Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acoperire trasee PCB

Vizitator

Postări Recomandate

am gasit destul de putina informatie despre Sur-Tin de la Bungard.

cred ca e una din cele putine solutii de protectie la PCB...ca folii si alte cele prea scump pentru hobby

ciudat, dar parca-si bate joc de noi, Bungard vinde 3 componente pe care sa le amesteci in 2.5L Apa.

oare de ce 2.5L ? facem cablaje cat tablourile ? nu. si dupa ce o faci, solutia e cam instabila se duce repede si ...nu e foarte ieftina nici ea.

dar cum sa o dozezi pentru ...sa zicem 500mL ?

aici la noi pe forum, prin 2009 , user adynis spunea ca a cantarit componentele, dar ...discutia a ramas in aer.

spunea ca:

Am facut momentan doar niste poze mai indetaliateProdusul 1 = 299 grameProdusul 2 = 33 grameProdusul 3 = 107 grame

Prod.1 de fapt este lichid, dar sa consideram ca e "apa" si 1mL = 1gram.

ca sa incapa intr-o sticla de 0,5L sa punem 400mL apa, restul vor fi substantele.

folosind metoda de 3simpla rezulta ca la 400mL de apa (demineralizata) (40-50ºC), punem

Produsul 1 = 47.8 mlProdusul 2 = 5.28 grameProdusul 3 = 17.12 grame

Am folosit un cantar mic, fara probleme am masurat gramele acestea.

Doar ca...solutia rezultata, e foarte transparenta, si din ce-am vazut eu pe YT, ea de fapt e foarte tulbure.

de stanat, staneaza, dar mie imi pare ca prea superficial.

fireste ca am degresat foarte bine placa, am facut deja vreo 3 placute.

gresesc la calcule...de ce nu e la fel de "tulbure" ?

sunt alte gramaje la produse ? cantarul ala meu micu, merge doar pana la 100gr, deci nu prea pot sa cantaresc la "sange", dar cred ca userul adynis a facut-o bine totusi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• manolo

1

• Mircea

1

• Eusebiu Angelescu

1

• cipri_mury

1

o sa incerc. chiar acum citeam despre el, inainte sa citesc aici.

doar ca nu gasesc un magazin cu pret decent, ca pe tme...

trebuie totusi de mentionat ca..cu sur-tin, lipiturile sunt o joaca. cu temperaturi mai joase...

eu cel putin vad o mare diferenta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

si eu am auzit la fel. nu stiu sa-ti spun ce s-a intamplat lor.

dar iti pot spune ca merge si fara gram de flux pentru lipiturile tht, iar la smd e suficient pasta.

pur si simplu fludorul, se invarte singur in jurul pinului, din orice punct.

un incomvenient ar fi ca daca nu esti atent, si atingi cu varful un traseu, imediat l-ai cositorit, dar este tresa pentru corectie.

asta...daca vrei si putin estetic.

din obisnuinta eu folosesc si flux, si pentru ca asa e bine..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Exista o problema cu solutiile acestea de stanare (eu mi-o prepar singur si formula care o folosesc rezista luni de zile fata de cele cateva saptamani pentru produsele de pe piata. dar e si reversul medaliei, se intampla mai frecvent ce urmeaza sa descriu mai jos. dar lucrez la aceasta).

Staniul are doua forme alotropice (de organizare a atomilor). Alfa si Beta.

Forma Beta este forma care are culoarea alb argintiu si care permite lipirea fara probleme.

Forma Alfa are culoarea gri (gri negricios) si pe staniul Alfa se lipeste greu.

Acum, in mod spontan si aleator, staniul Beta trece in staniu Alfa. Fenomenul are si o denumire specifica, ceva de genul "inbolnavirea" staniului. Are legatura cu temperatura si se pare ca la modul traditional se adaugau niste impuritati de Bismut sau Stibiu pentru a impiedica acest fenomen.

Din aceasta cauza unii spun ca le merge foarte bine iar altii sunt nemultumiti. Este un fenomen aleator si depinde de mai multi factori. Asa ca ambele parti au dreptate.

Editat de mars01
Link spre comentariu

eu cred ca imbolnavirea se produce din cauza luminii. trebuie pastrat la intuneric.

am uitat solutia la lumina si s-a cam ingalbenit urat..

n-am mai folosit-o insa sa stiu ce si cum..

poate vorbesc prostii dar alta idee nu am, fiind in acelasi flacon..care de regula il tin invelit in staniol (marmota si ciocolata).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Probabil eu am fost cel care a afirmat ca se lipeste greu.

Am folosit un produs care se cheama Seno si nu este cel de la Bungard ci acesta:

http://www.farnell.com/datasheets/28613.pdf

Am preparat 1L, nu am remarcat sa se degradeze in timp, desi se pare ca solutia preparata este buna 6 luni, eu l-am folosit cred cel putin 3 ani si il mai am si acum, cu aceleasi rezultate din prima zi.

La scufundarea placii in solutie se acopera cu un strat destul de deschis, argintiu dar lasata la aer se oxideaza. Pulverizarea unor solutii de flux nu mi-a dar rezultate bune dar trebuie sa recunosc ca nici nu am incercat sa ma perfectionez prea mult, deoarece am folosit solutia pentru cateva prototipuri caci pentru seriile mici am dat comanda la firme specializate care fac cablajele aurite un zonele fara solder mask.

Poate mai incerc prin ianuarie cand mai trebuie sa fac cateva experimente si vad daca nu cumva exista vreo metoda de a lipi mai buna.

Edit: mi-am amintit ca mai am un borcan de praf pentru stanat inca sigilat, nu imi amintesc insa ce marca este.

Cred ca asta este:

http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/138a/0900766b8138a701.pdf

caci l-am cumparat de pe RS (cod 567-812)

Editat de one
Link spre comentariu

Staniul Beta (alb) trece in staniu Alfa (cenusiu) numai la temperatura foarte scazuta si daca obiectul vine in contact cu un cristal de staniu Alfa sau cu alt cristal foarte asemanator. Se declanseaza astfel, din aproape in aproape, recristalizarea rapida a intregului obiect (ciuma staniului). La cablaje este putin probabil sa se intample asa ceva la toate traseele. Mai degraba apare o forma de coroziune daca placa nu a fost bine spalata.

Solutiile de stanare contin adesea clorura stanoasa, substanta toxica interzisa la transportul prin posta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări