Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema 13.8V 20A

Postări Recomandate

Cele doua scheme de mai sus cu LM317 sint niste glume de scheme ca sa nu zic mai urit.

Eu ma refer la o schema realizata dupa schema nr 23 din acest datasheet de la TI. La schema respectiva se adauga in emitorul la tranzistorul TIP73 (care poate fi orice tranzistor de putere NPN) o rezistenta de 0.1....0.2Ω. Pt curenti mai mari se pun in paralel mai multi tranzistori cu cite o rezistenta in emitor la fiecare iar bazele si colectorii legati direct.

LM317_High_Current_DC_Regulated_Power_SuDetali aici, o versiune de pe net. In locul lui Q1 la schema acesata se pot pune mai multi tranzistori in paralel avind fiecare in emitor cite un rezistor de 0.1....0.22Ω.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 198
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

7 hours ago, sesebe said:

Pt curenti mai mari se pun in paralel mai multi tranzistori ...

Cu condiția (minimală) a existenței unei siguranțe fuzibile (F1?) pe undeva în circuit, nu pare deloc rea schema asta.

Se poate compensa (omisiunea asta) cu un eventual extinctor prin apropiere?

Tot ca glumă ...

Link spre comentariu
1 hour ago, antemir said:

Puteti sa-mi spuneti care este scopul diodei D2 in schema de mai sus.
(sper sa nu fie iar o intrebare care sa para atat de idioata incat sa-mi fie data iar o pauza de forum).

Scopul diodei D2 ar fi să pună rapid la masă terminalul ”adjust” când /dacă e scurt-circuit pe ieșire (tensiune zero) sau inversă.

Sau dacă pune careva un condensator pe acolo care să îmbunătățească riplul (și să întârzie bucla de reacție).

D1 evită tensiunea inversă care apare când ieșirea are condensator încărcat (sau acumulator tampon) iar intrarea pică la zero.

Schema asta este prevăzută (însă) și cu o siguranță fuzibilă, siguranță pe care cei de la Texas Instruments nu s-au gândit să o deseneze (pentru începători) în foaia lor de catalog :rade:

probabil că în favoarea extinctorului (la curenți mai mari).

Editat de string
Link spre comentariu

Da.

Doar că asta reprezintă o schemă ”clasică” cu LM317 la care s-a adăugat o ”coadă” de 6 tranzistori de putere, repetor pe emitor pentru vreo 20A.

Unii mai pun și câte un condensator pe cursorul potențiometrului.

Asta ca să nu intre ”mustăria” în oscilație sau ca să mai reducă din riplu la ieșire.

Editat de string
Link spre comentariu
2 hours ago, yo2mhj said:

Schema cu LM 317si NPN este o gluma instabila.

Este OK schema cu LM 317 si PNP(@Smilex) sau o schema care am construit-o in doua exemplare si functioneaza perfect de multi ani: http://yo3kxl.netxpert.ro/diverse/cartitemp/RevistaFRR/2005-RevFRR-lipsa_nr_11/122005.pdf.

La schema de la pag.20 din link este aceeași ”poveste” (lipsă protecție la supratensiune, lipsă ”senzor” de curent pe Q4, Q5, Q6 în emitor). Și iar 4 x 2N3055 (115W Pd) la o sursă cu 18V 35A la traf. (630W).

Iaca e un operațional 741 ca ”master” de operațiuni.

Editat de string
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

... schemele performate, unele dintre ele destul de simple dealtfel, sint date insistent la o parte?

Existența unor protecții (ale sursei) intră la performanțe?

Nu te supăra, însă am văzut și uscătoare de păr (chinezești sau vapor) fără protecție cu bimetal în ele. Low-cost.

Chiar merg (o vreme).

Am văzut și biciclete (pentru copii) fără rulmenți la ghidon, pe bucșe din plastic.

Și astea merg (o vreme, poate două).

Editat de string
Link spre comentariu
Acum 23 minute, string a spus:

Existența unor protecții (ale sursei) intră la performanțe?

Nu te supăra, însă am văzut și uscătoare de păr (chinezești sau vapor) fără protecție cu bimetal în ele. Low-cost.

Chiar merg (o vreme).

Am văzut și biciclete (pentru copii) fără rulmenți la ghidon, pe bucșe din plastic.

Și astea merg (o vreme, poate două).

Nu-mi dau seama dace te faci sau chiar nu intelegi diferenta. In al doilea caz e nasol.

De explicat am explicat de mai multe ori pe forum de-a lungul anilor.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
17 hours ago, sesebe said:

Cele doua scheme de mai sus cu LM317 sint niste glume de scheme ca sa nu zic mai urit.

Eu ma refer la o schema realizata dupa schema nr 23 din acest datasheet de la TI. La schema respectiva se adauga in emitorul la tranzistorul TIP73 (care poate fi orice tranzistor de putere NPN) o rezistenta de 0.1....0.2Ω. Pt curenti mai mari se pun in paralel mai multi tranzistori cu cite o rezistenta in emitor la fiecare iar bazele si colectorii legati direct.

LM317_High_Current_DC_Regulated_Power_SuDetali aici, o versiune de pe net. In locul lui Q1 la schema acesata se pot pune mai multi tranzistori in paralel avind fiecare in emitor cite un rezistor de 0.1....0.22Ω.

Eu am înțeles diferența (de cost) dintre lipsa siguranței fuzibile (din schema recomandată de d-ta) și un extinctor.

Sper să o înțeleagă și alții.

56 minutes ago, sesebe said:

Nu-mi dau seama dace te faci sau chiar nu intelegi diferenta. In al doilea caz e nasol.

De explicat am explicat de mai multe ori pe forum de-a lungul anilor.

Da, poate fi nasol (fără siguranță).

Nasol poate fi și atunci când sursa auto-oscilează cu LM 317 pe frecvențe de MHz în lipsa unui condensator ceramic în paralel pe C3.

(dracu' se ascunde în detalii)

Editat de string
Link spre comentariu
Acum 5 ore, sesebe a spus:

Iti bati gura de pomana. Nu vezi ca aici pe forum nu-s bune decit prostiile de scheme iar schemele performate, unele dintre ele destul de simple dealtfel, sint date insistent la o parte?

@wiacoba spus clar si raspicat pentru ce-i trebuie sursa: alimentarea unui transceiver pentru unde scurte. Iar "prostia de schema" a lui XQ2FOD e adaptata destul de bine acestui scop. Schemele acelea "performante"  cu "componente moderne", de ultima ora, s-ar putea sa nu satisfaca cerintele. Dintre care una de baza este sa nu fie perturbate de nivelul mare de RF la care vor fi supuse.

Asa ca, în loc sa trântiti tot felul de scheme savante culese cine stie de pe unde, poate ca ar fi trebuit mai întâi sa întrebati daca si care sunt cerintele specifice acestui tip de consumator. Ca altfel mergeti la arat cu un bolid de formula 1.

@wiacobÎn schema mentionata, MJL3281 s-ar putea sa sa nu mearga. Sursa poate deveni instabila (se poate rezolva prin compensare) si sensibila la RF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări