Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Întîlniri periodice ale constructorilor de amplificatoare

Vizitator

Postări Recomandate

AudiophileStarter, amlificatorul proiectat si realizat de mine este in clasa AB si predomina armonica a-2-a , nu a-3-a. Mai departe amplificatoarele nu lucreaza cu armonicile instrumentelor care produc muzica. N-au auzit de asa ceva. Amplificatoarele transparente nu au distorsiuni care sa fie sesizate de ureche.Multiplicatoarele de capacitate lucreaza si cu curenti mari. La ele alta este grija si tine de reactie negativa si impedanta.Totusi nu e cazul sa producem material offtopic care nu are legatura cu intalnirea electronistilor.

Majoritatea implementarilor hi-end care folosesc clasa A-B au predominanta armonica a doua dar din ce etaj provine, alimentat la ce curent (eu am dat ex teoretic al etajului de iesire)? Si armonica a doua sau a treia tot o distorsiune  reprezinta , dar urechea le trateaza diferit. Dozajul acestor armonici ,amplitudinea lor (primele 7 sa spunem) face diferenta intre un amplificator "transparent" si unul hi-end si diferenta de pret vine mai ales din aceasta parte (poti sa faci oricat marketing la "transparente" ca nu tine). 

Care o fi relatia intre impedanta si curent? Una direct proportionala din pacate. Daca nu era asa EC puneau doua stabilizatoare si nu opt.

Legatura cu intalnirea e faptul ca multora le-a placut EC , vedeau piese banale  si nu prea ingrijit  lucrat si nu intelegeau cine face diferenta. Postarea schemei de principiu ,pentru cine intelege ,spune  clar ce s-a urmarit, (puteau scoate distorsiuni mult mai mici, sau timpi de crestere/cadere mult mai mici, insa ar fi fost un amplificator "transparent" si nu unul  hi-end)

Link spre comentariu

Acum că ai dezvăluit astea voi dormi liniştit. Dar tot nu ştiu ce să aleg între Kenwood, Sara, Electrocom şi Naim.

Cum poate fi un sunet mai mult decît audiofil? Bănuiesc că e bine.

Link spre comentariu

., cind se va face un blind test 5 din 5 sau 10 din 10 cu toate aparatele calibrate, si raportul va fi ghicit 70% / 30% eroare, putem discuta ca auzim scule sau scula, pina atunci este subiectivism psihologico-psihoacustic.

Oare de ce se feresc audiofilii de blind test, presupunind ca totul esta calibrat atza?

Pentru ca nu vor reusi sa ghiceasca ce scula cinta, dar daca ei "stiu" ca acum cinta nus ce amplif, "da domne" asta suna, ala nu.

Hai sa fim seriosi.

Link spre comentariu

Nu e deloc complicat, dar închipuirea se suprapune cu obişnuinţa şi se contrazice cu noutatea, în alte condiţii decît odaia audiofilului de acasă. Toţi se tem că sculele lor scumpe vor fi făcute de cacao.

Link spre comentariu

de parca universul nu da voie ca intr-o camera de auditii sa se intalneasca 7 surzi peste 14khz si 3 cu hipersensibilitate la joase ori inalte...

Nu conteaza. Oricum nici unul (aproape) din audiofilii declarati sau nu, nu vor recunoaste ca deabia mai aud peste 15Khz.

Link spre comentariu

Acu eşti şi pictor? Cine a scornit astea? Un pictor sau artist ce lucrează cu culori, lumini, umbre, volume sesizează sute de nuanţe de culori, că de aia e artist, are dotările necesare ptr asta nu ca orice ţugulan daltonist. La fel cum şi sportivii sau intelectualii au dotările de la natură, sau alţii cu alte pasiuni.

Link spre comentariu
Vizitator grepfruit

Acu eşti şi pictor? Cine a scornit astea? Un pictor sau artist ce lucrează cu culori, lumini, umbre, volume sesizează sute de nuanţe de culori, că de aia e artist, are dotările necesare ptr asta nu ca orice ţugulan daltonist. La fel cum şi sportivii sau intelectualii au dotările de la natură, sau alţii cu alte pasiuni.

E noaptea rațiunii...Oare alții nu au voie să fie artiști pentru o seară?Păcat, nu interveneam, dar văd ca ești bine intenționat si vrei sa ajuti, cred ești pe lângă subiect grav de tot.Adminul ar trebui să introducă un alcooltest înainte de a putea posta, pentru a nu mai exista suspiciuni cu unii useri, dar poate mă înșel și unii au alte probleme patologice, din pacate mai grave.Poate nu e cazul, și ești critic de artă...
Link spre comentariu

Nu conteaza. Oricum nici unul (aproape) din audiofilii declarati sau nu, nu vor recunoaste ca deabia mai aud peste 15Khz.

Daca mai aud peste 13kHz...

Nu e deloc complicat, dar închipuirea se suprapune cu obişnuinţa şi se contrazice cu noutatea, în alte condiţii decît odaia audiofilului de acasă. Toţi se tem că sculele lor scumpe vor fi făcute de cacao.

Like!  Doar ca as rescrie in "le este teama ca nu-si recunosc sculele linga sau dintre trancote"

Link spre comentariu

SAAAAAU altii nu le vor recunoaste sculele si vor da cu multi dB din tot felul de urlatori ca sa le acopere, incercand sa isi impuna gusturile din categoria : "nu stiti voi ce-i bun!"

In odaia de acasa "audiofilul" isi face ce sunet vrea el, aduce pe altii in vizita sa arata ce a reusit sa faca ca si sistem integrat in camera.

O intalnire o data la n luni cu boxe trantite aiurea e mai mult pt socializare, nu pt evaluari la sange.

E ca si evaluarea unei masini pe stand sau la o liniuta, unde echivalezi un bmw de putere mica cu un logan, spre amuzamentul publicului.

Dar dupa un drum lung mai discutam care dintre ele e cu adevarat o masina pe care ti-o doresti.

Dau un exemplu neaudiofil ca e mai concludent:

Am patit sa ne adunam 4-5oameni sa ascultam niste boxe de sonorizare facute de un mare mester autohton . Printre noi o persoana cu personalitate mai puternica.

Incepe sa explice ca boxa cu filtrul original (care avea un varf imens in zona de 1-6k) suna mai bine, ca are prezenta, ca asa trebuie sa sune, ca nu mia tebuie modificat nimic, ca sunetul cu filtrul modificat e prea sters, etc.

Desi proprietarul clar venise ca era satul de cat il seaca cum urla pe medii de ii crapa capul si inalte cam putine si cum trebuia sa taie dB buni ca sa nu il mai sacaie boxa.

Alt exemplu, am scris doar ca niste bm12cxa suna mai slab decat niste boxe de casa(care culmea nu erau de spl mic) sau unele de sonoriuzare bune.

Cred ca nu exista om pe forum care asa fi incercat mai multe grafice/filtre/spatii de auditie, decat mine fiind posesor de asa ceva din 2008!!!

Zici ca am facut sacrilegiul suprem asa am fost contrazis ca nu se poate, ca sunt nec plus ultra. Ce sa zic, nu stiu eu ce comoara am in casa sau probabil nici filtrele publicate de altii pe forum nu sunt in stare sa le implementez!

Asadar domnilor, pana sa aruncati cu piatra in altii, mai ganditi-va a doua oara. :)

Link spre comentariu

Poate data viitoare ajungi si tu la intilnire sa iti poti face o parere mai putin subiectiva. Anuntam tot asa, din timp. Treaba este ca la Viorel, marea majoritate a intilnirilor au fost incununate de succes prin prisma socializarii intre colegi. Niciodata nu s-a pus accent pe un aparat sau realizare anume, pentru ca nu am stat ever sa facem calibrari la singe, nefiind intilnire de review, ci doar amicala, sa ne intilnim sa vedem ce a mai lucrat si ce mai face fiecare (cei care cu adevarat mai fac cite ceva). Spor la treaba!

Link spre comentariu

Niciodata nu s-a pus accent pe un aparat sau realizare anume, pentru ca nu am stat ever sa facem calibrari la singe, nefiind intilnire de review, ci doar amicala...

Dupa decorticarea la sange sau aducerea la stadiul de insangerat a lui EC, e bizar sa sustii ca scopul intrunirulor nu e de review/discutii.In pofida comentariului meu, sunt de acord ca astfel de intruniri sunt bune in esenta. Se mai aluneca catre "cine o are mai mare" (vezi obsesia cu rise time, cand scula suna bine). Daca n-ar fi obstacolul distantei, sigur as fi venit la o astfel de intrunire. Macar sa cunosc oamenii.
Link spre comentariu

Fiind singurul aparat mai deosebit (si ca pret si ca renume), a fost un pic mai "disecat", pentru ca posesorul a dorit masurarea lui.Probabil ca daca veneau si altele la masurat, se discuta mai aprofundat despre fiecare aparat masurat.Insa daca doreste cineva, putem "diseca" V3-ul meu, daca este cineva interesat, sa deshida discutia, eu va stau la dispozitie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări