Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SG3525 - Protectie cu stop si limitare puls cu puls, pro si contra


Vizitator

Postări Recomandate

Leco inainte de toate, mai citeste o data ce am scris aici:

http://www.elforum.info/topic/69822-smps-1kw-full-bridge-by-mircea/?p=1278834

 

La chestia cu redresare mono, vezi ce am scris in paranteza apoi o sa intelegi ca te-ai cam bagat in seama neintrebat la chestiunea aia, pentru ca nu despre tine era vorba acolo atunci cand am amintit acel detaliu, ci asa cum am zis in paranteza, despre schema pusa de Maxente.

 

In alta ordine de idei Leco, eu ma refeream la precizia semnalului, nu la referinta, adica tocmai precizia trafului de curent, de acord ca daca il faci cu cap este ok, dar insist ca este inutil un comparator si o sa vezi de ce.

 

___________________________________________________________________________

 

Am intrebat care este comportamentul preferat al limitarii pentru ca pinul 10 prin functiile pe care le indeplineste, ofera posibilitatea atat a regimului de sursa de curent constant cu limitare puls cu puls ( deci cea mai sigura ), cat si protectie cu stop. Pinul 10 are in structura interna o rezistenta de 5k ce pleaca in 3 directii:

 

-Blocul PWM latch.

-2 diode inseriate catre masa.

-Baza unui NPN.

 

Aparitia unei tensiuni pozitive pe pinul 10 indeplineste 2 functii distincte, intai de toate, un prag tipic de 0,8V ( conform pdf de la ST ) seteaza blocul PWM latch si face off pe pulsul respectiv pana la resetarea sa de catre blocul oscilator, si deci aparitia urmatorului puls, asta este functia de limitare puls cu puls, se monitorizeaza curentul la fiecare puls si la atingerea unui anumit curent se face off indiferent ce zice AE, pana la pulsul urmator. O a 2-a functie indeplinita este atunci cand tensiunea din pin 10 atinge 1,3-1,4V, moment in care acel micut NPN se deschide si se activeaza o sursa de curent constant ( cca 150uA ) care descarca Css ( condensatorul de soft start de la pinul 8 ). Daca pulsul de tensiune pozitiva de la pinul 10 este suficient de scurt atunci Css se descarca suficient de putin incat functionarea normala a integratului sa nu fie afectata ( regimul SCC prin limitare puls cu puls ), daca pulsul de tensiune pozitiva de la pinul 10 este suficient de lung incat Css sa se descarce sub 0,7V atunci integratul este resetat complet.

 

O solutie sigura si destul de simpla daca se doreste regimul de protectie cu stop, ar putea fi un tiristor simulat asa cum am folosit eu la proiectul meu didactic ATX, 2 NPN si un PNP, sau ar putea merge si cu un tiristor autentic desi mai simplu de implementat mi se pare prima varianta.

Link spre comentariu

Da, stiu ca nu la mine te-ai referit la redresarea monoalternanta, eu doar am subliniat ce am propus eu versus propunerea dinainte.

 

Este libera alegere a lui Mircea, ce solutie adopta, dar tine cont de un lucru, este mult mai mare prezicia de comanda cu un comparator cu fereastra decit sa ataci direct in pinul 10.

 

Mai departe nu ma bag, poti desena ce schema vrei, si asa nu mi-a placut tonul din postul 72.

 

Spor la treaba.

Link spre comentariu

este mult mai mare prezicia de comanda cu un comparator cu fereastra decit sa ataci direct in pinul 10...

 

Unde anume este mai exact inbunatatita precizia? Adica elaboreaza putin care crezi ca este avantajul ca sa fiu sigur ca ne gandim la acelasi lucru, apoi elaborez un pic de ce este mai bine fara comparator, dar intai vreau sa aflu la ce te-ai gandit...

Link spre comentariu

Bai frate e nasol cu voi.

Aveti amandoi galceava in sange.

Va rog sa va mutati jucariile din topicul meu.

Hai cu protectia!!!!

 

Spor,

 

Mircea.

Posted Image

 

Schema fusese pusa, se pare ca nu te-ai uitat unde trebuie...

 

Si este o schema calumea, din ceva PRO, dar poate incerci si "direct" pe pinul 10, sa comunici rezultatul, eu il stiu dar poate sint curiosi si alti colegi. Daca vrei sa vezi cum lucreaza corect o protectie pentru sg3525, imi dai un PM si iti dau un link, nu vreau sa se interpreteze ca "imi fac reclama", stii tu la ce ma refer.

 

Spor!

Link spre comentariu

Reclama proprie sau nu, eu am implementat sugestia cu limitare de tip puls cu puls la SG3525 intr-un convertor ridicator pentru alimentare amplif auto:

http://www.elforum.info/topic/86374-amplificator-subwoofer-auto/?p=943901

 

Asta este singurul motiv pentru care am intervenit cu postarea din pagina anterioara, stiam despre ce este vorba, sunt convins ca se poate adapta si la semipunte si e utila o astfel de limitare la alimentarea de amplificator audio unde pot fi varfuri instantanee mari de curent, care ar putea declansa o falsa protectie daca se alege varianta cu stop.

Link spre comentariu

Claudiu, pune, te rog, linkul cu 3525. Sigur intereseaza mai multi. Cu mine, cel putin 2.

Cam de la sfertul filmarii intra in lucru protectia termica a smps-ului (traful fusese deja preincalzit in testul anterior, evident ventilat precar tocmai pentru a baga in lucru protectia termica) ce actioneaza identic ca protectia la supracurent folosita la acest smps. Sint 3 protectii la acest smps ce sint insumate in partea de pwm, (scurt pe iesire+supratemperatura radiator IGBT+supratemperatura traf smps), cea pentru supratensiune fiind cu varistori de putere pe intrarea de 230Vac. Cele 3 enumerate mai sus sint bagate intr-un sumator care actioneaza circuitul dedicat, circuit care la rindul sau comanda pinul 10 al SG3525 in functie de situatia respectiva. Eu sint curios da vad o protectie "simpla" pe pinul 10, care sa lucreze flawless si care sa permita repornirea smps in sarcina foarte mare, circa 4000w, fara sa "sughita". Astept o filmare asemanatoare, vizionare placuta!
Link spre comentariu
Vizitator gica contra

Nu cred ca vei vedea vreo schema a surselor sale...Ar fi totusi util sa explice functionarea celei pe care a postat-o. Primul comparator, cel comandat de traful curent, am inteles cum functioneaza, n-am priceput ce rol are cel de-al doilea. Multumesc anticipat pentru eventuale lamuriri.

Editat de gica contra
Link spre comentariu

Normal ca am si schema, doar eu am conceput ce e acolo. Fiecare sectiune din ea este cu senzorul ei, izolate galvanic si total independente cu opto. Dupa cum observi precizia este excelenta, variatia cu +/- circa 1 grad celsius facind diferenta intre OK si FAULT mode. Asemeni la protectia pentru supracurent sau scurtcircuit, pot sustine fara nicio problema un curent, sa zicem de 25A in secundar si la 25,05A sa actioneze protectia. Am luat niste valori de exemplu, curentul putind fiind mai mare sau mai mic, la discretie. Poate diseara daca mai am timp, fac si un test in sarcina maxima+scurt la iesire si fara sarcina+scurt pe iesire.@Gicacontra, principiul de functionare este simplu, o tensiune de referinta este "comparata" cu tensiunea data de senzorul respectiv, termic sau trafo curent,si mai departe lesne de inteles ce se intimpla. Am mai detaliat citeva posturi anterioare ce si cum dar lui Marian nu i-a placut "complicarea". Puteam sa fac ceva digital- logic, insa inca sint fan analogic atit pentru smps cit si protectie.Daca citeai atent postarea anterioara vedeai ca sursa are mai multe protectii (4 la numar) nu numai la supracurent sau scurt pe iesire. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări