Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Întîlniri periodice ale constructorilor de amplificatoare

Vizitator

Postări Recomandate

Simulare (40mf intre tensiuni, 3mf de la minus la masa, 3mf de la plus la masa) vs conventional (23m intre minus si masa, 23m intre plus si masa):

Posted Image

Simulare 80mf de la minus la masa, 80mf de la plus la masa (conventional) vs EC 40+3+3mf:

Posted Image

Ambele cu sarcina conventionala, intre plus si masa, respectiv minus si masa.

Avantaje si dezavantaje: 40mf cu sa zicem 80v atarna cat 160mf, dar la 40v. La smps e aceeasi situatie, Leco o stie f bine cand a ales conzi de 400v in primar.

PS: Nu va mai faceti ca nu ati auzit niciodata termenul "infasurari de forta".

Editat de [i_unit]
Link spre comentariu

In sfarsit, am avut putin timp sa prelucrez schema eci3. Din anumite considerente, ce tin inclusiv de dorinta proprietarului, o sa pun schema in format low-res, pt a fi studiata:

Cei 2 condensatori de 220p notati pe schema determina compensarea, acest amplif parand supra-compensat, de aici "modesta" cifra de 5us timp de crestere masurat cu osciloscopul (se aproximeaza intre 10% si 90%). Simularea confirma rezultatele masuratorilor:

Posted Image

Cea mai mica valoare a acestor condensatori pt care schema pare optim compensata, este de 40pf:

Posted Image

Mai jos, la 30pf, apar probleme:

Posted Image

Trageti voi concluziile.

PS: Am notat inclusiv filtrajul de 40mf (cu gandul la eci5, am notat 80mf), dar si locul unde e amplasat potentiometrul de volum.

Link spre comentariu

Probabil ca pentru stabilitate absoluta, au compensat mai puternic.

Oricum 5uSec timp de crestere nu este rau, iar intre 2,5 si 5usec timp de crestere nu afecteaza sunetul in nicio maniera audibila, nici pentru cel mai "inzestrat" audiofil, cu urechi unse cu ulei de sarpe boa.

Sincer as fi optat pentru o schema full simetrica IN-OUT, in care pentru "nebunie maxima" se puteau folosi niste jFet complementare, cascodate de bipolare de zgomot redus.

Link spre comentariu
Vizitator grepfruit

Nu are nici cea mai amărâtă protecție antiscurt?Păcat, se vede că este la fel de bună ca schema lui zal.Lipsa rezistențelor din E nu este un defect la schemele cu o singură pereche de finali, ci un avantaj.Lipsește o buclă reacție negativă locală, dar nu contează prea mult.

Link spre comentariu

Protectia la scurt este realizata prin citirea caderii de tensiune pe o rezistenta de 0r073 amplasata in colectorul finalului de pe ramura pozitiva. Tot de aici se poate citi curentul prin finali, 200ma pe canal.

Toate etajele au reactii negative locale, mai putin iesirea amplifului de transconductanta. Intrucatva, e o varianta a schemei aw120 http://elwo.ru/_fr/13/5241330.jpg

Editat de [i_unit]
Link spre comentariu
Vizitator grepfruit

Aha, au sacrificat simetria pentru un răspuns armonic mai elevat sau este un compromis legat de costuri?Dacă are protecție antiscurt totul e în regulă, în schema inițială nu figurează.Mă minunam io să nu aibă protecție antiscurt.

Link spre comentariu

Probabil asta s-a si intamplat:

" All the bass section of instrument was remove, exactly like a phase cancellation, probably under 150 hz, giving a different sound of all music."

Despre amplificatoarele EC se pot spune multe lucruri, dar asta e de fapt un capitol in care ele exceleaza. Daca mai gasesti pe net asemenea review-uri negative, te rog semnaleaza-le aici, din curiozitate.

@RaimondAudio: chiar credeti ca toate amplificatoarele se aud la fel, sau este pusa ca o ironie?

Studiati va rog materialul urmator, daca nu ati facut-o deja si-mi spuneti ce parere v-a lasat:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

(Jean Hiraga)

Link spre comentariu

Era o ironie  [trista], fireste.

De multe ori, cand specifica diferentele de sunet intre ampliifcatoare, Raimond a fost atacat pe forum, sinteza fiind concluzia de mai sus.

Din pacate, pt FOARTE multi de pe acest forum, devenita aproape axioma (sau macar aforism).

Editat de shambala
Link spre comentariu

i_unit esti o comoara la propriu. Ideea alimentarii din EC este geniala. Evita cea mai mare problema care-mi ramasese pe cap de rezolvat. Deasemenea schema amplifului EC contine niste "delicatese"  la care ma gandeam dar imi era teama sa le implementez si doream oarecum o confirmare ca nu sunt tampenii. Una dintre ele mi-a sugerat-o Victor si vad ca au facut-o si altii. Din nou si EC-ul imi confirma presupunerea ca stabilitatea cu orice pret este mai importanta in sunet in raport nu performante mari dar instabile. Merci Leco pentru acei 480pF pe care i-ai incercuit, merci i_unit pt cei 220pF de care ai amintit la supracompensare.

Link spre comentariu

Deci de aia ti-a placut cum a sunat V3, nu? Si cind imi aduc aminte ca primul amplif Leco, cel pe cablaj albastru, era atit de compensat incit masura 7-9 uSec rise si fall times, si comparat cu un Crown Powertech 2, alti ascultatori au spus ca suna mai "deschis" decit Crownul, mai "cald si detaliat"...M-am chinuit sa ii cobor rise si fall times sub 5uSec... Sint tare curios cum o sa masoare V2 mini, si cum va suna... Cind e gata poate facem o auditie colectiva, astept PCB-urile...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări