Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema senzor lumina (crepuscular) 12v

Postări Recomandate

Salut. Modul alimentat la 14,2vcc, pe pinul 3 fata de masa am 1,85v cu fotorezistenta acoperita si descoperia, iar pe pinul 2 am 4,55vcc cu ea descoperita si 1,09 cu ea acoperita.

Link spre comentariu

Alimentat la 12,5vcc, pe pinul 3 am 1,88, iar cand acopar am 1,98vcc, iar pe pinul 2 am 3,57vcc, iar acoperit am 1,042.R5 este de 10k, iar r2 de 32k. Releul merge si la 11 vcc. Este un microreleu, cu el voi comanda bobina releului de 40a, care ia circa 700mha. Aam uitat sa precizez, vorbim de pini lmu-lui?

Editat de Andrei87
Link spre comentariu

Sunt de acord cu @marian, cred ca fotorezistorul e cam ametit.  Si cu domnul Adi sunt partial deacord, chiar daca releele auto papa curent mai mult, el tot trebuie sa cupleze. Mie imi cuplau unele si la 9 V. Oricum releul din cate inteleg functioneaza, problema e ca el cupleaza imediat ce alimenteaza cuplajul, fie ca e zi sau noapte.

Link spre comentariu

Cupleaza si la 10v, dar cand trec la 11, cuplarea e mai ferma.Se cupleaca imediat ce alimentez montajul, iar daca cresc tensiunea la 14vcc, atunci imi lucreaza si fotorezistenta, adica decupleaza releul cand pun mana. Am 2 fotorezistente, luate din acelasi loc si fac la fel...

Editat de Andrei87
Link spre comentariu

Andrei, in mod expres te-am rugat sa faci acele masuratori care au confirmat ca partea din fata a montajului functioneaza corect, chiar si fotorezistenta pare in regula. Atunci cand ea este descoperita rezistenta ei este mica si trage pinul 2 al comparatorului (lm-ul) in sus si face ca pinul 2 sa fie mai pozitiv decat pinul 3, adica ai confirmat ca atunci cand senzorul este luminat, in pinul 2 tensiunea este mai mare decat cea din pinul 3, este normal si in regula. Atunci cand senzorul este acoperit, rezistenta lui creste suficient incat R5 sa traga pinul 2 in jos facandu-l mai negativ decat pinul 3, adica ai confirmat ca atunci cand senzorul este acoperit, tensiunea din pinul 2 este mai mica decat cea din pinul 3, exact asa trebuie sa fie, deci iarasi este in regula. Acuma logica este in felul urmator, ne amintim una din regulile de baza ale comparatorului, ( la fel de valabila si la AO ), adica atunci cand inversoarea este mai pozitiva decat neinversoarea, iesirea face minus, si atunci cand inversoarea este mai negativa decat neinversoarea, iesirea face plus. Deci cu senzorul descoperit inversoarea e mai mare, iesirea comparatorului face minus, adica se activeaza tranzistorul intern de pe iesirea comparatorului si trage prin colectorul sau iesirea catre masa, si dupa el si poarta mosfetului care astfel de blocheaza si deci bobina releului nu poate fi alimentata. Atunci cand senzorul este acoperit inversoarea este mai mica, iesirea face plus, dar este bine sa ju uitam cum, iesirea comparatorului este un colector deschis de npn, este absolut necesara sarcina constand din acea rezistenta de la iesire catre plus, pentru ca atunci cand senzorul este acoperit acel tranzistor micur intern se blocheaza si iesirea sa este trasa catre plus de rezistenta de 1k8, si dupa ea trage si poarta mosfetului care se deschide si alimenteaza bobina releului. Ce intelesaram noi de aici? Pai faptul ca daca alimentam cu senzorul lasat descoperit, atunci releul nu are voie sa reactioneze, ci trebui sa ramana mut, si sa cupleze doar atunci cand acoperim senzorul. Mai intelesaram ca partea de comanda functioneste corect, si totusi ceva pare in neregula. Mai masoara si tensiunea dintre poarta si sursa mosfetului atat cu senzor acoperit cat si descoperit, vedem asa daca comparatorul isi face meseria si nu are bibilici pe cerebel, cu senzor acoperit trebui sa ai in poarta undeva spre 12V sau ceva pe acolo, iar cu senzorul descoperit in poarta trebui sa ai sub 0,5V. Ps: Cu IRF3205, n-ai nevoie de minireleu pentru a comanda pe cel mare, testeaza releul mare sa vezi daca cupleste intre 11,5 si 12V, si daca da atunci pune,l direct in drena mosfetului, se va descurca cu brio, si nici macar nu va avea nevoie de radiator, 0,7A pentru un mosfet cu 0,008R e floare la ureche... :)LE: Pfoai de capu meu catai postarea facui de pe tel... scriitor ma fac e clar :))

Link spre comentariu

Buna seara. Va multumesc inca odata Dl Marian pentru interesul dat. Deja v-am sacait cam mult si ati scris un roman  :limb: . Cu senzorul acoperit am 13vcc si cu el descoperit am 10vcc,intre pini 1 si 3 cu modulul alimenat la 14,3.Cu modulul alimentat la 12,4vcc, intre pinul 1 si 3 am 10,3 vcc cu senzorul descoperit si 11,2 cu el acoperit. Multumesc

Ps, am pus microreleu pentru ca modulul va fi alimentat mereu, si la 700mha, sa nu ma trezesc fara baterie, mai ales iarna. Microreleul trage uneva la 60mha.

Link spre comentariu

pai daca te gandeai la consum, doar releu nu mai puneai.

si vezi ca nu toate releele suporta tensiuni de genul 11-14V.

am vazut relee, ce abia daca suporta 13.2V din fisa lor de 12V

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

acuma te rog sa nu te superi pe mine, Andrei.

dar nu prea e bine sa te joci cu instalatia unei masini, pentru ca sta prea mult timp nesupravegheata, si..daca nu esti sigur pe ceea ce faci..

un fir care nu a fost bine gandit, de la vibratii poate ramane fara camasa, face probleme, si asta e doar un exemplu.

daca chiar iti doresti asta, concepe montajul ala sigur, cu sigurante cu tot ce trebuie, cu distante corecte intre trasee.

chiar daca nu pare, poate face rau.

una este sa faci electronica pe masa, si alta e sa integrezi intr-un auto..

Eu am chestia asta din fabrica pe masina, dar nu am folosit-o niciodata :)

Dar e gandita altfel, nu cu foto. E legat de lumina de pozitie, pentru ca daca ajungi cu masina cu farurile aprinse, probabil e noapte.

Si daca vrei sa activezi chestia, faci un blitz inainte sa cobori din masina, contact luat. Si stau farurile aprinse vreo 40s.

Tu ai putea sa iei tensiune de pe borna aia de la blit, si aplici pe un timer(sau chiar un banal tranzistor-releu-condensator=automentinere). Dar ca sa nu interfereze cu instalatia masinii, ai nevoie sa inhibi montajul tau , de exemplu un tranzistor daca ai tensiune la borna 15. (contactul pus)

si atunci ma intreb ce rost are, cand era bine si de la butonul tau seaparat :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Salut. E un consumator în plus, dar doar microreleul îl va fi alimentat mereu. Dacă pun releul mare, ia cam mult. Totul va fi făcut pe placa de cupru, cu siguranțe aferente. Vreau ăsta pentru ca am nevoie de lumini și când o descui, nu doar când o încui. În datasheet pinul 1 este gate (poarta) și pinul 3 source ( sursa).Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări