Bird Postat Decembrie 2, 2015 Partajează Postat Decembrie 2, 2015 Va salut ! Spune-ți-mi va rog cum pot verifica afara din montaj o fotocelulă UV model QRA2 ? Va multumesc ! Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 carte-tehnica pag3.pdf Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 (editat) O fotocelula cred ca produce suficienta tensiune ca sa fie masurata cu un multimetru chiar expusa razelor soarelui sau unei luminii emise de un led UV,alimentat evident. Editat Decembrie 19, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Bird Postat Decembrie 20, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2015 Eu am înțeles ca se alimentează la ~300/350V-DC dar nu stiu pe ce sarcina merge . Nu mai am blocul de comanda unde se conecta . Am gasit ca , curentul este de ordinul microamperilor intre 70 / 650 microA......pe ce rezistenta ?Cu multumiri , Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 (editat) Distingem:1. Efect fotoelectric extern = emisia de electroni in afara unui material expus unei radiatii electromagnetice. Daca sunt captati de un anod, in vid, acesti electroni constituie un curent electric. Dispozitivul se numeste celula fotoelectrica si a fost folosit de exemplu in cinematografia sonora pana prin anii 50. http://manualdefizica.ro/wp-content/uploads/2013/03/ELEMENTE-DE-FIZICA-CUANTICA.pdf2. Efect fotoelectric intern = marirea numarului de electroni liberi (in banda de conductie) in interiorul unui material expus unei radiatii electromagnetice. Se manifesta prin marirea conductivitatii electrice a materialului. Exemplu: fotorezistenta.3. Efect fotovoltaic = aparitia unei tensiuni electrice la contactul metal - semiconductor sau la contactul dintre doua semiconductoare, sub actiunea unei radiatii electromagnetice. Exemplu: bateriile solare.Celula in discutie pare sa foloseasca primul efect, date fiind tensiunea mare de lucru si sensibilitatea mare in zona ultra-violet.La 300V aplicati si 100 microA, rezistenta interna a celulei ar fi 3 Mohm. Deci si rezistenta micro-ampermetrului ar trebui sa fie de acelasi ordin de marime, lucru destul de dificil de gasit. Un montaj posibil de verificare ar fi legarea in serie a unei surse de tensiune continua, a celulei (plusul pe anod, de regula un inel sau placuta metalica) si a unui VOLTMETRU de tensiune continua, pe scala corespunzatoare tensiunii aplicate. La intuneric aproape toata tensiunea ar fi pe celula, iar la lumina (spre UV) o tensiune proportionala cu intensitatea luminii ar cadea pe voltmetru.Daca stii (sau masori) rezistenta interna a voltmetrului pe scala respectiva (in Mohmi), indicatia in volti se poate transforma in microamperi (I=U/R). Editat Decembrie 21, 2015 de Ticu Link spre comentariu
Bird Postat Decembrie 21, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Distingem 1..............Multumesc pentru detalii ! Eu am alimentat fotocelula la trei sute de volți continu , printr-un ampermetru ce măsura de la 10 micro.....si am înseriat si rezistente de diferite valori . Nu am vazut " nici o mișcare " . Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 (editat) Trebuie " iluminata " cu UV ( flacara ) ... tensiunea se citeste la capetele rezistentei de sarcina . Avand valoarea cunoscuta , se poate afla curentul . Asta daca totul , inclusiv fotocelula sant O.K. ! ( montaj corect si integritate componente ) . Editat Decembrie 21, 2015 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Se alimenteaza celula din retea printr-o rezistenta mai mare de 100 k. Se pune un voltmetru de c.a. paralel pe rezistenta. Se aprinde un chibrit, bricheta, etc. in apropierea celulei si se urmareste voltmetrul. Link spre comentariu
Bird Postat Decembrie 21, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Am încercat si cu voltmetru .....iar ca sursa ....am folosit chiar o lampa de UV . Nu am încercat cu AC pentru ca am gasit specificat DC . Nu o mai fi buna . Se uzează stand !?......sta in sertar de 10 , 15 ani . Link spre comentariu
Dominicue Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 (editat) Se uzează stand !?......sta in sertar de 10 , 15 ani . Foarte posibil ar fi ca balonul de sticla sa nu mai fie etans. Cand ai alimentat-o ai observat cumva ??? la semi-intuneric descarcari ( scantei slabe violacee ) intre electrozii fotocelulei Editat Decembrie 21, 2015 de Dominicue Link spre comentariu
Bird Postat Decembrie 21, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Nu am observat.....ea este îmbrăcată intr-un plastic metalizat ....totuși cred ca s-ar fi vazut in timpul încercărilor.....si cu lumina sau fara si cu flacara.. Link spre comentariu
tinel Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 flacara = IR= infrarosu UV = ultraviolet = https://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 . Se uzează stand !?....... Nu se uzeaza,se gazeaza...chiar daca efectul e acelasi cu uzura. Link spre comentariu
Bird Postat Decembrie 21, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2015 (editat) " Nu se uzeaza,se gazeaza...chiar daca efectul e acelasi cu uzura. " In cazul asta , mai mult ca sigur este defecta . Altfel ar fi dat un semn . In momentul cand am scos-o era in stare de functionare . Va multumesc mult pentru toate părerile exprimate . Sarbatori fericite ! Cu stima , Editat Decembrie 21, 2015 de Bird Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 (editat) flacara = IR= infrarosu E adevarat ca un corp incalzit emite un spectru continuu in IR, care se extinde si in vizibil cand temperatura depaseste 6-700 grade C (vezi cuiul introdus in flacara, care devine rosu).Dar mai exista si spectrul luminii emise de gazul ce constituie flacara, care se adaoga celui IR. In cazul gazului natural (majoritar metan) flacara cu un adaos adecvat de oxigen este albastra. Chimistii atribuie liniile intense albastre - UV din spectrul de emisie unor radicali chimici din combustibil. https://www.uni-due.de/ivg/rf/chemilumineszenz_en.phpUn supraveghetor de flacara trebuie sa sesizeze doar flacara, facand abstractie de corpul incalzit. Gazele trebuie oprite imediat ce a flacara a disparut accidental, desi emisia IR a corpului incalzit continua sa existe la un nivel ridicat. Un cuptor se raceste in multe ore si emisia de IR nu inceteaza odata cu flacara. Editat Decembrie 22, 2015 de Ticu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum