Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema senzor lumina (crepuscular) 12v

Postări Recomandate

Va multumesc pentru schema. Obligatoriu sigurante pe fiecare alimentare. Ca releu voi pune unul mic[4 5A], cu el voi alimenta releele de 40 aperi pentru faza scurta/pozitii.Alimentarea va fi direct din acumulator.

Editat de Andrei87
Link spre comentariu

Buna seara. Asta am fost dupa componente si m-am apucat de schema prezentata de dl Marian, si deja am o problema. Cum alimentez modul imi cupleaza releul, chiar daca am lumina chiar daca nu am. Practic fotorezistenta nu face nimic. Am verificat trasele de cateva ori si sunt bune. Unde sa fie problema? Fotorezistenta am masurat-o si cand pun ceva peste ea imi indica 40kohm, iar daca o las la lumina 2 kohm. Multumesc

Link spre comentariu

Era bun un semireglabil pe schema pentru sensibilitate, cred ca pe R5 mergea implementat. Adica in loc de 15k ar fi mers un rezistor de 30k in paralel cu un semireglabil de 50k.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Pai daca-i musai sa fie 14 V, incearca un buck simplu ridicator de putere mica.

Ar fi primul care face un ”buck ridicator” ! 

Buck e coborâtor, boost e ridicător .

Link spre comentariu

Andrei, schema pusa de mine are 7805 tocmai pentru a evita influentele alimentarii asupra referintei de la comparator, ce-i drept probabil ca era mai bine sa duc si fotorezistenta tot acolo si sa adaptez R5, dar garantez 100% ca merge si asa, la mine merge asa in regim non stop de prin martie 2013 de cand l-am facut. La mine fotorezistenta e luata de la mivarom ( n-am nici un motiv sa ma feresc ), si la intuneric da o rezistenta mult peste cei 40k de care zici tu, de altfel daca te uiti in schema o sa vezi notata la fotorezistenta valoarea de 1M, este una masurata la luminozitate foarte scazuta, la mine pragul de comutare este undeva in amurg. In fine in cazul tau nu trebuie decat sa modifici R5 ca sa obtii si la 12V ceea ce obtii la 14, sau si mai bine sa muti daca poti fotorezistenta la iesirea lui 7805 pentru ca astfel sa nu mai ai nici o treaba cu variatiile alimentarii. In ambele cazuri trebuie sa maresti R5 pana cand obtii comportamentul dorit, probabil ca intr-adevar un semireglabil in loc de R5 ar fi cel mai potrivit.

Link spre comentariu

Bună dimineața.O sa mut astăzi fotorezistenta. O mut în locul rezistentei r3?, sau o inserez cu rezistenta? În loc de r5 pot pune un semireglabil de 100k? Mulțumesc. Mie momentan schema îmi funcționează abia după ce sar de pragul 13,7v.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări