Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema 13.8V 20A

Postări Recomandate

Marian, o supratensiune accidentala poate fi generata de obicei la comutarea sarcinii sau in cazul de fata la comutarea de pe emisie (consuma mare) pe receptie si are variatii foarte rapide pt un releu, de ordinul zecilor-sutelor de µsec. La viteze de genul acesta un releu este muuuult prea lent.

Intradevar daca sursa reactioneaza cu overshoot de tensiune la o astfel de cumutare nu poate fi folosita la o statie de emisie dar chiar si o sursa care se comporta bine in generat poate avea o defectiune ce sa duca la overshoot si atunci este bine sa protejezi emitatorul. 

Toate protectiile la supratensiune pe care le-am vazut eu erau cu crowbar.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 198
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-am uitat pe SSR-uri si timpii de comutare sunt tot de ordinul mS, si daca e atat de critic timpul asta atunci orice varianta cu releu pica, si ramane tiristorul ( tare curios sunt cat de rapide pot fi ele, dar asta e alta discutie ).

Overshoot la sursa nu are de ce sa fie, cel putin LDO-ul lui Smilex nu are asa ceva ( schema e prea simpla sa nu fie stabila ). 

Link spre comentariu

Exista SMPS-uri facute cu tiristoare si erau utilizate si la baleiajul orizontal la televizoare acum citiva ani (deci 15-16Khz in functie de norma).

Orice sursa are overshoot la comutarea intre 100% curent de iesire si ~0% curent de iesire. Orice sursa ce are amplificator de eroare.

Link spre comentariu

Protectia la supratensiune a surselor liniare de acest fel este destinata a proteja echipamentul alimentat, in cazul unei defectari a sursei ce ar putea conduce la aparitia unei tensiuni la iesire mult marite. Nu are treaba cu overshoot-ul sau cu alte fineturi.

In mod "traditional" protectia este de tip crowbar si se face cu tiristor.

Link spre comentariu
2 hours ago, sesebe said:

Orice sursa are overshoot la comutarea intre 100% curent de iesire si ~0% curent de iesire

Nu si daca dimensionezi corespunzator capacitatea de filtrare de pe iesire ( sau oricum nu semnificativ ).

Mai ales daca nu ai bucla de curent e cu atat mai bine, poti pune condensator mai mare, care e mult mai eficient in a prelua varfurile tranzitorii. 

In fine, nu mai insist.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Buna seara , am o sursa liniara home made dupa schema urmatoare 

Opera Snapshot_2023-01-19_001209_ludens.cl

si vreau sa ii pun un voltampermetru digital ca aici 

Opera Snapshot_2023-01-19_001046_www.aliexpress.com

numai ca borna de minus a sursei este comuna cu carcasa sursei si se scurcircuiteaza montajul si nu se masoara intensitatea curentului , ar fi vreo solutie in afara de izolarea bornei de minus fata da carcasa sursei? multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Probabil folosirea unei alimentări separate de sursa de putere pentru voltampermetru.Bagi un mic alimentator de telefon, din care alimentezi separat voltampermetrul.Spaţiu zic că ar fi destul..
Oricum trebuie izolat minusul faţă de carcasă, altfel şuntul ar ajunge să fie montat la exterior...

Link spre comentariu

Oricum acel voltampermetru nu va face decit sa strice. Masurarea curentului se face cu shunt inseriat dupa locul unde are loc masurarea tensiunii sideci caderea de tensiune pe shunt nu este scazuta automat din tensiunea de iesire, astfel ca tensinuea de iesire reala va fi mai mica decit cea afisata pe istrument si, mai mult, va fi variabila in functie de curentul de iesire, iar la 20 A nu este mica. Mai util ar fi daca vei folosi doua instrumente independente dar cred ca va trebui sa ai si doua tensiuni de alimentare suplimentare.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri ,am facut rost de o sursa separata pentru alimentarea voltampermetrului , partea mai grea pentru mine este izolarea bornei minus de carcasa , nu gasesc nicaieri o trecere izolata cu diametrul de 4 mm cat are borna , cred ca o sa recurg la o improvizatie in cele din urma , inca o data multumesc.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, wiacob a spus:

... partea mai grea pentru mine este izolarea bornei minus de carcasa , nu gasesc nicaieri o trecere izolata cu diametrul de 4 mm cat are borna , cred ca o sa recurg la o improvizatie in cele din urma ,...

Nu merge nicio borna de aici?

https://tehnoelectric.ro/cautare?controller=search&s=borna+mama

Editat de rusu
Link spre comentariu

Trecerea izolatoare o poţi face (la nevoie) şi dintr-o seringă mai groasă, de la care tai partea cu vârful peste care adaugi o ,,bucşă,, tăiată dintr-un capac de marker mai solid.Sau orice alte plasticuri recuperate de exemplu de la spray-uri goale, etc. La nevoie, din multe obiecte care se aruncă la gunoi/reciclare se pot face tot felul de chestii care la final funcţionează şi arată şi bine.Mai trebuie ceva îndemânare şi imaginaţie.

Asta doar dacă nu vrei să comanzi un singur set de ,,borne mamă,, online, fiindcă cu banii de curier şi faptul că cele mai multe magazine au o comandă minimă de 50 Lei, ar trebui să ajungi pe la 70-80 Lei....deci o astfel de comandă nu s-ar justifica decât dacă mai cumperi şi altceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări