Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Letcon la 12 volţi


MifTy

Postări Recomandate

pentru că mă calcă pe nervi schimbatul ansei, şi încă n-am reuşit să-mi dau seama unde greşeam la "schema lupească", am cumpărat un letcon auto "de 11 lei".
normal, nu are termostatare, dar nici nu mă omoram după ea, cel puţin, nu în cazul de faţă.

 

cea mai simplă soluţie ar fi un transformator de 12 volţi şi 2 amperi, pentru că pe letcon nu-l interesează dacă-i dau curent continuu sau alternativ... dar ar fi fost totuşi o idee să controlez cumva temperatura vârfului.

 

din nou, cea mai simplă soluţie ar fi un variator clasic, cu triac comandat cu diac... dar n-am diac! :)

şi nici n-am chef să cumpăr unul DOAR pentru pseudoproiectul ăsta, aşa că am căutat o soluţie care să-mi permită să folosesc piesele pe care le am deja la dispoziţie...

 

am mai dat de câteva ori linkuri spre talkingelectronics, ei, există acolo o schemă pe care o pot folosi liniştit... mai ales că am şi o minibormaşină pentru cablaje, tot de 12 volţi, cumpărată cu f'o 5-6 luni înainte de "revoluţie"... şi cum slabe şanse să le folosesc pe amândouă (letconul şi bormaşina) simultan... mă aleg şi cu staţie de lipit, şi cu alimentator pentru minibormaşină.

 

schema utilizată este tipică:

Posted Image

 

cu două mici modificări: nu aveam potenţiometru de 50k, dar am de 100k... aşa că folosind un condensator de 10n, obţin aceeaşi treabă.
nu aveam nici BUZ11, dar am cam 10 bucăţi de IRFZ44NPBF, ceea ce ar fi ok.
mai târziu, m-am trezit şi că nu am nici electrolitici de 470uF/25V... dar aveam un 4700uF/50 stingher, şi i-am găsit "casă"! :)

 

singurul transformator cât de cât pasabil pentru treaba asta pe care îl am acuma, e un traf de 2X12V.
dacă aş fi alimentat afacerea dintr-o jumătate din înfăşurare... dezechilibram trafu', şi mai şi iroseam un mic pic de putere în plus, aşa că am decis să redresez ambele "capete" monoalternanţă cu 2 BY366, tensiune filtrată de condensatorul mai sus pomenit, iar masa se ia direct din priza mediană a trafului (sper că nu aveţi nevoie de schemă şi pentru asta! :d )...

 

până la momentul în care ansa pistolului de lipit a binevoit să se rupă (bine că nu lipeam nimic atunci, pur şi simplu "preîncălzeam ansa" înainte să lipesc efectiv), ăsta e stadiul la care am ajuns:
Posted Image

 

iar pentru cei interesaţi de "cablaj", chit că nu e vorba de asta, ceva care să le calmeze zbuciumul cât de cât:
Posted Image

 

NU este un cablaj veritabil, dimensiunile nu sunt nici pe departe cele corecte, în plus, traseele se văd "prin transparenţă", în schimb e suficient ca să mă orientez la transpunerea pieselor pe plăcuţă.

da, mi se pare şi mie că ar fi trebuit să folosesc o plăcuţă mai mare... dar mi-am dat seama de asta după ce lipisem deja FET-ul, şi-am zis că mă descurc eu!

asta explică şi dispunerea puţin diferită a pieselor faţă de cele de pe foaie...

 

şi cum nu este recomandabil să te bazezi pe "lasă că ţin io minte schema, o am în cap!", am "pictat-o" frumos, şi am pus-o la îndemână, pentru consultări:
Posted Image

 

iar pentru cei care mai trag cu ochiul pe ici, pe colo, alte 2 poze.

 

aici puteţi admira cele 2 multimetre pe care le folosesc în mod curent:

Posted Image

 

şi aici, vechea mea "sursă" cu LM 317... merge până la aproximativ 13 volţi, şi i-am schimbat "faţăul" de câteva ori, şi ultima oară când i l-am schimbat am adăugat "acovoltmetrul" ăla...

e prea mică cutia, altfel m-aş fi agitat mai demult să-i adaug un voltmetru cu 7107... no problemo, le folosesc pentru altă sursă, mai mărişoară, dar pentru care am făcut rost doar de curând de "scândurile" necesare pentru cutie...

 

Posted Image

 

nu, nu trafuletele ăla, ăla e dintr-o prostioară de "sunet de calculator" 2.0, dar cred că am să-i fac din el Mateiului sursă stabilizată: are 18V/0.8mA, un LM317 singur e arhisuficient pentru asta!
sau chiar schema aia cu 2 tranzistoare, care nu-i place lui @marian! :wretre

 

iar cei cu ochi buni vor descoperi şi un generator de semnal simplu pe undeva, în faţa sursei! :rade:

 

revenind la sursa pentru letcon: am deja o cutie, de la o fostă sursă de PC, şi am să folosesc o mufă DIN 5 contacte, asta pentru că mai am câteva perechi.
cine nu vrea, din diverse motive, să scoată mufa originală (original, letconul vine cu mufă de brichetă auto), poate să monteze o mufă de brichetă auto mamă, se găsesc... dar trebuie verificate dimensiunile carcasei, să încapă tot înăuntru fără riscuri de scurt.

nu, n-am şanse să confund sursele între ele (o pun eu la punct şi pe aia "lupească", chestiune de amor propriu, mai degrabă, decât de poftă de performanţă), pentru că aceea va fi găzduită într-o veche carcasă de letcon "electromagnetica", greu de confundat cu cea de sursă de PC...

 

mai continui mâine... şi vedem şi cum se poartă "combinaţia"...

în cel mai rău caz, mă aleg cu o sursă pwm pentru minibormaşină, şi tot e bine! (până acuma o alimentam din "piticutz"... şi uneori mai aveam chestii alimentate de acolo, la alte tensiuni...)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MifTy

    4

  • kinderu56

    2

  • puriu

    1

  • JBC

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator mrca

Felicitari!

Se pare ca aici nu se da cu Like dar ... un neaos Tot Respectul si Jos Palaria!

 

Fata de chinezii care pun RCA pe letcon, un DIN duce mai bine curentul...

Daca imi dai voie, ca newbie, sa-ti dau un sfat:

am mai folosit XLR-uri, si cand aplicatia permitea scurt, jack 1/4 (6.3mm).

Sunt destul de ieftine, omniprezente, dau bine pe panou, si's destul de robuste

 

Spor la treaba si

Multa Sanatate,

mircea

Link spre comentariu

... de nu aş fi aşa ghinionist la cablaje, aş face o schemă mai pretenţioasă... de fapt, mai multe! :)

 

deocamdată, prioritatea nr. 1 e să am cu ce lipi cum trebuie, şi letconul ăsta e de-ajuns ca să mă scutesc de "scoate ansa, pune ansa", plus că uneori ansa e prea groasă, oricât ar fi de subţire :rade: şi letconul la 220... am povestit deja ce SF-uri îmi oferă. şi am deja 2 letcoane care stau degeaba: ăsta, şi solomonul cumpărat special ca să fac schema lui wolf.după asta, am de terminat ceva (promisiune veche, şi implică şi asta lipituri "de calitate", nu semireci), apoi mă apuc de sursă.e foarte musai să schimb "piticania"... chit că nu am, realmente, nevoie de curenţi mai mari de 2-3 amperi...la aia de putere mai mare mă las pe tânjală nu pentru că n-aş avea ce schemă să aleg, sau că nu am piese, ci din motive pur mecanice: am un radiator imens, de fapt jumătate din cutia unui alimentator de 24 de volţi, cu tot cu traful original, fabricat de ISAF, pe vremuri, dar nu am capacul, iar jumătatea pe care o am are nişte şuruburi rupte în găurile autofiletante. evident, toată povestea era concepută pentru un capac de tablă, etc, etc... ar fi ideal să fac rost de câteva fâşii de textolit mai gros, gen 5-6 mm, dar nu am de unde mai pescui aşa ceva... la nevoie, ar ajunge şi o "inimă de joante"... dar când puteam pune mâna pe 4-5 bucăţi d-astea noi-nouţe, moca, am fost io firoscos, şi n-am vrut. acum aş vrea, şi n-am de unde! :))))

dar mai am altă cutie, tot metalică, dar, din fericire, suficient de mică ca să nu încapă traful suspomenit, în schimb cu mult mai mare ca piticania, şi în ea încap altele 2, mai mărişoare, şi în putere, şi în curent... o să mă concentrez pe carcasa aia... să vedem ce iese, şi cât timp şi chef o să am...mai ales că aş putea încerca să înghesui în aia nu doar un alimentator stabilizat rezonabil de bun, ci şi o punte Wien plus un frecvenţmetru digital fără mari pretenţii, dar de-ajuns de bun să-mi măsoare frecvenţa de ieşire a punţii, şi eventual, ceva semnale externe...

 

mai vedem...uitam: XLR-uri aş pune, de fapt după ce termin "stocul" de perechi tată-mamă DIN o să apelez la XLR, tocmai că nu se prea mai găsesc DIN...deocamdată, vreau să folosesc ce am şi adună praf degeaba, şi mai văd io mai târziu ce mai iau sau nu...cât priveşte solomonul, el deja are mufă DIN, şi nu are rost s-o tai şi să lipesc alta, e muncă degeaba...la ăsta oricum nu foloseam mufa de brichetă cu care venea original, şi cum nu am nici maşină, nici nu lucrez la vreun service auto, n-avea rost s-o păstrez...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Atentie! Un 7107 necesita sursa separata, are masa flotanta.

care 7107?

ah, vorbeai de "piticuţ"! :)))))

 

între timp, s-au ieftinit serios pe ebay voltmetrele "cu 3 fire", şi am de gând să bag unul din ele acolo...

oricum, cutia aia o să rămână pe veci aşa... i-am pus traful ăla de 18 volţi 800 mA, aşa că acum poate da 18 V la maximum 6-700 mA, poate să pun şi un al doilea voltmetru cu 3 fire, ca ampermetru, şi atât. la cât de mică e carcasa, pur şi simplu nu am loc înăuntru pentru ceva mai cu vlagă...

 

am în plan o sursă mai serioasă... dar, ca de obicei, carcasa e problema cea mai mare! :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări