60nanoF. Prima oscilograma este curentul in primar, 1A/divA doua este curentul prin diodele de pe 12v(singurele ramase pe placa), 5A/divOBS :nu mai este soc pe iesire ci numai un cond de 3300micro.Tensiunea iesire aprox 17v pe sarcina de 5ohm Editat Decembrie 5, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
giongiu Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 (editat) Giongiu, eu chiar nu ma supar pentru "mascarici",daca asta este parerea unora despre mine, asta e, pot eu face ceva? Nu imi este frica ca pot pierde, vrei sa ridicam stacheta la 7kW pe acelasi ETD59? Dar tot vin ofer! Vin si eu imediat cu niste oscilograme. Te faci ca nu intelegi sau poate nu intelegi, un aspect. SG3525 nu stie si nici nu-i pasa ce putere debiteaza sursa pe care o comanda. Vorbeam de limitarea de curent, implementata cu traf curent care comanda pinul 10. Altfel spus, functie de traf curent si sarcina acestuia, la un anumit curent in primarul acestuia, va exista o tensiune proportionala pe rezistenta din secundar, care tensiune va comanda pinul 10. Cand curentul din primar, va determina pe rezistenta din secundar, o anumita tensiune, iesirile vor fi zero, pana la urmatorul puls. Adica functionarea va fi identica si la 1A, si la 10 si la 100A, etc. Asa ca vrajeala asta cu 4Kw, 7kw, etc, nu tine. Si fara suparare, pentru mine esti ceea ce-am scris anterior. Si ca sa te surprind, solutia cu comparator, poate ca ofera un plus de precizie, ceea ce e un moft, ce mi-e 20A, ce mi-e 22A, dar are un dezavantaj, introduce o intarziere si complica as zice inutil schema. Editat Decembrie 5, 2015 de giongiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum