Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema 13.8V 20A

homer

Postări Recomandate

• Răspunsuri 198
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rusu

30

• Marian

29

• string

29

• sesebe

25

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este plin netul de scheme pentru asemenea surse si este posibila si replicarea schemelor comerciale, cum ar fi cele ale surselor liniare Astron.

Eu insa recomand schemele ce asigura conectarea tranzistorilor de putere ERS cu capsulele direct la masa si care astfel permit montarea acelor tranzistoare pe radiator fara izolatie electrica, iar din motive de randament si plaja mare de stabilizare recomand scheme care sunt concepute a functiona pana la cat mai aproape de saturarea ERS, ceva de felul  https://ludens.cl/Electron/Ps20/Ps20.html

Racirea trebuie sa fie serioasa (eventual cu ventilator), deoarece chiar si in cazul cel mai favorabil cand ERS se apropie de saturatie pot fi totusi niste zeci de W de disipat pe ERS, pe rezistentele de egalizare, pe punte redresoare si transformator , iar in conditiile cele mai defavorabile (tensiune marita a retelei) treaba devine serioasa, disipatia totala poate trece de 100W.

Iar daca sunt destinate alimentarii emitatoarelor, mare atentie la problema RFI in sursa, o sursa care la RFI se duce-n balarii este periculoasa (ghiciti cum am aflat!).

Acu' 25 de ani am facut asa ceva (13.8V/25A, imi amintesc... cu transformator de 630VA facut pe comanda la Buzau, carcasa facuta pe comanda la FEPER, ROZ82 referinta, 741 si 4 x BDY29). Am dat-o dupa cativa ani (..a momentary lapse of reason...) si ulterior am trecut pe SMPS; mi-a parut rau de ea pentru ca am muncit mult la ea atunci, era robusta  si nu fusese delooooc un proiect ieftin la vremea aia, pe care n-as fi spart banii, munca si timpul daca nu ar fi fost vorba de alimentarea primului meu TRX comercial care in '96 sau '97 ma costase vreo 2600 USD...

Link spre comentariu

Orice sursa liniara preia diferenta dintre alimentare si iesirea dorita, iar diferenta aia se duce pe tranzistorii serie.

Mersul cu tranzistorii aproape de saturatie se face din alimentare, nu din schema regulatorului in sine, si se face fie prin alimentare mica, aproape de iesire ( cu riscul de a iesi din stabilizare in anumite conditii ), fie prin traf cu trepte comutate prin releu.

Link spre comentariu

.......fie prin utilizarea unui preregulator in comutatie fie prin redresare sincrona controlata in functie de necesitati (cu tiristori de exemplu).

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Traian B a spus:

Este plin netul de scheme pentru asemenea surse si este posibila si replicarea schemelor comerciale, cum ar fi cele ale surselor liniare Astron.

Eu insa recomand schemele ce asigura conectarea tranzistorilor de putere ERS cu capsulele direct la masa si care astfel permit montarea acelor tranzistoare pe radiator fara izolatie electrica, iar din motive de randament si plaja mare de stabilizare recomand scheme care sunt concepute a functiona pana la cat mai aproape de saturarea ERS, ceva de felul  https://ludens.cl/Electron/Ps20/Ps20.html

..................

Iar daca sunt destinate alimentarii emitatoarelor, mare atentie la problema RFI in sursa, o sursa care la RFI se duce-n balarii este periculoasa (ghiciti cum am aflat!).

... si ulterior am trecut pe SMPS...

Multumesc pentru informatii!

Ca tot vorbeati despre SMPS. Ce parere aveti despre o sursa de 13,8V la 30A in comutatie? Ati utilizat asa ceva pentru TS?

0-234.png

Transceiverul meu (un consum maxim de 21A la 100W RF) are un filtru pe firele de alimentare. Asta ar trebui sa fereasca sursa de aport RF...

Acum il alimentez dintr-o sursa in comutatie de laborator reglabila (curent maxim de iesire: 10A).

La 20W putere de iesire, consumul nu depaseste 6A. Si nici prea multa RF care sa "deranjeze" sursa.

Link spre comentariu

Rog sa fiu corectat daca ma insel insa am impresia vaga ca pe topicul asta se asteapta sa pice pere malaiete...

Se fac sugestii concrete si argumentate ( dar mai ales corecte ), insa ramanem intr-o continua cautare, preferabil ceva cat mai simplu posibil ori eventual gata facut, ca sa nu ma muncim, ca deh, munca e grele...

Mi se pare ok si varianta sugerata de @Traian B, cu singura obiectie ca eu as folosi tranzistori moderni, tranzistori mai buni cu SOA mult mai generos, si pentru 20A, minim 5-6 bucati in paralel. 

Nu ca ar fi esential dar pana si LM317+PNP poate adera la varianta cu tranzistori fara izolatie, pe bara de masa, folosind varianta in oglinda, LM337+NPN unde colectoarele pot fi fixate direct pe radiator fara izolatie si radiatorul e masa de iesire. Se castiga cateva grade in minus la temperatura jonctiunii. Cat de important e asta e discutabil.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, AlpHs00 a spus:

Eu am niste janghine MEAN Well si cand le bag in functiune  imi bruiaza semnalul de la radio pe FM. 

Pai tocmai asta-i problema cu sursele in comutatie industriale. Radiaza armonici care perturba receptia.

Iar cand "vanezi" semnale de ordinul microvoltilor, deranjeaza orice bazaiala.

De asta, sursele in comutatie concepute pentru echipamentele de comunicatii au un element de reglaj care elimina perturbatiile. Nu stiu concret ce face, dar probabil ca modifica usor frecventa de oscilatie.

Dupa ce primesc sursa, va tin la curent cat de eficient este acest reglaj.  

Multumesc, inca o data, tuturor pentru comentarii si sugestii.

Eu pentru moment mi-am rezolvat cumva problema. Am apelat la solutia "home made" de... China.

Sunt surse in comutatie concepute special pentru a alimenta echipamente de comunicatii.

Ar trebui sa ajunga maine.

Dar, problema ramane in "studiu".

Am deja componentele necesare si o carcasa din aluminiu (de la echipamente IEMI) care sa suporte greutatea. Sa vad cum o scot la capat cu transformatorul.

Si-ar mai fi alternativa unui amplificator audio profesinal de aprox. 300-400W care sta nefolosit de multi ani. Are un mare transformator toroidal care-mi face cu ochiul. ;-)

Editat de rusu
Link spre comentariu
Acum 3 ore, rusu a spus:

Ce parere aveti despre o sursa de 13,8V la 30A in comutatie? Ati utilizat asa ceva pentru TS?

Am folosit mai demult Astron SS-35M care-i o sursa foarte ok, iar de cativa ani am chiar o sursa 12V/30A din aceea chinezeasca no-name si care se gasesc ieftin peste tot, si pe care cu ceva modificari am instalat-o in carcasa unui difuzor exterior mai vechi SP-230. Acest difuzor l-am cumparat SH special pentru a-l folosi ca si carcasa pentru sursa, mai ales ca a fost cel mai ieftin pe care l-am gasit potrivit pentru asta, carcasa lui fiind mai ok decat orice as fi incercat  local sau HM, altfel n-as fi aruncat niciodata banii pe asa ceva.

La exemplarul meu de sursa am constatat ca filtrajele de 680uF/250V chinezesti masurau de fapt 420 uF si le-am inlocuit cu 1000uf mai de soi; cei de 3300uF de pe iesire masurau 2700 si chiar daca asta ar fi fost inca ok, avand increderea deja subrezita i-am inlocuit cu unii mai de soi (low esr, de firma), precum am facut si cu ceilalti mai mici.

20200314-161643.jpg

Cum ventilatorul functiona permanent la turatia maxima, i-am inseriat o R, in paralel cu care am montat un termostat miniatura TO-220 (50C) fixat cu adeziv epoxidic pe miezul transformatorului, iar economia de componente facuta de chinezi am mai compensat-o adaugand NTC-ul care lipsea la intrarea sursei mai ales pentru ca noii condensatori de fltraj sunt de 1000uF. Tranzistoarele si diodele de putere sunt montate pentru racire pe carcasa sursei prin intermediul unor distantiere din aluminiu, unde asa... ca sa fiu sigur am adaugat vaselina siliconica...

interior-sursa.jpg

Modulul de sursa l-am montat cu 4 suruburi pe capacul superior, astfel se raceste si prin acesta iar daca vreodata se supraincalzeste (ventilator blocat, etc.) se poate constata/verifica usor.

Sursa e cu TL494 intr-o configuratie clasica semipunte deja consacrata de cand erau eu tanar... insa din pacate filtrarea la iesire se face in cel mai simplu mod posibil, neincluzand si o celula de filtraj LC suplimentara asa precum se intalneste prin alte surse mai serioase.

In RF sursa am linistit-o prin  adaugarea catorva condensatori MLCC de 0,1uF pe PCB la iesire, cateva toruri din ferita pe cablurile de conexiune DC  iar ulterior condensatori de decuplare direct la bornele DC de pe panoul spate al carcasei (fara acestia din urma, inca se mai simteau perturbatii RF la Rx). In cei cativa ani decand o am n-a facut nicio problema si cu aceste masuri luate este relativ linistita in HF (cu TS850 si home made 100W).

20211016-162749.jpg

Am montat un intrerupator si un LED pe panoul fata (nu era neaparat necesar insa era deja o gaura acolo si trebuia astupata cu ceva...), un conector IEC cu filtru pentru retea, 2 seturi de conectori de putere si cateva jack-uri pentru iesiri 13,8VDC pe panoul spate. Aceste iesiri DC la jack-uri sunt protejate separat printr-un fuzibil si conectate separat, decuplate in RF de calea DC de putere prin soc (tor pe cablurile lor de conexiune) plus C.

fata.jpg

spate.jpg

Aceasta solutie de folosire a unui difuzor exterior comercial ca si carcasa pentru sursa a mers peste asteptari (pana si gaurile de pe panoul spate s-au potrivit atat cu conectorii DC de putere cat si cu cei pentru jack-uri si cu soclul sigurantei fuzibile), si se incadreaza muuuult mai bine in peisaj fata de orice home made as fi facut eu, incat si transformatorul 230/120V necesar la TS-950 l-am incasetat tot intr-o astfel de carcasa. Problema este ca in general acest fel de accesorii radioscamatoricesti sunt prea scumpe pentru neuronii mei si a trebuit sa astept si sa caut destul de mult pana sa gasesc ceva la un pret care sa nu ma zgarie la sinapse...

trx.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 16 minute, Traian B a spus:

Am folosit mai demult Astron SS-35M care-i o sursa foarte ok, iar de cativa ani am chiar o sursa 12V/30A din aceea chinezeasca no-name si care se gasesc ieftin peste tot, si pe care cu ceva modificari am instalat-o in carcasa unui difuzor exterior mai vechi SP-230. Acest difuzor l-am cumparat SH special pentru a-l folosi ca si carcasa pentru sursa, mai ales ca a fost cel mai ieftin pe care l-am gasit potrivit pentru asta, carcasa lui fiind mai ok decat orice as fi incercat  local sau HM, altfel n-as fi aruncat niciodata banii pe asa ceva.

fata.jpg

spate.jpg

Multumesc.

Foarte eleganta rezolvarea!

Link spre comentariu

Acum 6 ore, Marian a spus:

Mersul cu tranzistorii aproape de saturatie se face din alimentare, nu din schema regulatorului in sine, si se face fie prin alimentare mica, aproape de iesire ( cu riscul de a iesi din stabilizare in anumite conditii ), fie prin traf cu trepte comutate prin releu.

Nu. E vorba despre altceva.
Nu orice schema de sursa liniara poate asigura stabilizarea si functionarea cu ERS langa sau la saturatie.

high-current-12v-30a-25a-20a-15a-power-s

De exemplu la schema de mai sus circuitul regulator nu poate asigura functionarea cu ERS langa sau la saturatie (adica la VCE si VCB foarte mici) deoarece valorile minime ale caderilor de tensiune VCEmin si VCBmin necesare ERS pentru functionarea normala a schemei sunt semnificative, intre VC si VB la ERS intervenind dropoutul Vin-Vo de la 7815 si VBE de la Q1.

Numai dropout-ul tipic la 7815 este de 2V, deci necesita Vin = VC > 15 + 2 = 17V, ceea ce la un Vout = 13,8V  inseamna un VCE > 3,2V, deci este exclusa posibilitatea functionarii sursei langa sau la saturatia ERS.

Pentru a putea functiona si cu ERS langa sau la saturatie (si deci intr-o gama extinsa inferior a tensiunilor de intrare si de retea), ar trebui ca circuitul regulator sa fie alimentat separat de la o tensiune mai mare cu cel putin acei ~3,2 V fata de tensiunea de alimentare a colectorilor ERS. Unele scheme chiar rezolva astfel problema.

In schimb, schema din linkul https://ludens.cl/Electron/Ps20/Ps20.html permite functionarea cu ERS langa si la saturatie, deci permite functionarea normala si la tensiuni de intrare (si ale retelei electrice) mai reduse fata de ceea ce permite schema anterioara, deoarece ERS in configuratie emitor comun utilizat aici necesita tensiuni mici de comanda din regulator si eventual ar permite chiar si utilizarea unui regulator alimentat la tensiune chiar mai mica decat cea de iesire (!) ceea ce schemele ca cea de mai sus cu ERS repetor pe emitor nu permit.

Link spre comentariu
11 hours ago, Traian B said:

De exemplu la schema de mai sus circuitul regulator nu poate asigura functionarea cu ERS langa sau la saturatie

Schema de mai sus si toate variatiile pe tema asta ( ceva regulator integrat in baza si repetor pe emitor ) e o cvasi-aberatie in opinia mea, o expresie a lenei si a ignorantei. 

Se subantelege deci ca nu la ele faceam eu referire.

Ceea ce spuneti dvs se numesc regulatoare LDO si intr-adevar se fac doar cu tranzistorul in mod emitor comun/sursa comuna ( iesirea in colector/drena ). Dar, beneficiul lor se simte doar cu o alimentare pe masura ( adica mica ), si asa cum am zis, exista riscul de a se iesi din stabilizare in anumite conditii. Ok mi s-ar parea combinatia dintre un regulator LDO si un traf cu cateva prize mici comutabile prin releu, tocmai pentru a acoperi variatiile retelei si eventual ale secundarelor in sarcina maxima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări