rusu Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 Imi pare rau de neintelegere... Nu am contrazis, am intarit afirmatia printr-o descriere "wikipedia" a regulatoarelor LDO. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 Atunci poate sunt eu mai irascibil azi, scuze asadar. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 Si pentru ca vorbim despre ele, reamintesc un LDO simplu marca Smilex: Poate fi foarte usor adaptat pentru orice curenti sunt necesari. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 (editat) Acum 4 ore, rusu a spus: Merita sa stim mai mult despre LDO: https://en.wikipedia.org/wiki/Low-dropout_regulator Nu știu dacă ai vrut sau nu să contrazici dar schema extrasă NU este un stabilizator LDO decât în cazul existenței unei posibilități de alimentare peste Vin (un fel de bootstap sau o alimentare auxiliară) care nu este menționată. Pe schema concretă prezentată tensiunea de intrare trebui să fie mai mare decât tensiunea de ieșire cu cel puțin Vgs(Iload) a MOSFET-ului + căderea de tensiune alimentare-ieșire a operaționalului ceea ce înseamnă minim 1.5-2V. LDO-urile moderne au fracțiuni de volt, chiar 100-200mV la curent mai mic. Editat Octombrie 14, 2022 de UDAR typo Link spre comentariu
rusu Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 (editat) Acum 53 minute, UDAR a spus: ... schema extrasă NU este un stabilizator LDO decât în cazul existenței unei posibilități de alimentare peste Vin (un fel de bootstap sau o alimentare auxiliară) care nu este menționată. Pe schema concretă prezentată teniunea de intrare trebui să fie mai mare decât tensiunea de ieșire cu cel puțin Vgs(Iload) a MOSFET-ului + căderea de tensiune alimentare-ieșire a operaționalului ceea ce înseamnă minim 1.5-2V. LDO-urile moderne au fracțiuni de volt, chiar 100-200mV la curent mai mic. Schema exemplifica simplificat un LDO, iar functionarea unui astfel de stabilizator este explicata pe intelesul tuturor. Revedeti https://en.wikipedia.org/wiki/Low-dropout_regulator. Postarile mele nu au rolul sa contreze pe nimeni si va respect pe fiecare in parte pentru experienta pe care o aveti. Cred ca pana la urma Marian a inteles asta. N-am venit pe forum sa ne "masuram" si va multumesc tuturor pentru ca impartasiti din cunostinte si experienta. Asa ca... nu da cu piatra, UDAR! Editat Octombrie 14, 2022 de rusu Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 Nu este LDO deoarece are iesirea in sursa ( pinul cu sageata ). Fie articolul de pe wiki se refera la o schema ilustrativa si simplificata de regulator ( generalizat ) fie editorilor le-a scapat detaliul asta. De altfel chiar in acel articol se vorbeste despre LDO ca fiind configuratie "open colector/drain", adica iesire in colector/drena, deci nu in sursa. Asadar, pinul cu sageata este sursa unui mosfet, si cand iesirea este pe el se numeste configuratie repetor ( sau drena comuna ). Regulatorul cu iesirea in sursa nu poate fi LDO tocmai din motivele amintite de @UDAR. Link spre comentariu
rusu Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 Acum 26 minute, Marian a spus: Nu este LDO deoarece are iesirea in sursa ( pinul cu sageata ). Fie articolul de pe wiki se refera la o schema ilustrativa si simplificata de regulator ( generalizat ) ... Perfect de acord! O schema ilustrativa... Multumesc pentru schema cu MOSFET! O voi realiza dupa ce fac transformatorul. In rest am tot ce-mi trebuie. Unde pot afla mai multe despre Smilex? Cautarea pe internet ma duce la un cabinet stomatologic. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 (editat) @rusu Unde este piatra ? Eu am criticat schema nu postarea sau autorul . Deși, ca să spunem până la capăt, când postezi ceva ca argument tehnic ar trebui să fii sigur că ai dreptate. Și pentru că îmi sugerezi să revăd Wikipedia îți sugerez și eu să citești literatură fundamentală, de pildă Art of Electronics a lui Horowitz , editia a III-a pag. 610 și următoarele. Sau chiar să dai o căutare cu G și să citești diversele Note de aplicație de la producători renumiți. PS N-am nimic cu Wikipedia în general, chiar donez uneori, dar ce scrie acolo nu trebuie luat ca literă de lege și oferit ca manual pentru alții. W este (doar) pentru propria informare. Editat Octombrie 14, 2022 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 Acum 46 minute, Marian a spus: Nu este LDO deoarece are iesirea in sursa ( pinul cu sageata ). Fie articolul de pe wiki se refera la o schema ilustrativa si simplificata de regulator ( generalizat ) fie editorilor le-a scapat detaliul asta. De altfel chiar in acel articol se vorbeste despre LDO ca fiind configuratie "open colector/drain", adica iesire in colector/drena, deci nu in sursa. Asadar, pinul cu sageata este sursa unui mosfet, si cand iesirea este pe el se numeste configuratie repetor ( sau drena comuna ). Regulatorul cu iesirea in sursa nu poate fi LDO tocmai din motivele amintite de @UDAR. Exista si unele integrate ce au integrat un "charge pump" ce obtine o tensiune de comanda a MOS-fet-ului mai mare decit intrarea. Cind voi avea timp voi posta si citeva exemple. Link spre comentariu
rusu Postat Octombrie 14, 2022 Partajează Postat Octombrie 14, 2022 Acum 35 minute, UDAR a spus: @rusu ... îți sugerez și eu să citești literatură fundamentală, de pildă Art of Electronics a lui Horowitz , editia a III-a pag. 610 și următoarele. Sau chiar să dai o căutare cu G și să citești diversele Note de aplicație de la producători renumiți. Uite de asta sunt aici! Cand inveti din experienta proprie ori costa, ori doare. Este mult mai bine sa inveti din experienta altora. Din pacate, aflam asta dupa niste ani... Multumesc! Si ca sa vezi ca ma intereseaza, atasez o captura. Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 17, 2022 Partajează Postat Octombrie 17, 2022 Toate bune si frumoase dar nimeni nu zice de protectia la supratensiune.Eu folosesc MC3423,nu stiu daca se mai gaseste integratul.Or mai fi si altele mai moderne.Un transceiver scump trebuie sa fie alimentat de o sursa pe masura.Vreau sa aduc in discutie si sursele Alinco DM330 care sunt mult folosite de radioamatorii cu pretentii. Link spre comentariu
rusu Postat Octombrie 17, 2022 Partajează Postat Octombrie 17, 2022 Asa este! Cand alimentezi lucruri scumpe, este foarte importanta aceasta protectie. Intre timp am intrat in posesia a doua surse. Una in comutatie, RPS-1230-SWD (13,8V/30A) si una liniara, ALAN K-205. Cea din urma foloseste mai multi tranzistori 2N3055 in paralel, fara rezistori de echilibrare a curentulor. Alimentarea tranzistorului driver se face din sursa separata (in link-ul postat gasiti si schema). Pentru inceput am masurat doar puterea consumata in gol (fara sarcina). Sursa in comutatie - 7W, sursa liniara - 12W. Adica aproape dublu. Normal, avand in vedere randamentul celor doua tipuri. Desigur, vorbim si de alte greutati, aspect, marime. In limita timpului, voi face mai multe masuratori la sursa liniara si revin cu rezultatele. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 17, 2022 Partajează Postat Octombrie 17, 2022 56 minutes ago, grosu99 said: Toate bune si frumoase dar nimeni nu zice de protectia la supratensiune Aia e banalitate, comparator cu histeresis, referinta, divizor, apoi fie un releu care sa taie AC-ul ( pentru fiabilitate contacte ), fie un tiristor care sa scurtcircuiteze iesirea si o siguranta care sa pocneasca. Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 17, 2022 Partajează Postat Octombrie 17, 2022 Nu merge releul .... e prea lent. Tiristorul da ! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 18, 2022 Partajează Postat Octombrie 18, 2022 Cateva mS e prea lent? Pai mai mult ar dura descarcarea electroliticilor. Sunt si relee SSR, dar ceva mai scumpe, dar daca tot alimentati consumatori scumpi si ziceti ca merita sursa scumpa... Ala ar putea fi pus direct in serie cu iesirea sursei. Sau, sigur, un tiristor daca tot aveti incredere in varianta asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum