Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre superdiodă

Blacksmith

Postări Recomandate

Sunt pe dracu' buni de superdioda ... Vezi cum stau cu beta și cât de eficienta este o capsulă TO220 în comparație cu cea de MJE340 !" e "un parametru de schimb termic , în cazul superdiodei este esențial !Dar să folosești o capsulă mică și izolată ... este ignoranță și incompetența sau lipsă cunoștințelor de bază ?Raimond , de ce nu " verși din casă " și amănunte importante ?A , am uitat , nu contează părerea mea , a ta sau a lui Leco , Dudică nu este receptiv decât la ce crede el că e " calea " .Scuze .

Nu inteleg care e treaba, despre ce capsula TO220 e vorba ? Eu am zis ca pun MJE340, care are alta capsula.

Chiar daca e izolata, ce se pierde la izolatia asta se pierdea si la cea de mica, daca tranzistorul nu ar fi fost izolat.

Link spre comentariu

E vorba de rezistenta termica, de viteza de raspuns.Dar "merge si asa", am vazut superdiode care nici macar nu erau prinse de radiator, sint convins de compensarea termica a acelui amplificator...

Link spre comentariu

Lasa-ma bre cu filozofii de 2 bani... :rade:

Viteza de raspuns oricum e compromisa daca nu folosesti tranzistori cu dioda in ei. Poti sa pui tu superdioda oriunde...

Auzi, dar tu parca ma trecusei la ignore. Acu ce-ai facut, te-ai razgandit ? Stiu, curiozitatea e mare. :rade:

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Rezistența termică joncțiune - capsulă la superdiodă nu este nici pe departe un parametru esențial . În condițiile în care disipația pe superdiodă este de ordinul zecilor de mW diferența de temperatură joncțiune ( a superdiodei ) -  radiator este extrem de redusă ( fracțiuni de °C ) . Apoi, inerția termică a acesteia comparativ cu a radiatorului este , dați-mi voie să spun , o glumă. Contează doar măsura în care temperatura radiatorului în punctul în care este amplasată superdioda este edificatoare . Există în acest sens discuții despre amplasarea superdiodei pe unul - sau distribuit, pe ambii finali - decât pe radiator . Dar nu doresc să intru în acestea .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Superdioda trebuie să fie compusă din doi tranzistori ( unul senzor și unul element regulator ) , iar tranzistorul-senzor trebuie să fie în capsulă TO220 , conectată cât mai intim cu finalii NPN .De ce oare :) ?Renunțați la ignoranță și incompetență , e netu' plin de soluții serioase de superdioda .Ce contează ca zal nu a ales o superdioda mai performanță ?El a avut o viziune care să îndrume habarnistii pe drumul bun , dar nu este " nec plus ultra " .Nici el , nici Sava , nici Dnul Popescu nu se adresau cunoscătorilor , dar evoluția spune clar ca o superdioda cu un singur tranzistor nu este cea mai bună cale de stabilizare a curentului de repaos , in funcție de temperatură .Din punct de vedere comercial , pentru marile firme care produc " entry level , low cost , poor quality ", contează să fie cât mai simplu și ieftin , dar pentru userii care doresc calitate ... Nu .Hai pa .

Link spre comentariu

Poate la puteri mici pina in 100Wati, nu este atit de relevanta viteza da transfer jonctiune-capsula-izolator-radiator-izolator- jonctiune superdioda, dar la puteri mari, unde se disipa mult si instant, mai ales daca radiatorul nu este generos, viteza de transfer termic poate face diferenta dintre un succes sau un fail, la trz bipolari. Dar daca subEctul nu este interesant, zic "pa" si eu.Succes cu alegerea superdiodei.

Link spre comentariu

Acu , Victor intră în subtilități...... Teoretic, înclin să-i dau drepate 90% spre 100% ( Nu că ar avea nevoie de aprobarea mea ) .

Pe de altă parte a acuza de ignoranță și incompetență zecile de firme ( renumite ) care au ales superdioda cu un singur tranzistor este puțin cam mult , chiar și pentru Victor . Să nu-mi spună că au făcut-o pentru economie ... 

PS Întrebarea era , cred , retorică . Toți cei care parcurg acest topic știu de ce ....

EDIT A postat DjLeco între timp. Poate ne explică practic cum depinde viteza aia de putere sau de ce mai depinde ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Depinde de inertia termica a radiatorului, de ventilatie, de capabilitatea racirii de a disipa caldura generata de catre trz finali.Imi permit sa te intreb Radu, ai reparat vreodata un amplificator de putere mare, in clasa AB, te-ai lovit vreodata de ambalarea termica a etajului final fiindca un "meserias dorel" a pus 3 folii de mica fara pasta termica intre ele in loc de 1 folie de mica, iar surubul era strins intepenit in radiator fiind un pic mai lung decit gaura filetata din radiator, superdioda facind contact "partial" cu radiatorul, o rezistenta termica destul de mare. Stii ce inseamna ca superdioda sa nu compenseze corect la o alimentare de +/- 98Vcc in gol?Iti spun eu, ambalare termica si salt agresiv de bias la aproape 700mA de la 85mA oficiali cu radiatorul la temperatura ambientului.

Link spre comentariu

Nu se intampla prea des asta, mai ales la amplificatoare, dar eu nu sunt intrutotul de acord cu Victor, si o sa si elaborez.

-Daca vorbim despre viteza de raspuns a superdiodei, atunci nu cred ca senzor TO-220 este mai bun decat TO-126 ( din contra ), si asta deoarece capsula mai mare are si o inertie termica mai mare. Stiu, deja a zis UDAR ca nu conteaza inertia, si totusi daca este sa compar strict intre cele 2 capsule atunci eu aleg pe cea mai mica.

-Daca vorbim despre precizia compensarii termice a polarizarii atunci nu cred ca este deajuns sa spui pur si simplu ca e obligatoriu sa ai 2 tranzistori, ci din contra, superdioda optima trebuie adaptata la schema etajului final la care este folosita, cat de mare este acea polarizare ( deschiderea superdiodei ) si cat de mult variaza cu temperatura, si in functie de asta se poate alege superdioda optima, uneori chiar este deajuns un singur tranzistor.

-De ce neaparat senzor lipit de finalii NPN? Cumva finalii PNP nu se incalzesc decat indirect si prin convectie?

PS: Nu cred ca interesele comerciale trebuiesc confundate cu incompetenta, sunt 2 notiuni diametral opuse.

Link spre comentariu

Superdioda ar trebui sa compenseze un pic diferit la un etaj final in dublet fata de un triplet deep darlington fiind mai multe jonctiuni BE in circuit.Oare de aia, inginerii Crown, pe linga superdioda folosesc si 4 jonctiuni de diode cu siliciu, inseriate, puse pe radiatorul finalilor? Si nu, nu fac parte din circuitul ODEP...Oare stiu ei ceva iar noi stim mai mult decit ei?

Link spre comentariu

Superdioda ar trebui sa compenseze un pic diferit la un etaj final in dublet fata de un triplet deep darlington.

Pai este cat se poate de normal si simplu de explicat, una este sa polarizezi 4 jonctiuni, si alta este cu 6 jonctiuni...

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce nu deschideti un topic nou "totul despre superdiode" cum este de ex "totul despre transformatoare". O serie de interventii interesante nu vor fi accesate de multi interesati pt ca nu vor banui ca se ascund la "amplificator simetric SIMPLU".

Acest gen de situatie ciudata se regaseste la multe tematici dar moderatorii nu prea se implica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări