Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inca cateva intrebari legate de 16F870

Vizitator smardale

Postări Recomandate

Vizitator smardale

O intrebare este daca procedez bine:Vreau sa folosesc porul C ca iesire(comand 6 tranzistoare....) si portul B ca intrare. Vreau sa fie activ pe 0 logic. Cand se actioneaza unul dintre limitatori pinul din portul B sa fie tras la masa. Pentru asta activez pull-up (RBPU=0). Mai este nevoie sa pun eu rezistente de pull-up externe? La intrarea in pini este nevoie de vreo rezistenta de intrare?Pinul de reset MCLR trebuie sa fie in 5V? si la actionarea unui buton sa fie tras la masa? Daca paote cineva sa-mi explice cum se realizeaza resetarea..Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

3

dom' Smardale daca mai ai intrebari le puneai la primu topic, sau acuma urmeaza "Si inca cateva intrebari despre 16F870 ..." :smt003 . Deci, daca folosti portuB ca intrare, da, activezi puul up si poti pune linistit contacte sau taste, switch etc la pinii lui spre masa, astfel fiind activ la "0" ca in rest citeste "1" datorata puul-up-ului :smt003 . Resetarea se face asa cum ai intuit, se pune MCLR la Vcc printr-o rezistenta ceva de 4,7k nu e ceva critic, si printro tasta la masa, cande pus la masa MCLR se reseteaza procesorul .

Link spre comentariu
Vizitator smardale

sorry..nu prea-s un obisnuit al forum-urilor, daca stiam ca o puteam pune intrebari in topicul anterior..o faceam. Sper ca n-a deranjat prea tare...

Link spre comentariu

nu cred ca e chir asa mare suparare si oricum daca "zgarie" pe ochi vreun forum staff are grija sal mute unde trebuie. Da zine si noua, mie cel putin, ce vrei tu sa faci cu 16F870 ala ? poate iti anticipez intrebarile siti raspund eu unde trebuie :smt003 ...glumesc .

Link spre comentariu
Vizitator smardale

Taica-miu..foarte mandru de mine si de facultatea mea m-a intrebat daca pot sa-i automatizez un utilaj(asta in contul unei obligatii mai vechi,pe care inca o am). Eu pe la facultate am invatat sa lucrez cu seria 8051, si ma descurc binisor, dar dupa ce am terminat mai tot(si softul si hard-ul) n-am reusit sa programez uC. Asa ca, cu 3 zile inainte de termen m-am apucat sa invat PIC-uri. De asta, unele intrebari sunt cam fortate,dar nu prea imi permit sa gresesc(plus ca nu stiu mai nimic despre pic-uri).In mare trebuie sa comand niste pistoane(prin niste tranzistori de putere) si sa monotorizez niste limitatori(care indica cand se deschid pistoanele).

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

daca nu ai reusit sa faci programul pentru 51 si ai invatat despre el atunci fii sigur ca nu i sa-ti reuseasca nici pentru picori lucrezi cu un tup de microcontrolere ori cu altul, cu amble daca vrei sa lucrezi o sa ai mari batai de cap

Link spre comentariu
Vizitator smardale

programul era ok. nu am reusit sa programez microcontrlerul. Progrmatorul meu s-a stricat la transport si nu am reusit sa gasec altul. In schimb am gasit vreo 3 programatoare de PIC-uri. Asa ca am trecut pe PIC. Acum 1h tocmai am incarcat hex-ul si merge Ok. Mai naspa ca trebuie sa refac toata partea hard...

Link spre comentariu
Vizitator zuzurelu

Deci, daca folosti portuB ca intrare, da, activezi puul up si poti pune linistit contacte sau taste, switch etc la pinii lui spre masa, astfel fiind activ la "0" ca in rest citeste "1" datorata puul-up-ului :smt003 . Resetarea se face asa cum ai intuit, se pune MCLR la Vcc printr-o rezistenta ceva de 4,7k nu e ceva critic, si printro tasta la masa, cande pus la masa MCLR se reseteaza procesorul .

Vad ca ati cam deviat de la intrebarea omului... :rock: Imi permit cateva completari :Pentru PORTB, a nu se confunda "pull-up" cu "week-up", pentru ca la PIC-ul in discutie aveme de a face cu "week-up" sau, altfel spus, rezistoare la Vdd - NUMAI CAND PORTUL ESTE TIP INPUT - astfel ca o eventuala citire va returna 1 sau High.In cazul unui push-buton la GND, este indicat a se folosi si 10...100nF ca decuplare.Pentru MCLR este bine daca se va programa ICSP a se folosi "o dioda inseriata cu un rezistor" astfel ca pe durata programarii efective, restul montajului de pe bara de +5V sa nu primeasca +13V, chiar si prin rezistorul de 4k7...Deasemenea, este indicat un 10...47nF pe linia MCLR sau, cel mai bine un circuit specializat de RESET. Daca folosesti PIC-ul intr-o aplicatie industriala sau critica ( pleonasm... ma rog... ) o sa observi ca daca decuplezi / cuplezi rapid Vdd, controllerul tau o ia razna cu tot POR-ul lui intern.Bafta,YO3HCV
Link spre comentariu

Cred ca vroia de fapt sa faca diferenta intre rezistente de "pull up" externe si "week pull up rezistors" din interiorul controller-ului.Nu zice de "wake up".Eu stiam ca la ICSP nu se lucreaza cu 13 V, gresesc?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări