Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 0-28 V 0-8 A

Vizitator Marius Groza

Postări Recomandate

Vizitator Marius Groza

Salutare,

De ceva vreme vreau sa imi fac o sursa reglabila la care sa pot sa reglez atat tensiunea cat si curentul si am gasit-o pe cea din link-ul de mai jos http://users.belgacom.net/hamradio/schemas/6-20amps_regulatable_powersupplies_on6mu.htm.

Am citit ce scrie pe acolo si am vazut ca in schema prezentata reglajul curentului se face cu un potentiometru (P2), doar ca acest reglaj din cate zice acolo nu este unul precis. 

Ma puteti ajuta careva va rog cu completarea schemei pentru a putea regla curentul. M-ar interesa sa il pot regla din 0.10 in 0.10 A

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Poti monta in serie cu potentiometrul P2 un potentiometru de 100-200ohmi multitura.

O observatie am de facut. Cei doi tranzistori 2N3055 sint cam putini pentru un curent de 8A. Ai nevoie de cel putin 6-7 tranzistori si un radiator generos. Mai bine orienteaza-te inspre TIP35C(vezi data sheet-ul)  care au si tensiunea,curentul si puterea disipata mai mari decit tranzistorii 2N3055 din schema. Schema postata de @marian este demna de luat in seama,mai ales ca a si facut-o si a si testat-o.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Schema aia e de-a dreptul proastă , și spun așa pentru că nu-mi place să vorbesc urât ! 

Iar lui OP îi recomand că , dacă vrea să primească ajutor pe forum, să aleagă o schemă de pe forum .

Dacă vrea totuși să facă schema indicată , să se adreseze autorului.

Link spre comentariu

Ehe! A fost un fel de ,,EVA" al surselor de laborator, la nivel de amator. Doamne, ce vremuri!

zău?

să înţeleg că n-ai avut deloc de-a face cu sursele stabilizate reglabile cu tub sau cu tranzistoare? :d

să-ţi dau un exemplu, chit că e destul de nouţ: e pe tranzistoare cu siliciu, şi chestiile astea s-au tot făcut şi cu tranzistoare cu germaniu! :d

Posted Image

aşa cum este, nu oferă mare brânză curent, dar se poate uşor modifica pentru un curent de 1-2 A:

Alimentatorul, cu unele mici modificări, poate deveni o sursă de tensiune continuă stabilizată.

În acest caz:

- secundarul transformatorului se bobinează pentru 24 V şi 2 A;

- puntea redresoare se ia la 30 V şi 2 A (se pot utiliza F102-F112);

- diodele Zener 01 si 02 se iau la tensiuni a căror sumă să fie de circa 20 V;

- tranzistorul T2 se înlocuieşte cu un pnp mai puternic şi se pune pe radiator;

- dioda DUS se înlocuieşte cu F112.

Cu aceste modificări, orice amator îşi poate construi şi o sursă reglabilă de tensiune continuă, 3-20 V la 1 A.

io am folosit o vreme o sursă după schema asta, singurul reproş care i se poate face este că "nu prea are" protecţie la scurtcircuit... dar se poate adăuga una, fixă sau reglabilă! :)

deci... dacă ai prin "cutia cu maimuţe" 2 tranzistoare, dintre care unul "de putere", gen 2N3055 (de fapt "geamănul" lui PNP, 2955), şi câteva rezistenţe şi condensatoare, plus un transformator rezonabil de puternic, şi ai nevoie de o (altă) sursă de tensiune stabilizată, n-ai decât să faci un cablaj (e foarte uşor de făcut de mână!), să "croieşti" o cutie, şi să adaugi măcar un "acometru" pentru indicarea tensiunii de ieşire, iar dacă ţii musai, încă un altul, pentru curentul consumat de sarcină! :d

schema e din "Laboratorul Electronistului Amator", scoasă de "Tehnium" în 1991, şi alimentează un generator de impulsuri reglabil.

Link spre comentariu

Mifti asta cu tranzistoare este cam la fel de nefericita ca si prima de pe topic, sau daca stau bine si ma gandesc este chiar mai proasta pentru ca aia e mai bine stabilizata fata de variatiile alimentarii fata de asta.

Cat despre cea cu 723... in fine, vi s-a pus la dispozitie o schema deja testata si functionala ( a mea ), mai sunt si altele pe topicul de scheme, si totusi voi cautati "minuni" pe net...

Link spre comentariu

Stiu ca sunt off topic, rog moderatorul sa stearga ce scriu aici, dar nu ma pot abtine, dintre atatea scheme testate si functionale (primesti si sfaturi pentru executia lor, eventual depanare), se prefera ceva care nu se stie daca va functiona? Bancul de mai jos descrie situatia cum nu se poate mai bine>

Itic se duce la vecinul sau, Strul, si-l intreaba:-Mai Strul, iti plac femeile care au burta mare cat un butoi?-Nu! vine raspunsul prompt.-Iti plac femeile care au dintii stricati?-Nu! Ce dracu‘, Itic!?-Iti plac, poate, cele care au fundul mare, gras si plin de celulita?-Nu! Cum naiba sa-mi placa? spune Strul oripilat.-Dar cele cu varice?-Itic, deja ma enervezi!-Atunci, spune-mi si mie de ce dracu‘ te culci cu nevasta-mea, Rasela?

Link spre comentariu

@marian, schema aia nu e o recomandare decât, eventual, pentru un începător care are nevoie să-şi facă mâna cu montaje mai complexe decât un "licurici cu leduri" clasic... sau vrea să înţeleagă funcţionarea etajelor unui stabilizator liniar.personal, aş reface-o, nu doar din motive de nostalgie, ci şi ca să-i pun la ieşire un divizor, să am la dispoziţie o sursă simetrică pentru oareşce montaje cu AO... mai ales că am dat peste placa ei de cablaj prin cutii.faptul că nu scade la 0 e în cazul ăsta un avantaj, nu un impediment! :d

pe lângă asta, îi răspundeam lui @morarul, care considera că o schemă cu 723 şi 2N3055 e "strămoaşa" surselor liniare reglabile, chit că sursa dată de mine e totuşi destul de nouă, dat fiind că foloseşte 2 tranzistoare cu siliciu, nu cu germaniu, ceva gen MP40 şi AC181, sau ASZ15-17 (am făcut şi avut şi aşa ceva, dar ASZ-urile puse să facă treaba asta sunt şi mai sensibile la scurt pe ieşire).

în prezent, cea mai simplă şi fiabilă soluţie pentru un începător e ceva pe bază de 317. singurul lucru care se pierde e "efectul didactic": IC-ul devenind un fel de "cutie neagră cu 3 terminale în care se petrece ceva magie voodoo, care se pierde dacă iese fumu' negru".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări