Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Microcontroler

Vizitator Mihalache N. Marian

Postări Recomandate

Va salut, nu sunt electronist si nu ma pricep la a-mi construi "placuta " de care am nevoie dar cu ajutorul dvs. poate o sa reusesc.

Construiesc o "bubuitoare" pe gaz ( pentru a speria iepurii ce devasteaza cultura de vinete) care functioneaza cam asa :

Gazul este eliberat din butelie printr-o electrovalva intr-o teava, lasat cateva secunde sa se amestece cu aerul ( intre timp valva se inchide) dupa care ( un aprinzator de aragaz dinacela cu baterii) va produce scanteia, si.....bumm.

Aparatul va fi alimentat de o baterie auto de 12 V, va functiona 12h/ zi si va bubui din 10 in 10 minute.( dar trebuie sa am posibilitatea de a regla intervalul de timp dintre " bubuieli" cat si timpul cat valva de gaz sta deschisa, si timpul dupa care apare scanteia....iar dimineata cand lumina soarelui apare aparatul trebuie sa se opreasca singur ( eventual cu aj. unui senzor de lumina..?...) 

Aceste controlere se gasesc de vanzare pe e-bay la preturi foarte mici, dar nu la noi.

As prefera sa adaptez ceva decat sa construiesc ( fiindca nu ma pricep)

Am mai incercat anul acestA cu o alarma construita dintr-un temorizator de la stargatorul de dacie  care trbuia sa tina goarna deschisa vreo 3 min din 15-15 min...dar temp. nu da decat un impuls...

Asadar as putea folosii acel temp. fiinca are si reglaj si sa pun vreo 2 relee ( unul pt gaz si unul pt scantee) dar cum fac releul pt gaz sa stea deschis cat am nevoie ( si cum fac sa pot regla cat timp sa stea deschis fiindca nu stiu exact cate secunde trebuie )....Ma gandeam eu......

O  zi buna !

Editat de Mihalache N. Marian
Link spre comentariu

Cred ca ar mai trebui adaugat ceva pentru siguranta.

Daca ai eliberat gaz in teava si ratezi scanteia, risti sa tot eliberezi gaz si daca la un moment dat nu mai ratezi scanteia sa faci un boom mai mare si o sa ai iepure cu vinete   :)

Ar trebui adaugat un senzor de vibratie mai putin sensibil care sa confirme faptul ca s-a detonat continutul si abia apoi sa eliberezi din nou gaz in teava, eventual sa repeti scanteia.

Cam ce pret are cel de pe ebay ?

Editat de digix
Link spre comentariu

Cu gaz inflamabil si cu flacara nu-i de joaca. Eu asi renunta la aceasta metoda care te poate costa viata daca nu,un accident nedorit.Nu vei avea garantia totala si siguranta instalatiei mai ales ca nu o supraveghezi permanent. Renunta! Incearca o instalatie electronica generatoare de semnale acustice ca sa nu zic sa realizezi un gard de protectie.Mai reflecta.

Link spre comentariu

Am vazut la un depozit de deseuri menajere un tun cu aer comprimat pentru alungarea pasarilor care se adunau acolo.

Cred ca se gaseste de cumparat, insa a fost eficient doar la inceputul montarii lui, dupa o perioada pasarile s-au acomodat cu bubuiturile periodice si-i vedeau nestingherite de festin.

Cred eu ca solutia cea mai buna ar fi ceva cu ultrasunete, dar sa fie cu frecventa variabila, ca sa nu dea "inamicului" posibilitatea de adaptare/obisnuire,

Exploziile produse si chiar controlate cu gaz, acetilena, etc sunt periculoase,

Link spre comentariu

Aparatul va fi alimentat de o baterie auto de 12 V, va functiona 12h/ zi si va bubui din 10 in 10 minute.( dar trebuie sa am posibilitatea de a regla intervalul de timp dintre " bubuieli" cat si timpul cat valva de gaz sta deschisa, si timpul dupa care apare scanteia....iar dimineata cand lumina soarelui apare aparatul trebuie sa se opreasca singur ( eventual cu aj. unui senzor de lumina..?...) 

Decat sa i bubui pe oamenii din zona si pe sarmanii iepuri toana noaptea la cap din 10 in 10 minute, nu mai bine bubui o data si bine ?

Link spre comentariu

Cu gaz inflamabil si cu flacara nu-i de joaca. Eu asi renunta la aceasta metoda care te poate costa viata daca nu,un accident nedorit.Nu vei avea garantia totala si siguranta instalatiei mai ales ca nu o supraveghezi permanent. Renunta! Incearca o instalatie electronica generatoare de semnale acustice ca sa nu zic sa realizezi un gard de protectie.Mai reflecta.

Gazul inflamabil si scanteia exista la mii de masini, si in mii de case. Voi folosi piese de la o instalatie GPL,  Voi pune 1,2,3 electrovalve,  iar aprinzatorul de aragaz da mai multe scantei de odata. gazul, nu se va acumula in teava deoarece este ventilata, iar in 10 min "se va duce" daca scanteia este ratata.

Aceste "plesnitori" se gasesc si de vanzare in alte tari.

Daca vi se pare periculos, va dau un link sa vedeti ce mai fac oamenii pe afara....            http://www.spudfiles.com/combustion-cannon-database/

Pe e-bay era undeva la 10 e, daca imi amintesc bine.

Asadar cum fac "placuta" ?

Am vazut la un depozit de deseuri menajere un tun cu aer comprimat pentru alungarea pasarilor care se adunau acolo.

Cred ca se gaseste de cumparat, insa a fost eficient doar la inceputul montarii lui, dupa o perioada pasarile s-au acomodat cu bubuiturile periodice si-i vedeau nestingherite de festin.

Cred eu ca solutia cea mai buna ar fi ceva cu ultrasunete, dar sa fie cu frecventa variabila, ca sa nu dea "inamicului" posibilitatea de adaptare/obisnuire,

Exploziile produse si chiar controlate cu gaz, acetilena, etc sunt periculoase,

Tunul cu aer comprimat e foarte simplu de construit dar nu eficient, Trebuie sa sperie o raza de 10 ha. plus ca acces la aer comrimat in camp deschis nu am de unde. O sa spui CO2, dar se imbuteliaza la 200 atm si e mai periculos decat o butelie cu gaz aruncata in flacari.

Link spre comentariu

Pune o cerere la Bazar - Servicii Electrojob şi sigur se găseşte cineva priceput să facă un modul de comandă cu microcontroler...

Ultrasunetele nu sunt eficiente decât la ,,prima audiţie,, fiindcă după scurt timp se adaptează animalul, foamea învinge întotdeauna....testat. Dacă aveţi perimetrul închis cu gard, un cîine de rasă ,,şoricar,, face minuni, nici şoareci nu lasă prin zonă... şi o vulpe ar fi bună acolo, e duşmanul natural al iepurilor.

Link spre comentariu

Instalatiile gpl de pe masini au masuri de protectie bine puse la punct deci comparatia cu cazul tau nu se leaga, cat despre instalatiile casnice cu gaz, pai cred ca si tu la fel ca si mine si altii, ai vazut cate dezastre apar periodic din cauza improvizatiilor facute de persoane care de cele mai multe ori nu apreciaza riscurile la care se expun si din cauza lor de multe ori platesc pretul suprem persoane nevinovate. Ideea este ca intotdeauna exista riscuri.In alta ordine de idei, animalele/pasarile au o capabilitate de adaptare foarte mare, una absolut necesara pentru supravietuire mai ales la cele salbatice, asadar astfel de solutii sunt doar temporare, la un moment dat o sa constatezi ca bubuiturile nu mai au efect, este ceva normal, la fel cum rozatoarele se adapteaza la dispozitivele cu ultrasunete spre exemplu...

Link spre comentariu
Vizitator Marian Mihalache

Am cugetat adanc si-am concluzionat: cea mai eficienta si profitabila metoda de a starpi iepurii sunt capcanele.

Asa decimezi rapid si turma ( e una singura, formata dintr-un numar de iepuri ce-au descoperit vinetele) si ai si friptura de iepure zilnic la masa.

In zona mea se cultiva vinete dintodeauna, am incercat : garduri (din toate materialele posibile inclusiv sarma), capcane (zeci de modele), ultrasunete ( zeci de mode), substante repelante ( zeci de milioane de pomana), paza , zdranganitori, clopotei, momai, lumini laser.....vanatori organizate, vulpi......

Cu capcanele prinzi eventual unul pe zi, dar vin altii si altii.  In 5 zile din toata investitia ta pe 1 ha se alege praful din cauza lor.... le reteaza de la niv. pamantului imediat ce le-ai plantat

Elfortumstaff: de ce crezi ca o instalatie facuta intr-o fabrica este mai buna, sigura decat una facuta de mine, dincontra.( excludem improvizatiile)

Cat despre adaptatea lor la bubuit- exclus. au unii prin zona, iar noapte cand este liniste, se aude din satul vecin - 5 km

Credeti-ma ca ii alergam dimineata cu masina prin gradina sau pe drum doar doar sa tavalesc vreunu.

Editat de Marian Mihalache
Link spre comentariu

Păi frate, ce vrei să faci tu e foarte periculos!(mai ales acum ) poţi fi acuzat de terorism...

Iar cei care te vor ajuta, la fel!Nu e de joacă cu chestiile astea explozive!

Eu zic să te gândeşti la orice altceva ...numai la aşa ceva NU!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Marian, tu daca ai avea de ales intre a suporta/indura un sunet, oricare ar fi el, si a trai pur si simplu, care ar fi alegerea ta? Sau alt exemplu, multi avem o aversiune nativa la viermi gandaci si alte asemenea taratoare, si totusi sa zicem ca te aflii intr-o zona pustie si ai de ales intre a manca tocmai astfel de vietati si a muri de foame, care este alegerea ta? Ideea este ca daca noi oamenii ( sau oricum majoritatea ) avem posibilitatea alegerii in cam tot ce ne afecteaza, in schimb animalele nu au acest lux, si daca pentru a supravietui va trebui sa se adapteze la zgomotul ala atunci sa fii sigur ca asa se va intampla, ca nu se intampla la generatia prezenta sau la urmatoarea, este altceva, insa la un momentdat sigur se va intampla, evolutia este de multe ori tocmai adaptarea animalelor sau a plantelor la niste conditii neprielnice... Adica eu n-am nici o indoiala ca la un moment dat bubuiturile nu vor mai avea nici un efect decat poate asupra vecinilor care te-ar putea reclama la politie.

Link spre comentariu

Din experienta pot afirma ca iepurii nu se sperie atat de usor.

Am o gradina in care am plantat pomi fructiferi. Am constatat o placere deosebita a iepurilor de a roade coaja puietilor de mar. Pentru ca, la inceput, nu cunosteam cine pricinuieste acele pagube am montat o camera  video cu infrarosu si  cu inregistrare Am pus un cadru/secunda si a doua zi am urmarit inregistrarea.

Surpriza extrema, atat de multi iepuri in gradina din spatele casei nu-mi inchipuiam. Alta surpriza, in spatele gradinii este o linie de cale ferata si iepurii n-au schitat nici-un gest cand la 80m de ei a trecut un marfar cu 50 vagoane.

Deci nu rezolvi cu sunete, iepurii se obisnuiesc. Mai bine cumpara-ti un caine pe care-l lasi liber prin zona.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări