Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema 13.8V 20A

Postări Recomandate

2 hours ago, antemir said:

Nu ma intereseaza cine este @dumitrumy pentru ca nu-mi place modul in care trateaza lumea din jurul lui ...

Totuși, omul s-a ostenit să-ți răspundă și ți-a răspuns corect că da, ai greșit la analiza funcționării circuitelor de pe acolo, fie din necunoaștere, fie din neatenție, fie din alte cauze și motive.

Altfel, ”coincidentia oppositorum” poate fi o viziune acceptabilă doar pentru adepți ai lui Heraclit, Giordano Bruno ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 198
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sunt multi care stiu, dar putini sunt cei care stiu sa si explice. Daca vrei sa inveti este mai simplu sa afli de la altii. 

Si da, mai sunt unii care o spun raspicat, intr-un mod direct, care te face sa te simti cumva lezat in orgoliu.

In aceasta situatie merita sa apreciezi gestul celui care te invata si mai putin modalitatea de "livrare".

Daca nu esti dispus sa accepti asta, ori ramai la acelasi nivel de cunostinte, ori depui efort substantial si inveti pe cai mai placute. Aceasta varianta de obicei costa.

De fapt, totul incepe cu Legea lui Ohm. Continua apoi cu multe ore de laborator si pasiune.

Si, ca sa dau o nota de culoare postarii, adaug o imagine sugestiva, pe care majoritatea celor de aici o stiu.

Legea lui Ohm.jpg

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Marian a spus:

Artemir.png

Asa dupa cum am promis.

Nu trebuia să-l penalizezi asa de tare, sau nu inca, pt ca ma distrau asa de tare postările lui. 

Știi proverbul ala "..... nu-i destul dacă nu-i și fudul". Unele postări de aici de pe forum ma duc cu gindul direct la acest proverb. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara  vreau sa fac o sursa dupa schema asta 

Opera Snapshot_2023-01-19_001209_ludens.cl

si as vrea sa stiu daca as putea inlocui tranzistorii 2n3055 cu tranzistori 2sc3281.Detin doua radiatoare aluminiu 300x190x50 dar nu au locas special pentru tranzistori de tipul 2n3055 si ma gandeam ca 2sc3281 s-ar monta mai elegant pe radiatoare si aripioarele acestora sa fie la exteriorul sursei. Sau eventual daca 2sc3281 nu ar merge cu schema asta poate imi sugereaza cineva o schema de sursa care ar merge cu tipul acesta de tranzistori.

Link spre comentariu

Cu observația că, în schema asta, dacă unul dintre acei tranzistori se străpunge sau ambalează termic nu ai nicio protecție la supratensiune pe sarcină.

Însă îți trebuie și alt transformator, nu unul de 100V /18V, în zona asta.

Editat de string
Link spre comentariu
Chiar acum, string a spus:

Cu observația că, în schema asta, dacă unul dintre acei tranzistori se străpunge sau ambalează termic nu ai nicio protecție la supratensiune pe sarcină.

Însă îți trebuie și alt transformator, nu unul de 100V /18V, în zona asta.

Schemă marcată ca curu`... pare că puntea (diode independente) e de 100V/35A,iar secundarul la traf 18V/35A...primaru`cât te lasă inima...„

Link spre comentariu

Pentru alimentare am un transformator destul de serios aprox 32cm patrati sectiune si cu platbanda de 6x2mm in secundar si tensiune in gol 20.5v ce spuneti merge?In ce priveste protectia la supratensiune ma gandeam sa adaug pe iesirea sursei un circuit crowbar cu tiristor ca la sursele Astron 

Opera Snapshot_2023-02-05_001649_www.repeater-builder.com

Link spre comentariu
2 hours ago, adydep said:

Schemă marcată ca curu`... pare că puntea (diode independente) e de 100V/35A,iar secundarul la traf 18V/35A...primaru`cât te lasă inima...„

Cred că ai dreptate, la 100V ar fi trebuit în primar o siguranță fuzibilă F1 de 7A, și nu de 3A.

Eventual temporizată ca să nu ”zboare” la următoarea conectare la rețea a transformatorului.

La 32cm pătrați secțiune, transformatorul acela suportă cam 1 kW, merge.

Editat de string
Link spre comentariu

Schema e realizată de un inginer serios, nu e proiectată aiurea.De exemplu, dacă potenţiometrului i se întrerupe contactul la cursor, tensiunea scade la minim, nu creşte.Sursa a fost proiectată pentru staţii radio de putere.

Aveţi mai jos articolul întreg cu explicaţiile de rigoare.În engleză totuşi, iar autorul locuieşte în Chile.

https://ludens.cl/Electron/Ps20/Ps20.html

Link spre comentariu

Cu excepția situației în care Q4, Q5 sau Q6 se ambalează termic iar Q1 nu ”simte” nimic pentru că măsoară doar căderea de tensiune pe R7 din emitorul lui Q3.

Just for fun ... The total power dissipation would be around 550W.” (din link), care împărțită (în mod ideal și egal) la cei patru tranzistori 2n3055, unde fiecare dintre ei poate disipa (doar) 115W ...

Chiar și așa (cu limitare de curent pe R7), la cei 0,65V care pot aduce în conducție pe Q1 prin R6, vor fi 6,5A prin Q3 (0R1) și respectiv 6,5 x 4 = 26A limita de curent însumată, adică la 20V înseamnă 520W disipați la scurt-circuit.

Însă un tranzistor 2n3055 disipă maximum 115W și x 4 = 460W << 520W (sau 550W).

Adică scrum! (în câteva secunde).

Corect?

Link spre comentariu

Mie nu-mi place schema, in ciuda riscului de a va supara pe nostalgici, e foarte slaba din multe puncte de vedere.

-In primul rand renuntati oameni buni la tranzistorii aia primitivi, se gasesc bipolari moderni la ani lumina din cam toate punctele de vedere. Ca n-or fi la fel de ieftini.... asta e, nu faci sursa de 20A cu 20 de lei!

-Se poate si mai bine decat vechitura aia de operational ( mult mai bine ).

-Ce garanteaza stabilitatea ( cine nu stie sa diferentieze stabilizatea de stabilizare e invitat sa ignore postarea asta )?

Castig total considerabil, atat la AO cat mai ales la tranzistori.

Unde mai pui ca ai si un darlington in bucla ( tranzistori cunoscut a fi mai predispusi la instabilitate ).

Totul fara urma de compensare... 

Singurul motiv pentru care cred ca nu oscileaza e ca 3055 sunt prea puturosi sa o faca.

- @string are dreptate, daca Q4...6 o iau pe aratura atunci tot fengshui-ul se duce, ca e la ghici, Q1 vede doar pe Q3.

Ce-i drept aici se rezolva mai simplu insumand tensiunea de control pentru Q1 de la toti cei 4 tranzistori de forta.

PS: Daca pentru ceva aplicatii RF este necesara schema atunci asta e, faceti-o asa cum e, asigurati-va de cateva kg de radiatoare si ventilatoare cat cuprinde, si neaparat protectie crowbar pe iesire.

Daca e pentru alte utilizari atunci...lasati-o unde ii este locul, intr-o arhiva, si treceti pe comutatie, cand ai un regulator in comutatie de 20A cam cat 2 pachete de tigari ( cu racire cu tot ), fata de unul liniar cam cat un geamantan ( la fel, cu racire cu tot ), alegerea nu e deloc dificila.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări