Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot realiza un astfel de aparat? Multumesc

Vizitator florin1234

Postări Recomandate

Vizitator florin1234

Buna tuturor. Sunt nou pe acest forum si in acest domeniu insa doresc de ceva timp sa construiesc un aparat electric. Telul este a construi un aparat care alimentat la 9V sa produca impulsuri electrice cu unda complexa ce are amplitudinea pozitiva de 45V pe o perioada de 1,5 microsecunde, succedate instantaneu de o amplitudine negativa de 37 V timp de 7 microsecunde. Frecventa impulsului este de 58 Hz. Impulsurile sunt ciclice, sub forma de serii ,cu pauza intre serii de 6 secunde .

Mai jos am atasat o poza a impulsului electric care trebuie sa rezulte.

Acum nedumeririle mele sunt : ce piese am nevoie pentru a construi cat mai ieftin un astfel de aparat si care ar fi bugetul minim pentru realizarea lui? Va multumesc tuturor.

post-252104-0-20597400-1449083795_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

2

• digix

2

• The Stressmaker

1

• UDAR

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi cifrele care le spui se contrazic - probabil că nu dai toate detaliile . Zici că ai o perioadă de 1,5 µs urmată de o perioadă de 7 µs .  Asta face în total 8,5 µs ceea ce corespunde cu 118 kHz, nicidecum cu 58Hz. Nici desenul nu este chiar concordant cu cifrele . Fă un desen clar , cu toate elementele necesare - timpi și tensiuni . 

Link spre comentariu

Dupa forma de unda pare sa fie un oscilator autoblocat si probabil ca vreti sa-l folositi ca stimulator muscular. Exista arie dedicata daca este asa.Revenind, generarea ciclului se poate face cu 3 integrate 4017 legate in cascada adica numarator cu 3+21 adica 24 (valorile 1,5 si 7 multiplicate cu 3). Timpul pana la 17,24 uS (54 Hz) se poate obtine cu un timer 555 la fel si pauza intre impulsuri.Asa cum a scris si dl. UDAR postati o diagrama cat mai exacta cu temporizarile pentru ca poza indica 3 impulsuri urmate de pauza si care difera de cererea dv.

Link spre comentariu

... Zici că ai o perioadă de 1,5 µs urmată de o perioadă de 7 µs .  Asta face în total 8,5 µs ceea ce corespunde cu 118 kHz, nicidecum cu 58Hz. ...

Eu cred ca a folosit gresit termenul de "perioada" in loc de "durata" sau "latime". Deci, vrea trenuri de impulsuri cu frecventa de repetitie de 58Hz, impulsurile pozitive avand durata (latimea) de 1,5 µs, cele negative cu durata (latimea) de 7 µs.

Pt florin1234:

Ar fi mai bine sa postezi aici:

http://www.elforum.info/forum/81-electronica-medicala/

Precizeaza clar denumirea aparatului.

Inainte de a deschide subiect nou, da o cautare si vezi daca nu cumva exista subiect cu aparat similar.

Editat de em2006
Link spre comentariu

In abordare clasica ar trebui un circuit care sa genereze permanent acel tren de impulsuri +45V, -37V cu frecventa de 58Hz si un alt circuit care sa intrerupa trenul timp de 6 secunde la fiecare secunda daca am inteles eu bine.

Cel mai elegant si  usor de tunat fin cred ca ar fi cu un microcontroller si mosfeti.

Cred ca mai greu este sa obtii cei +45/-37V din 9V ( cam ce ataci cu impulsurile astea ?) 

Link spre comentariu

la tensiunile alea ar fi mai simplu cu oscilator RC.chiar dacă eşti legat de valorile standard ale capacităţilor, poţi tuna valoarea lui R după pofta inimii, înseriind un semireglabil! :)

Link spre comentariu
Vizitator florin1234

Multumesc tuturor pentru ajutorul oferit. Imi pare rau pentru desenul eronat ..... timpi respectivi nu corespund ..... deci timpi corecti sunt cei din descriere. Imaginea era pentru a exemplifica forma impulsului electric. Cred ca voi folosi integratele 4017  + timer.... pare mai usor de realizat. Multumesc Stressmaker pentru idee. Nu vreau sa ma complic deocamdata cu microcontrolere deoarece  nu sunt familiarizat cu ele.  Referitor la oscilatorul RC .... unde pot gasi un semireglabil pentru el ? Multumesc inca odata. Revin peste cateva zile pe forum intrucat nu o sa am acces la internet o perioada . Scuzati-ma ca nu am reusit sa raspund tuturor intrebarilor revin atunci cu tot ce este necesar.

Link spre comentariu

Se gasesc componente din ce in ce mai sofisticate la preturi rezonabile.

Secera si ciocanul in electronica sunt bune pana la un punct  ;)

"secera şi ciocanul în electronică" au dus la apariţia "componentelor din ce în ce mai sofisticate la preţuri rezonabile".başca, ultimele au prostul obicei să funcţioneze mai mult în funcţie de fazele lunii şi de ritmul în care bat clopotele bisericii decât după legile fizicii! :wretre

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Forma impulsurilor reprezentate in desen se aseamana cu aceea generata de un transformator ridicator cu primarul alimentat in impulsuri de curent rectangulare. Asemenea semnale sunt generate de aparatele TENS (stimulare electrica trans-cutana) larg raspandite astazi. De aceea recomand autorului acestui subiect sa studieze documentatiile tehnice ale acestor aparate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări