Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema 13.8V 20A

Postări Recomandate

Caut o schema pentru o sursa liniara de 13.8V - 20A pentru alimentarea in viitor a unei statii de radioamatori.

As vrea sa aiba neaparat protectie la scurtcircuit si supravoltaj. Daca e si cu subvoltaj e si mai bun.

Ce am gasit pana acum se bazeaza pe 723 si 3055, dar as vrea poate o schema facuta practic ca pe internet umbla multe si nu toate sunt ok.

Mersi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 198
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

pentru asta ai nevoie în primul rând de un transformator care să dea măcar 16 volţi AC (mai bine 18, pentru că vrei să foloseşti o schemă liniară, şi astea au boala scăderii tensiunii în sarcină) şi o capabilitate în curent de măcar 25 de amperi, să nu se încingă traful în plină sarcină.

îl ai?

pentru că dacă nu-l ai degeaba cauţi "scheme bune".

pe lângă asta, 723 şi 3055 se folosesc de aproape 40 de ani în scheme de alimentatoare fixe şi reglabile, şi oferă o performanţă nemaipomenită atâta timp cât discutăm de scheme liniare.

dacă le compari cu schemele în comutaţie, abia atunci gâfâie.

Link spre comentariu

hm... duce FIX 20 de A, se poate ca dacă pui într-adevăr o sarcină de 400 W să se încingă binişor traful! :)

amatorii, pentru că de obicei nu vor să-şi bată capul cu reparaţiile zilnice, preferă să supradimensioneze transformatoarele, astfel încât, la sarcina maximă estimată să fie cel mult, călduţe, nu să faci ouă pe ele...

dacă chiar vrei 20 de amperi în plină sarcină, fă un secundar dimensionat pentru 25-26 A. numai să încapă, şi primarul să fie în stare "să-i dea" cât trebuie...

dacă nu ai încotro, foloseşte-l, dar nu-l lăsa prea mult să funcţioneze la curentul ăsta.

Link spre comentariu

Omul a spus că e pentru o stație de radiamatori . Conumul de 20A ( dacă se va atinge ) va fi doar în emisie . În recepție va fi mult mai puțin. 

PS Dacă traful e 2x9V cum scrie , atunci înfășurările trebuie folosite în serie și atunci nu mai sunt 20A ci 10 .....

Link spre comentariu

Cautati colectia revistei " Electronistul " ... nu mai retin exact numarul , este o schema interesanta , cu componente comune , publicata de un radioamator , pe care am executat - o si eu ( la vremea aparitiei ) , in cateva exemplare , pentru colegi radioamatori  ( eu folosesc altceva ... e in link - ul de la sfarsitul postarii ) . A functionat fara probleme ... trebuie doar transformator " cu suflet " , si radiator corespunzator !

P .S . - ca idee , exista si solutia din link ... pe care personal o recomand ... pretul e cam ca al sursei pe care doriti sa o construiti ... la o functionalitate net superioara . ( sper ca link - ul sa nu se considere reclama , in caz ca ... se poate sterge fara regrete ) .

http://www.tehgsm.ro/index.php/categorii/recenzii-e-a-radio/item/552-sursa-alimentare-alinco-dm-330-mve

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pentru transformatorul mentionat mai sus, 2*9V la 10A fiecare ramura:

O solutie mai grea ar fi sa se foloseasca infasurarile in paralel si dupa un boost de la 12.7V (9V*1.41) la 13.8V, la tensiunea asta e usor de facut un boost cu un uc3843, dar la puterea asta e necesar o proiectare buna de PCB.

Sau un buck de la 25.4V (2*9V*1.41) la 13,8V, in cazul asta infasurarile sunt inseriate

In ambele cazuri curentul e mare pe iesire si trebuie  acordata o atentie deosebita asupra proiectarii regulatorului.

Eu asa as face daca ar fi datele problemei mentionate mai sus si nu as avea acces la alta solutie.

Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

Deschizatorul topicului doreste SURSA LINIARA . Asta am inteles eu din prima postare . Si cred ca stiu si de ce ... Echipamentele de radioamatori sant sensibile la zgomotul surselor in comutatie . La receptie , se cere curent sensibilitate de ordinul microvoltilor ... mai departe nu mai detaliez . Cine doreste , poate incerca ... ( alimentarea dintr- o sursa in comutatie  home - made ) . Sursa de la Alinco este dedicata pentru asa ceva , are si un reglaj prin care poate " deplasa " in frecventa resturile perturbatoare pe care le genereaza , pentru a nu perturba receptia pe o anumita frecventa . E o solutie profesionala , si printre putinele " acceptate " de comunitatea respectiva . Mai ales din punct de vedere al pretului ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu - i problema . Nici macar topicul meu ... oricum solutia propusa este interesanta . Pana posteaza initiatorul , mai " emit " o singura parere . Transformatorul trebuie sa aiba " suflet " , cum am mentionat mai sus . O supradimensionare cu 50 % n - ar fi ceva exagerat , ci un " must have " ... In fine ! 

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Am vazut data postarii si am inteles cat timp a trecut de atunci.  :)

Pe initiatorul discutiei, sigur nu-l mai intereseaza.

Dar cu siguranta mai sunt si altii care cauta o schema.

Nu am niciun beneficiu prin postarea link-ului.

Am dorit sa mentin topicul activ. 

Sa auzim de bine!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări