Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PWM cu 555 de la 0%?

mirceacra

Postări Recomandate

Lucrez la un pwm cu 555, schema clasica care comanda un optocuplor si in final un mosfet pus in diagonala unei punti redresoare la 220v ...

Ideea este ca nu prea pot sa il fac sa mearga de la 0, mereu ramane becul aprins foarte putin dar eu as vrea sa mearga de la 0 de la stins complet.

Am verificat si la iesirea din 555 cu un led inseriat cu o rezistenta si nici acesta nu se tinge complet cu potentiometru la minim....

Schema este aceasta, clasica, numai ca la iesirea din 555 am o rezistenta de 1k si un optocuplor ...

Posted Image   Posted Image

Editat de mirceacra
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

14

• mirceacra

10

• nico_2010

4

• giongiu

1

Top autori în acest subiect

Nu se poate cu această schemă de la 0. Eventual micșorezi R2 ( dar nu poți prea mult ) sau mărești R1 ca să te apropii mai mult de zero .Problema e că în ambele cazuri vei avea un reglaj destul de abrupt în vecinătatea lui zero . O variantă analoagă ca funcționare dar care permite micșorarea lui R2 mai mult și un factor de umplere simetric este să lași pinul 7 în aer și să muți R2 de la +Vcc la Out ( pin 3) . Oricum , foarte aproape de zero ( adică sub 0,5-1% DC ) nu cred că poți obține stabil . 

Link spre comentariu

Schema standard - generator de rampă și comparator . Și aici însă lucrurile se pot complica dacă vreau să elimin ”cursa moartă” . 

( Adică am 0 la un capăt al potențiometrului , rotesc , am tot 0 . Abia de la un punct începe să crească până la 100% apoi iar am o bucată de cursă moartă până la capătul potențiometrului .)

De obicei însă nu ar trebui să conteze un 0,5%-1%  care se poate obține cu 555 într-o schemă îngrijită.

Link spre comentariu

Îngrijită înseamnă calculul exact al valorilor și , probabil, o anumită experimentare . Schema de la postul #3 o văd abia acum , e varianta de care vorbeam și eu mai sus . Încearc-o , ar trebui să se apropie de zero . Poți să iei ieșirea spre optocuplor tot din pinul 3 și să lași pinul 7 în aer, cum am zis.

PS Am citit mai atent primul post și , mai ales, m-am uitat la schema din partea dreaptă. Păi în schema aia , nu numai oscilatorul cu 555 e de vină . MOSFET-ul ăla se blochează destul de lent . Un foarte scurt impuls îl deschide prin optocuplor în schimb blocarea prin 22k este lentă . 

Iar ceea ce spui cu LED-ul e normal, LED-ul este străbătut de curent mare chiar dacă pentru un timp scurt și ochiul îl vede aprins chiar dacă nu percepe pulsația .

Ar trebui văzut cu un osciloscop care este factorul de umplere real - sau cu un multimetru care are această funcție . Se poate vedea , mai puțin precis, și cu un multimetru pus pe CC care va integra impulsurile de la ieșire la ( aproximativ ) valoarea lor medie .

Pentru că altfel s-ar putea să căutăm vinovatul  în  curtea greșită. Până la urmă , s-ar putea ca ambele părți ale schemei să contribuie la problemă . 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ma confrunt cu o alta problema, am un pwm ce il folosesc la un motor de 12v 16A , problema este ca motorul nu are cuplu la turatii reduse si face zgomot puternic in domniu audio, oare sa sa maresc frecventa pwm ului? Schema este clasica cu 555 de la postul unu. Rog ajutor  !!

Link spre comentariu

Din păcate la scheme cu control direct nu poți face nimic . Cuplul va scădea la turații mici . Mecanismul este complex , depinde și de capabilitatea de curent a etajului de comandă și de inductanța motorului  respectiv de frecvența PWM ( În principiu , cu cât frecvența este mai mică , cu atât fenomenul este mai redus ) . Nu trebuie uitat că alimentat direct de la o sursă de tensiune continuă motorul absoarbe un curent mai mare când scade turația - asta permite cuplului să crească . Aici , din motivele de mai sus și poate și din altele , acest lucru nu este posibil.

Soluția este închiderea într-o buclă de control a turației .

Link spre comentariu

Mai întâi ar trebui să dai detalii - motorul , sursa , etc. Văd că în schemă e 100n și tu zici 10n ....

Dar răspunsul scurt ți l-am dat mai sus . Nu se poate rezolva cu această schemă. Poți cel mult să reduci amploarea problemei.

Link spre comentariu

Ma gandeam la C1 care in schema e de 10nF , cred ca si C2 100nf are influenta in frecventa schemei...vreau sa ameliorez pe cat se poate problema care apare in prima patrime inferioara din cursa potentiometrului, pe masura rotesc potentiometrul, dispare zgomotul si motorul incepe sa functioneze normal

Link spre comentariu

Scuze , n-am fost atent ! C1 poate rămâne de 10n , nu influențează frecvența. 

Cu C2=100n ar trebui să ai o frecvență destul de joasă . 

Problema cu zgomotul nu o pot intui . Posibil să fie un motor cu inerție mică și să lucreze sacadat . În cazul ăsta , într-adevăr mărirea frecvenței PWM ajută dar pierzi dincolo. 

Te-am rugat să pui datele motorului și ale sursei . Nu că aș putea găsi o soluție dar măcar să mai ameliorăm , cum zici .

Bănuiesc că ai diodă paralel pe motor , de care e ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

motorul e de 30v nominal 4a am si unul de 12v si la fel face, am dioda mur1560 in paralel pe motor, sursa scoate 35v cc transformator redresare si filtrare. repet problema apare in prima patrime din cursa potentiometrului

Editat de mirceacra
Link spre comentariu

Da , cu motorul nu m-ai lămurit prea tare - mă așteptam la mai multe date ( turație în gol la tensiune/curent , cuplu nominal/maxim, curent de blocare, etc ) Dar,  în fine ...

Nu ai spus prea multe nici despre sursă dar dacă e cu traf și nu este altă limitare de curent nu mai contează.

Da, e normal , problemele apar la factor de umplere mic adică curent mic . 

Concluzia e deci cea de mai sus - nu se poate cuplu mare la turații mici - cu control direct .  

Ar fi utile și alte păreri , eventual experiențe practice ale colegilor . Eu am lucrat puțin cu motoare , problema am constatat-o dar am luat-o ca atare . La ce am făcut eu nu m-a deranjat.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări