sesebe Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Salutare, Va rog sa ma directionati spre ceva topicuri in care sint postate masuratori cu osciloscopul la amplifuri pe tuburi, ma intereseaza in special aplifuri fara reactie negativa. Din cauza unei discutii cu un prieten lampar am ramas cu ceva nedumeriri si as fi foarte interesat sa vad cum arata un semnal dreptunghiular pe un amplificator pe tuburi. Pe sarcina artificiala pur rezistiva si cu semnal cit mai curat dreptunghiular - cam asta ar fi ce ma intereseaza acum. As vrea sa vad si cam ce slewrate are un aplif fara negativ feedback. Nu mi-o luati in nume de rau, nu ma intereseaza neaparat teste comparative cu siliconate ci vreau sa inteleg ceva. In urma discutiei au rezultat ceva idei interesante si, fiindca eu nu am amplifuri pe tuburi, nu am cum sa fac de unul singur aceste teste. Multumesc! ps: parca si vad cum sar impatimitii tuburilor apunind ca nu asta defineste sunetul tuburilor si le dau dreptate dar pe mine ma intereseaza anumite detalii de functionare acum si chiar mi-ar fi foarte folositoare ceva masuratori cu osciloscopul. Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Semnalul dreptunghiular la un amplificator pe tuburi non-OTL(adica avand in posesie trafuri de iesire) poate fi "perfect" la 100 Hz, dar la 10 sau 15 KHz nu mai poate fi vorba decat de un rezultat mediocru, tolele trafului de iesire chiar din permalloy cu cristale orientate daca ar fi, nu pot lucra la 10 KHz la fel ca la 50Hz. Doar nu va asteptati sa vedeti un dreptunghi perfect geometric, asta nu e posibil, si nici macar necesar pentru muzica. Rezultatele pe sinus pot fi chiar mai bune decat la un SS, "cocoasa" mai putin turtita, depinde insa de tuburi, de trafurile de iesire, de potenta alimentarii, si nu in ultimul rand de corectitudinea limitarii semnalului de intrare. Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 O parere personala , lasa osciloscopul si fa asa : - ia doua amplificatoare - unul pe lampi -unul "siliconat" (pe tranzistoare) - putere undeva la 5-10W Te rog sa le asculti pe amandoua si sa-mi spui rezultatul , vei auzi diferenta dintre lampa si tranzistor . Stima. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Semnalul dreptunghiular la un amplificator pe tuburi non-OTL(adica avand in posesie trafuri de iesire) poate fi "perfect" la 100 Hz, dar la 10 sau 15 KHz nu mai poate fi vorba decat de un rezultat mediocru, tolele trafului de iesire chiar din permalloy cu cristale orientate daca ar fi, nu pot lucra la 10 KHz la fel ca la 50Hz. Doar nu va asteptati sa vedeti un dreptunghi perfect geometric, asta nu e posibil, si nici macar necesar pentru muzica. Rezultatele pe sinus pot fi chiar mai bune decat la un SS, "cocoasa" mai putin turtita, depinde insa de tuburi, de trafurile de iesire, de potenta alimentarii, si nu in ultimul rand de corectitudinea limitarii semnalului de intrare. Bine punctat. Ma intereseaza slew-rate-ul in special. O parere personala , lasa osciloscopul si fa asa : - ia doua amplificatoare - unul pe lampi -unul "siliconat" (pe tranzistoare) - putere undeva la 5-10W Te rog sa le asculti pe amandoua si sa-mi spui rezultatul , vei auzi diferenta dintre lampa si tranzistor . Stima. Am specificat, nu ma intereseaza teste comparative. Sint interesat numai de ceva subtilitati in functionarea electrica, nicidecum cum suna. Nu poti compara un amplificator cu tuburi cu unul cu tranzistoare. Chiar nici nu stiu de ce ma pui sa fac asa comparatii.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Tuburile redau foarte bine forma dreptunghiulara a semnalului in spectrul audio , nu acestea sint problema ci transformatorul de iesire si condensatoarele de cuplaj. Daca la un transformator se mai poate remedia cite ceva prin micsorarea inductantei de dispersie si blocarea saturarii miezului in cazul condensatoarelor solutia este doar cuplajul galvanic insa se complica alte lucruri. Dupa parerea mea masurarea slew- rate este inutila la frecventele inferioare si superioare si oricum amplificatoarele cu semiconductori au o redare aproape perfecta a acestui tip de semnal pe un spectru larg de frecvente de acea daca la un amp cu tuburi forma dreptunghiulara la 10 Khz prezinta o crestere si descrestere pe cele doua fronturi fara oscilatii pe paliere avem un transformator decent construit Cred ca mult mai importante sint masuratorile de spectru de frecventa la -1dB si cele de THD + spectru armonic +TID Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2015 (editat) Tuburile redau foarte bine forma dreptunghiulara a semnalului in spectrul audio , nu acestea sint problema ci transformatorul de iesire si condensatoarele de cuplaj. Daca la un transformator se mai poate remedia cite ceva prin micsorarea inductantei de dispersie si blocarea saturarii miezului in cazul condensatoarelor solutia este doar cuplajul galvanic insa se complica alte lucruri. Dupa parerea mea masurarea slew- rate este inutila la frecventele inferioare si superioare si oricum amplificatoarele cu semiconductori au o redare aproape perfecta a acestui tip de semnal pe un spectru larg de frecvente de acea daca la un amp cu tuburi forma dreptunghiulara la 10 Khz prezinta o crestere si descrestere pe cele doua fronturi fara oscilatii pe paliere avem un transformator decent construit Cred ca mult mai importante sint masuratorile de spectru de frecventa la -1dB si cele de THD + spectru armonic +TID Interesant...cam asa ma gindeam si eu....Totusi slew-rate-ul cam cit este la unul fara reactie negativa? Eu nu am intrebat daca este util sau inutil, ma intereseaza valoarea. Am spus, s-au nascut niste idei in urma discutiei cu prietenul meu si vreau sa verific ce se poate cu ajutorul vostru. Nu discut cum suna unula sau altul, fiecare este cu specificul lui, dar pe mine ma intereseaza ceva amanunte despre functionare. Editat Decembrie 2, 2015 de sesebe Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 (editat) Nu stiu daca te multumeste: http://www.elforum.info/topic/65309-gm70-se/?hl=gm70 Insa vad ca s-a scapat un aspect important: configruatie SE sau PP? Ceva PP la frecvente foarte joase: https://www.youtube.com/watch?v=tshh6eoOCXs https://www.youtube.com/watch?v=xk8eDKGJe8Q https://www.youtube.com/watch?v=sgsv9S3ohdM Editat Decembrie 2, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Nu stiu daca te multumeste: ................................................................ Da, ai dreptate, nu ma multumeste. Chiar astea sint toate masuratorile care s-au facut la amplificatoarele pe tuburi? Nimic valori numerice? Dece se mai fac astfel de masuratori daca nu se masoara efectiv nimic? Numai niste forme pe un ecran nu valoreaza nimic fara valorile numerice aferente. Este pe celalat forum strain un topic foarte lung cu peste 1800 de pagini numai pe tema "Sound Quality Vs. Measurements". Se refera foarte mult la "audiofili", as zice eu mai mult in sensul rau al cuvintului. Sa pun altfel problema atunci: Este vreun posesor de amplificator pe tuburi din Iasi care este interesat si dispus sa puna la bataie amplificatorul sau pt a face citeva masuratori? La el acasa. Aduc eu osciloscopul meu (digital - un entri-level de la LeCroy), generator de semnal (nu unul foarte stralucit din pacate), generator de semnal dreptunghiular de caliate (home made - calibratorul facut de mine pt compensarea de inalta frecventa a sondelor) si bonus, posibilitatea de a asculta un DAC deosebit (facut de mine - este vorba despre cel de aici). Daca este nevoie am si o sarcina rezistiva. Daca sint doritori/amatori va rog sa-mi da-ti un nr de contact pe privat. Rezultatele masuratorilor vor fi sau nu, in functie de dorinta posesorului amplificatorului, postate si aici pe forum. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Chiar nimeni nu-i interesat sa-si masoare amplificatorul? Nu se intervine deloc asupra amplificatorului. Daca se doreste nici macar nu-l ating....numai mufe la intrari si iesiri. Din pacate (sau fericire) eu nu am cum sa masor distorsiunile si nici nu ma intereseaza..... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Esti sigur de afirmatia asta?Un amplificator care masoara bine, nu prea are cum sa sune prost.A ca nu place cuiva, asta este altceva, tine de gusturi, dar nu generaliza, nu este corect. Eu as fi fost curios sa masor amplificatorul d-lui Sebi, sint sigur ca ar fi masurat foarte bine, precum suna. Si apoi supus auditoriul la o comparatie blind test cu un siliconist de calitate, ambele calibrate identic. Dar scopul intilnirii a fost altul, nu masuratori sau blind teste. Link spre comentariu
Untold Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Chiar nimeni nu-i interesat sa-si masoare amplificatorul? L-as masura p-al meu, da' numa asa, sa-l fac de rusine. Link spre comentariu
romicap Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Chiar nimeni nu-i interesat sa-si masoare amplificatorul? Nu se intervine deloc asupra amplificatorului. Daca se doreste nici macar nu-l ating....numai mufe la intrari si iesiri. Din pacate (sau fericire) eu nu am cum sa masor distorsiunile si nici nu ma intereseaza..... In Iasi este un mare cunoscator al tuburilor si poate are el de masurat un amplificator ,macar asa de dragul artei ...il cheama adrian-pic . Daca accepta arata`ne si noua rezultatele . Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2015 L-as masura p-al meu, da' numa asa, sa-l fac de rusine. In nici un caz nu-i vorba de a face de ris vreun amplificator. Am specificat, nu postez rezultatele decit cu acordul proprietarului amplificatorului. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Nu mi-e rusine cu amplificatorul nostru DD/6c33c/OTL dar nu stiu daca in acest topic putem discuta si de OTL-uri. Daca DA, revin si eu cu masuratori reale, chiar daca unii vor spune ca sculele mele de masura sunt jucarii in raport cu altele. Respect Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) poftim slew-rate-ul pe tub (OT Hammond 1650 ,dacă ştii să citeşti oscilogramele) PS.nu ai nevoie musai de osciloscop digital(ştii/vezi perioada că atare vezi/ştii slew-rate-ul sqw). Editat Decembrie 3, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum