Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema 13.8V 20A

homer

Postări Recomandate

Problema principala este un transformator capabil de asa curent.

Scheme sunt. Mai jos una simpla, cu posibilitate de upgrade in functie de necesitati.

Nici asta nu-i buna?

high-current-12v-30a-25a-20a-15a-power-supply.jpg

Informatii suplimentare

Tinand cont de pretul transformatorului (daca nu-l gasesti in talcioc la pret de "fier vechi"), cred ca ar fi mai rentabil orientarea catre o sursa in comutatie. Pentru cei mai pretentiosi, sunt surse in comutatie destinate special echipamentelor de comunicatii, care au zgomot redus, adica nu deranjeaza receptia. Pretul acestora era de curand in jurul sumei de 500 de lei, pe cand al unei surse liniare depasea 1100 lei. In ultima instanta, se poate apela la o sursa in comutatie industriala la care ar trebui adaptate filtre EMI. Pretul, in jur de 100 de lei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 198
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rusu

30

• Marian

29

• string

29

• sesebe

25

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La schema de mai sus tensiunea variaza in functie de curent intre ~15V la 0.1A si scade chiar sub 12V la curenti foarte mari, asta netinind cont de tensiunea de intrare care ar putea sa scada si ea la curenti mari.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

La schema de mai sus tensiunea variaza in functie de curent intre ~15V la 0.1A si scade chiar sub 12V la curenti foarte mari, asta netinind cont de tensiunea de intrare care ar putea sa scada si ea la curenti mari.

De unde ai scos valorile alea? Citești in stele sau in carti de joc? In loc de povești nu poti pune două calcule la consumurile extreme? A, stiu răspunsul, nu ai timp! 

Link spre comentariu

Ma bucur ca am reinviat discutia aici!

Nicio schema nu-i perfecta si reproductibila in regim de amator 100%.

Da, tensiunea din secundar este mica si la sarcina mare regulatorul serie nu are ce stabiliza.

Teoretic, pe condensatorul de filtraj exista o tensiune cc de 1,4 ori mai mare decat tensiunea ac a secundarului.

Daca ar fi sa abordez o astfel de constructie, as avea mare grija de puterea transformatorului (>600W), sa suporte curentul necesar.  Apoi in secundar as scoate cateva prize... sa zicem 15V, 16V, 17V, 18V. Astfel, in functie de masuratori as putea modifica tensiunea la intrarea regulatorului, pentru stabilizare buna dar si putere mai mica disipata pe regulator. Foarte important este si condensatorul de filtraj. Nu trebuie uitate carcasa (transformatorul are mai multe kilograme) si nici radiatorul. Daca am totul in regula, pot experimente diverse scheme. Asta-i treaba cea mai simpla.

Un alt etaj foarte important este cel care face protectia la supratensiune. Cand alimentezi echipamente scumpe este foarte important sa ai certitudinea ca nu faci artificii.

Revin, din punctul meu de vedere, cel mai important in abordarea constructiei este transformatorul. 

Link spre comentariu
32 minutes ago, dumitrumy said:

De unde ai scos valorile alea? Citești in stele sau in carti de joc? In loc de povești nu poti pune două calcule la consumurile extreme? A, stiu răspunsul, nu ai timp! 

Dacă neglijăm ”rezistența internă” a tranzistorilor, pe fiecare rezistor de egalizare din emitor (0,15 Ohm) va apare o cădere de tensiune. Respectiv 0,75V la 5A.

Dacă nu o neglijăm (vezi diagramele Fig.5 din link) și nici nu uităm că la creșterea Ib cresc și Vbe de pe la 0,6V spre 1V însă și Vce(sat) crește spre 0,4V la 5A ...

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/581418/NELLSEMI/2N3055.html

cam coboară vreo 2V din tensiunea finală la 5A /tranzistor, nu?

Asta înainte de a se declanșa tiristorul de protecție la supracurent.

Editat de arheopterix
Link spre comentariu

Iar dacă Q1 ”scapă” 5mA din bază în emitor (Iebo) x 20 (Hfe) amplificați de Q2 devin 0,1A ”scăpați” la tensiune de ieșire spre 15V.

Cam așa ceva se întâmplă prin schema asta, nu?

Editat de arheopterix
Link spre comentariu
Acum 26 minute, arheopterix a spus:

......

cam coboară vreo 2V din tensiunea finală la 5A /tranzistor, nu?

Asta înainte de a se declanșa tiristorul de protecție la supracurent.

Da, corect!

Daca aveti o schema verificata, sunt interesat.

Mi-ati dat idei. ;-)

Am doua transformatoare de 400W de la care as putea refolosi tolele...

Link spre comentariu

Nu știu o schemă la asemenea cerințe.

Însă un acumulator ”tampon” Pb-Acid menținut la 13,8V nu ar face rău în aplicația asta, chiar dacă sursa de încărcare (liniară, nu în comutație) nu ar putea debita permanent 20A/13,8V.

Însă se poate obține tensiunea cu LM 317 (ajustabil) și cu ceva ”vitamine” pentru curenți mai mari:

IC317PowerSupply252CSimplest-3.png

Ca idee de principiu

317-768x339.png

Editat de arheopterix
Link spre comentariu

Orice versiune de schema in care tranzistorii de putere sunt repetoare pe emitor, are aceeasi problema a slabei stabilizari, atat versus curent cat si versus temperatura. Asta deoarece Vbe variaza mult cu sarcina si cu temperatura. 

Am popularizat de atatea ori si sub atatea forme LM317+PNP care NU are aceste probleme, si are si protectie implicita la scurt datorita celor 2 diode din baze, nu trebuie decat sa adaugati atatia tranzistori in paralel peste cel existent in schema originala a lui Smilex astfel incat sa ajungeti la curentul dorit.

Sau daca vreti neaparat cu NPN, tot de la Smilex:

sursa091.GIF.a786422dee368b1ebd7ebf3893acf18d.GIF

La fel, adaugati cati tranzistori sunt necesari pentru a ajunge la curentul dorit.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, franzm a spus:

Da' ce hibe are?

Iesirile + si - din puntea redresoare sunt inversate, + de la punte duce la - la condensator...

BD135 conectat gresit...

De cand se masoare rezistentele in "Om"?

Editat de cristi7521
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Marian a spus:

Orice versiune de schema in care tranzistorii de putere sunt repetoare pe emitor, are aceeasi problema a slabei stabilizari, atat versus curent cat si versus temperatura. Asta deoarece Vbe variaza mult cu sarcina si cu temperatura. 

...

Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări