sesebe Postat Decembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) Merci mult @Valderama Poti sa-mi spui si valoarea numerica daca nu te superi (chiar si pe privat), nu prea reusesc sa o extrag de pe ecran (nu stiu care este gainul pe verticala de exemplu). Oricum arata super fain raspunsul. Banda de frecventa vad ca este destul de liniara pina pe la 50-60KHz daca nu ma insel. @VictorDascalescu Chiar te rog, mai ales ca la un OTL influenta transformatorului de iesire nu mai este si atunci se vede exact cit se poate obtine direct de pe tuburi. Daca nu-i secreta, am sa te rog sa pui si schema cu valorile exacte, mai ales la compensarile de frecventa (daca exista). Merci anticipat! Editat Decembrie 3, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) domnule acolo (din câte ţin minte) circa 40Vvv-sinus(10V/div) adică 28V de la un palier la altul sqw(pentru sqw am acţionat/atenuat uşor din potenţiometrul de Y astfel încât să intre cele două semnale). Editat Decembrie 3, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Caz concret: PP cu EL509, cu transformator de iesire DIY, are in jur de 4-5V/us, masurat tot la 10kHz sqw pe 8R. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) Caz concret: PP cu EL509, cu transformator de iesire DIY, are in jur de 4-5V/us, masurat tot la 10kHz sqw pe 8R. O viteza exceptionala pentru un astfel de amplificator,tinand cont ca Slew Rate are formula : SR=2PI*F*Vpp (volt/sec) si (SR=Slew Rate,F=frecventa SQW, Vpp=tensiunea vv) Sau putem utiliza un calculator rapid de aici : http://www.muzique.com/lab/slew.php care de fapt este acelasi lucru ca formula de mai sus. Daca nu vom tine cont de traful de iesire (adaptorul de sarcina) care este un filtru foarte serios in calea semnalului si determinam SR masurand SQW in anodu tubului final unde varfurile sunt de sute de volti si vom aplica formula,oare ce concluzie vom trage ??? Slew Rate este intr-adevar un parametru care poate exprima capacitatea unui amplificator de a reproduce cat mai fidel la iesire semnalul de la intrare,in special in zona frecventelor inalte din banda audio redata de acel amplificator.Din pacate toate amplificatoarele inclusiv cele cu tuburi au in etajele de intare,mai mult sau mai putin,filtre trece jos,aceste filtre fiind definite uneori nativ la tuburile electronice prin capacitatile Cg1/Ck si chiar capacitatea Miller si uneori chiar prin capacitati impuse de proiectant pentru a preintampina intrarea in oscilatie pe frecvente radio (RF) a etajului respectiv,deci toate aceste amanunte pot strica viteza de raspuns a unui amplificator,mai ales cand vorbim de amplificare in bucla deschisa adica fara NFB. In realitate nu toti producatori mentioneaza acest parametru in cartile tehnice,mai mult decat atat, daca este mentionat doar ca o simpla valoare V/us nu are ncio importanta atata timp cat nu este insotit si de alti parametri cum ar fi THD ,THD+N,banda de frecventa redata... Putem intalni un amplificator cu un raspuns SQW la 10KHz cu un timp de crestere remarcabil,dar daca asta o face la un THD>10%,cum se va auzi acel amplificator ??? Editat Decembrie 3, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Incet - incet incep sa se desprinda idei interesante din topicul acesta. Se pare ca in comunitatea lamparilor sint mai putine ambitii de a iesi neaparat in fata cu ceva fata de ceilalti si exista o mult mai buna discilpina si respect reciproc decit la siliconati (de unde provin si eu de fapt).... Multumesc pt raspunsurile simple si la obiect de pina acum si va rog sa nu va opriti aici. PS: Abia astept sa vad masuratorile lui @victordascalescu54 pe un OTL. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) Slew rate se poate "cosmetiza" prin dozarea unui NFB dar nu stiu daca este important, am inteles din prima postare ca te intereseaza doar raspunsul unui amplificator cu tuburi fara NFB iar solutia OTL pentru mine iese din discutie fiindca amplificatorul se va comporta ca unul cu semiconductoare adica va avea o viteza de creste net superioara insa sunetul este neconvingator, ar trebui sa asculti un amplificator cu tuburi corect construit si MASURAT , abia atunci se pot lamuri unele aspecte... Editat Decembrie 3, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Sper ca stiti de gluma... sa reformulez: Daca doua amplificatoare masoara prost, sint sanse mari ca cel cu tuburi sa sune bine... e bine asa, DJLeco? ☺ ... amplificatorul lui Sebi a produs un dreptunghi la 20Hz memorabil pe un Tek cu remanenta, ca pictat, in plus se si auzea bine, numai cine n-a vrut n-a remarcat asta... Sa NU glumesc si eu, acel amplificator al d-lui Sebi, a sunat CEL mai bine. Au fost multe care s-au auzit bine, insa acela A EXCELAT! Iar eu sint un om foarte critic cind vine vorba de sunet (cel putin prin prisma uneia dintre meseriile mele). Abia astept sa ne reintilnim, sa mai palavragim, si sa ne incintam urechile. Spor la treburi tuturor, pe 13, Duminica, 99,9% ajung si eu! Stiu ca unii nu ma vor, dar eu va vreau! Daca cumva ajunge si Dl Sebi, cu acea mica minunatie, si nu are nuimic impotriva, iau tot ce trebuie pentru a-l masura in fata colegilor! Doar sa imi lase un PM. Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Ca sa imi sustin afirmatia facuta mai devreme am umblat la arhiva, canalul 1 are o sonda cu atenuare 1:10 astfel ca va trebui sa multiplicam cu 10 valorile aferente ch1 iar pe ch2 avem semnalul de intrare 1:1 (din pacate departe de a fi perfect - un batran versatester): (undeva la 25W, jumatate din puterea proiectata) Aproape de clipping ~75W. Sarcina: 8R. La 50w: THD<0.5%, TID<0.5%. Banda -1dB: 18Hz-35kHz. Pe unde am mai citit si eu scria ca: SR>2pi*F*Vpp e o conditie pe care trebuie sa o indeplineasca amplificatorul pentru a nu limita semnalul util (sinusoidal) din cauza vitezei de raspuns. Slew-rate-ul unui amplificator se calcula ca dv/dt (in acest caz cu un semnal dreptunghiular la intrare). Zic rau? @DjLeco: trebuie sa recunosti ca ti-a placut si de EL509 PP, chiar daca e din categoria "medie" Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) Ca sa imi sustin afirmatia facuta mai devreme am umblat la arhiva, canalul 1 are o sonda cu atenuare:10 astfel ca va trebui sa multiplicam cu 10 valorile aferente ch1 iar pe ch2 avem semnalul de intrare (din pacate departe de a fi perfect - un batran versatester): (undeva la 25W, jumatate din puterea proiectata) Aproape de clipping ~75W. Sarcina: 8R. Pe unde am mai citit si eu scria ca: SR>2pi F Vpp e o conditie pe care trebuie sa o indeplineasca amplificatorul pentru a nu limita semnalul util (sinusoidal) din cauza vitezei de raspuns. Slew-rate-ul unui amplificator se calcula ca dv/dt (in acest caz cu un semnal dreptunghiular la intrare). Zic rau? @DjLeco: trebuie sa recunosti ca ti-a placut si de EL509 PP, chiar daca e din categoria "medie" Foarte corect,adica asa ca in imaginea de mai jos : Amplificatorul tau cu EL509 se incadreaza in categoria grea,putere (75W) si performante excelente,era cel mai tare amplificator de la acea prezentare,amplificatorul lui Sebi se incadreaza la categoria usoara (8W) ca putere,insa performantele electrice nu se pot contesta. Ca sa caracterizam sunetul unui amplificator in functie de urechile noastre ar fi o aberatie,totul este un subiectivism maxim si tine numai si numai de "gusturi",ce-mi place mie nu-ti place tie sau altora,degeaba aduc o armata de urechisti sa asculte si sa concluzioneze ca este un sunet perfect daca mie nu-mi place,incerc sa definesc subiectivismul si nu cred ca voi reusi. Amplificatorul cel mai bun este cel care-ti place tie,pana la urma utilizatorul final este urechea noastra fie ca vrem sa acceptam asta sau nu. P.S ca sa nu credeti ca sunt un fanatic inrait al amplificatoarelor cu tuburi,sa stiti ca ascult muzica acasa pe un amplificator de 2x6W cu tranzistoare cu germaniu AD160 & AD161, in cea mai mare parte a timpului Editat Decembrie 3, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Da, si EL509 PP mi-a placut, si altele mi-au placut, dar "dracovenia aia mica", a rupt tot (pentru mine). Link spre comentariu
adigh Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 (editat) Pe unde am mai citit si eu scria ca: SR>2pi*F*Vpp e o conditie pe care trebuie sa o indeplineasca amplificatorul pentru a nu limita semnalul util (sinusoidal) din cauza vitezei de raspuns.Slew-rate-ul unui amplificator se calcula ca dv/dt (in acest caz cu un semnal dreptunghiular la intrare). Zic rau? Corecta afirmatia dar as avea niste adaugiri. Banda de frecventa pentru semnal sinusoidal de test e diferita de banda de frecventa pentru semnal complex adica pentru muzica. Un semnal compus din multe sinusoide cere un slew-rate mai mare pentru ca semnalele sunt mixate iar cind ajung mai multe semnale sa aiba crestere sau scadere de semnal in acelasi timp frontul semnalului se verticalizeaza si mai mult. Cu alte cuvinte avem nevoie de un slew-rate mai mare pentru a urmari anvelopa semnalului rezultat. Chiar cind avem semnale ce nu depasesc 15kHz amplificatorul cere o banda de frecventa de macar 40kHz pe semnal sinusoidal simplu. Norma Hi-Fi cere o banda de semnal 20Hz-20kHz, dar norma Hi-Fi se refera la muzica nu la semnale sinusoidale unice pentu test. Asta e explicatia de ce e nevoie ca amplificatorul sa aibe o banda de frecventa mult peste cei 20kHz. Nu pentru ca sa asculte liliecii, cum spun unii. E greu de spus ce banda de freventa e minima. Asta depinde de complexitatea semnalului. Daca ascultam numai sinusoide unice e destul cei 20kHz. Cu cit semnalul e mai complex cu atit e nevoie de o banda de frecventa mi mare. Un 50kHz la amplitudinea maxima il vad ca minim daca avem pretentii Hi-Fi, dar e ceva relativ. Mai mult insemnind mai bine. Slew-rate e relationat cu frecventa dar si cu amplitudinea, lucru cuprins in formula data de Kosmin. Un semnal va avea un slew-rate mai mare decit altul de aceeasi frecventa daca va avea o amplitudine mai mare. Un slew-rate bun nu e suficient. Mai e nevoie ca pe palierul unui semnal de test dreptunghiular sa nu avem oscilatii. Daca avem, amplificatorului ii va fi greu sa urmareasca anvelopa semnalului. Testul cu semnal dreptunghiular e foarte bun fiindca putem vedea si slew-rate-ul cit si capacitatea amplificatorului de a urmari semnalul. In practica putem intilni semnale mai complicate si mai greu de urmarit decit un dreptunghi de 10kHz. Formula data de Kosmin trebuie aplicata la un 50Khz (sa zicem) nu la 20kHz si la tensiunea (puterea) nominala. Asa vom vedea ce slew-rate minim avem nevoie. De exemplu pentru un amplificator de 50W ce are la iesire 20Vef/8ohm si deci 56,4Vvv vom avea nevoie la frecventa de 50kHz de un slew-rate de 17,7V/μs. La aceeasi frecventa dar puteri mai mici nu e nevoie de un slew-rate asa de mare. Puterea mare cere si un slew-rate mare. Editat Decembrie 4, 2015 de adigh Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 Adigh, daca vei lua un CD si-l vei analiza, vei observa ca NU contine frecvente mai inalte de 19KHz si nici fronturi (pante) care ar corespunde unor frecvente mai inalte, oricit de complex ar fi semnalul. Cu toate astea, multe CD-uri suna bine. Tot ce e mai sus de 19KHz sunt doar artefacte de conversie care au reusit sa scape de filtre. (de unele filtre mai putin performante) Despre SR-ul minim al amplificatoarelor, evident depinde de putere, adica de fapt de tensiunea maxima de iesire. Link spre comentariu
adigh Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 (editat) Misa, Nu am spus ca un CD sau oricare alta sursa de muzica contine semnale peste 20kHz. La semnal mic nu e nevoie de un slew-rate mare. Pentru 2Vvv e suficient 0,63V/μs la frecventa de 50kHz. Ai masurat slew-rate maxim la un CD sau la un vinil pe semnal complex ? Chiar la frecvente ce nu depasesc 20kHz fiecare. Editat Decembrie 4, 2015 de adigh Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 DA Si bineinteles, la semnale mici ca tensiune, nu ai nevoie de SR mare. Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 Sa revenim, domnu' SSB, daca te intereseaza slew-rate-ul, am vazut pe net acum citiva ani un amplif SE cu 6S33S, din pacate nu mai gasesc... Era facut in Serbia (sau pe acolo) de un profesor universitar si folosea trafuri de iesire in aer.... adica erau doua balege de cupru de vreo 10kg bucata, care reclamau un slew-rate cu 3 cifre, nu mai stiu cit... era ceva impresionant, oricum... In acest caz (transformator de iesire fara miez, cu aer) presupun ca reactanta inductiva a primarului la 20 Hz fiind de 1000X mai mica decat la 20 KHz, liniaritatea respectivului amplificator era "in pom"- probabil pe boxe normale 89dB/W/1m nu se auzea nimic peste 3-400 Hz...geniala solutie! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum