Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina de protectie

Postări Recomandate

Mi-am instalat CT si ca sa ma incadrez in conditiile de garantie trebuie sa montez o protectie la supratensiuni pentru centrala. Mi s-a recomandat montarea unui stabilizator de tensiune , preferabil cu servomotor. Intrucat nu am fluctuatii de tensiune in retea , iar in caz de supratensiune ma indoiesc ca ar fi bun de ceva un astfel de stabilizator -( se gasesc doar chinezarii well ,scumpe dar facute cu economie si ma indoiesc sa aiba vreun varistor prin el )-ma gandeam sa pun o bobina declansatoare.

A lucrat cineva cu asa ceva ? E eficienta in caz de supratensiune ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ajung niste varistori ... eventual numai unul . S14K275 sau S14K250 ( la limita ... ) . Se pot monta intr - un prelungitor , sau achizitiona unul cu protectie . Sau chiar la bornele centralei , unde este legat in interior cablul de alimentare ( probabil rigleta sau papuci electrici ... ) . In principiu , centrala ar trebui sa aiba ea asa ceva ... Bobina declansatoare ? ... nu prea stiu la ce se refera . Exista si automate de supratensiune , tipizate ... au mai fost discutii pe forum .

P .S . - sincer , nu mai stiu exact ce " pretentii " au cei care asigura garantia . De -a lungul timpului au fost tot felul ... inclusiv circuit separat din tabloul de distributie ( cu propriile sigurante ) , FARA stecher ... etc . Stabilizatorul e o " supralicitare " , dupa parerea mea ... ar trebui definit ce inseamna " supratensiune " , si revazut contractul cu furnizorul de electricitate ... consumatorul , recte centrala , ar trebui sa se incadreze in aceste specificatii ( valori minime si maxime de tensiune ) . De ce ar fi centrala mai " speciala " ? Sant si consumatori mai scumpi ... la care nu se cere nimic ! O solutie " corecta " ar fi un UPS sinus " curat " , are toate protectiile ... in fine , oricum nu conteaza ! important e ce vrea " meseriasul " ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Protectiile la supratensiuni exista sub mai multe tipuri constructive. 

Aici http://www.electricalc.ro/supratensiuni gasesti informatii obiective despre diversele tipuri de protectie.

Daca vrei doar sa nu intri in conflict cu cei care asigura garantia eu zic ca este suficient un Releu disjunctor de supratensiune montat in tabloul de sigurante al locuintei. El nu este suficient decat pentru avarii de retea electrica care duc la supratensiuni, de obicei apar datorita intreruperii conductorului de nul in retele de transport trifazate.

Daca vrei in schimb sa asiguri protectie la TRASNET atunci este o problema, protectia la trasnet are efect doar in reducerea riscurilor nu in eliminarea lor. In functie de cheltuiala pe care ti-o permiti poti reduce riscul mai mult sau mai putin dar nu-l poti elimina. 

In principal centralele 

Link spre comentariu

@ gauss  : Ma intereseaza in principal ceva omologat care sa-i convinga pe cei de la firma de service . Locuiesc la actuala locuinta de 32 de ani si niciodata n-am avut pb. chiar si in timpul furtunilor . De varistori stiam si eu de aia am mentionat ca stabilizatoarele cu motor pe care le-am vazut eu nu au asa ceva; daca pun varistori cum ai conving pe cei de la service ca e o protectie valabila si in caz de ceva pb. nu e reteaua de vina ? Ei o tin langa cu stabilizatorul...

@Fulgerik - bobina de care spuneam (cred ca-i un releu  -dar asa e traducerea) se cupleaza la un disjunctor cu niste cleme laterale si prin intremediul unei tije , la supratensiune ,decupleaza disjunctorul . Cred ca e exact ce spuneai tu ,dar cu alta denumire . La dede...  asa e numit : Bobina declansatoare Schneider Electric IMSU A9A26500. Nu pun link ca sa nu se interpreteze ca reclama , dar rezultatele ies la search pe gogu'.

Intrebarea ar fi : e ok declansarea la 275 de V ? Nu e prea mult ? Timpul de declansare la apartia supratensiunii nu e specificat (din ce-am gasit eu) asa ca m-ar interesa daca cineva a vazut protectia asta la lucru.

Link spre comentariu

Se admite in punctul de delimitare a instalatiei  plus-minus zece la suta  din tensiunea nominala( 230 v) ,ar mai fi supratensiunile  cauzate de descarcarile admosferice , sau de distorsiunile de retea nu stiu daca referitor la cele de mai sus avem ceva prevazut in legislatie.In schemele  de automatizare unde sunt folosite PLCuri am vazut descarcatoare cred ca numai ele ar putea reactiona in timp foarte scurt dar repet si eu era de datoria producatorului  sa prevada  toate aceste probleme .Dupa incherea  desbaterii cre ca voi aopta si eu o varianta de protectie la supratensiune 

Link spre comentariu

Ideea e ca " centralele " au fost intotdeauna mai cu mot ... pe vremea cand activam , erau alte " cerinte " . Ultimele ghilimele sant perfect justificate . Singura chestie perfect reala ( in interpretarea mea ) era cerinta impamantarii ... din ratiuni de electrosecuritate . Si nimic mai mult . Asta in conditiile in care o centrala cu tiraj fortat se putea monta si in baie ( perfect legal ) ... ceea ce astazi nu se mai poate . Din cauza altor reglementari , centrala fiind consumator ( si ) de gaz metan ... In incheiere , nu stiu ( ceea ce nu inseamna ca n - ar putea fi ... ) o reglementare in sensul legii a protectiei centralei , din pdv . al faptului ca este consumator electric . Privind electricitatea atmosferica ... iar e o chestiune cu dus - intors , depinde de cantitatea de energie pe care se prelimineaza ca o poate gestiona protectia la acest gen de descarcari . Nu exista nimic infailibil , decat ( poate ) o protectie indirecta , ce nu are legatura cu reteaua electrica , gen paratrasnet ... in ipoteza ca protejeaza si reteaua electrica din vecinatate , lucru discutabil .

Link spre comentariu

.... . Asta in conditiile in care o centrala cu tiraj fortat se putea monta si in baie ( perfect legal ) ... ceea ce astazi nu se mai poate . Din cauza altor reglementari , centrala fiind consumator ( si ) de gaz metan ... .

In ccea ce p de priveste amplasarea CT in baie nu exista interdictie daca sunt indeplinite următoarele cerinte: este cu tiraj fortat si camera de ardere etansa si producatorul garanteaza montarea in mediul respectiv, cerinta acoperita/dovedita prin certificare europeana sau nationala...ca nu se recomanda o asemenea montare... Este alta poveste.In rest perfect adevarat ce-ati spus...Stima
Link spre comentariu

La noi in Prahova nu se poate ... nu sustin ca e corect , doar o stare de fapt . Reglementarile sant intotdeauna " fluide " ... daca nu vrea furnizorul de gaze naturale , ce faci ? Te judeci cu el ? ... poate fi o cale , pentru cine doreste . In fine ... in Ploiesti sant blocuri cu tevi de gaze pe fatada ... ca asa a vrut furnizorul acum " N " ani ... Eu personal am mutat centrale instalate in baie ... perfect legal la momentul instalarii , proiect de gaze O .K . , etc . E drept , e ceva timp de - atunci ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

@ gauss  : Ma intereseaza in principal ceva omologat care sa-i convinga pe cei de la firma de service . Locuiesc la actuala locuinta de 32 de ani si niciodata n-am avut pb. chiar si in timpul furtunilor . De varistori stiam si eu de aia am mentionat ca stabilizatoarele cu motor pe care le-am vazut eu nu au asa ceva; daca pun varistori cum ai conving pe cei de la service ca e o protectie valabila si in caz de ceva pb. nu e reteaua de vina ? Ei o tin langa cu stabilizatorul...

@Fulgerik - bobina de care spuneam (cred ca-i un releu  -dar asa e traducerea) se cupleaza la un disjunctor cu niste cleme laterale si prin intremediul unei tije , la supratensiune ,decupleaza disjunctorul . Cred ca e exact ce spuneai tu ,dar cu alta denumire . La dede...  asa e numit : Bobina declansatoare Schneider Electric IMSU A9A26500. Nu pun link ca sa nu se interpreteze ca reclama , dar rezultatele ies la search pe gogu'.

Intrebarea ar fi : e ok declansarea la 275 de V ? Nu e prea mult ? Timpul de declansare la apartia supratensiunii nu e specificat (din ce-am gasit eu) asa ca m-ar interesa daca cineva a vazut protectia asta la lucru.

Nu stiu daca mai este de actualitate subiectul, dar sa stii ca exista bobine declansatoare IMSU si la 255V, valoare care este cu 2V mai mare decat valoarea maxima a tensiunii de faza admisa prin contractul de furnizare (+10% la 230V inseamna 253V). Eu am una montata in tabloul de apartament, cuplata mecanic cu intreruptorul principal cu protectie diferentiala, care este, bineinteles, tot din gama Acti9 (iDPNa-Vigi). In cei doi ani care au trecut de la montarea ei nu a declansat nciodata, dar inainte de a o monta am probat-o la serviciu prin conectarea la 400V si a declansat.

Cred ca este o solutie foarte buna, prin prisma pretentiilor celor de la firma de service a centralei. Legat de aceste pretentii, ele observ ca difera de la o firma la alta. Firma care mi-a montat mie centrala in 2006 nu mi-a cerut nici circuit separat (l-am facut eu pentru ca asa am considerat ca e mai bine) si nu mi-a verificat nici impamantarea in instalatia interioara (pe care totusi o aveam).

Link spre comentariu

Nu stiu cat mai e de actualitate subiectul . In doua vorbe , cat timp nu exista o reglementare clara ( in mod normal , tabloul de distributie , simplificat vorbind , ar trebui sa asigure toate cele pentru consumatori omologati , susceptibili de a fi conectati in reteaua casnica ) , totul e o " negociere " cu cei ce ar putea refuza garantia , recte firma de instalatii . Chiar daca consumatorul are dreptate , in caz de " ceva " , se ajunge la proces civil etc . Poate fi de durata , costisitor , si cu rezultat incert , ca multe chestii " judecate " .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări