Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre superdiodă

Blacksmith

Postări Recomandate

Foarte corect d-le miticamy, asa am patit si eu la subiectul despre BU808 , am prezentat un set de masuratori intr-un topic nou , deschis de mine, dar , topicul a fost inchis si posturile comasate in acel topic unde-iertat sa fiu!- 95% este vorbarie goala...

Un topic distinct despre superdioda ar fi ok!

Link spre comentariu

Leco , mă așteptam să ne spui despre ”viteză” . Evident că o superdiodă ”izolată” termic de radiator ( what ever ) contează. Și nu se face proiectarea amplificatoarelor după Dorel . Căci dacă o iei așa , un Dorel poate să scoată de tot superdioda și să pună un ștrap . Se încălzește mai puțin , nu-i așa?

Și nu , n-am reparat . Am cochetat doar sporadic și în urmă cu muuulți ani cu depanarea , nu mi-am făcut o profesie din asta chiar dacă , la un moment dat , pentru scurt timp, era rentabil. 

Revenind on topic . Superdioda ( simplă sau mai complexă ) simte temperatura punctului în care este conectată termic. Inerția ei este absolut neglijabilă în raport cu a radiatorului ( pot să demonstrez matematic , dacă interesează pe cineva dar cred că bunul simț tehnico-practic e suficient ) . Reacția tensiunii bază - emitor este , de asemenea , instantanee. Deci nu se poate vorbi de întârzierea superdiodei . Putem vorbi de inerția/întârzierea radiatorului , etc . dar nu a superdiodei .

EDIT S-a postat între timp . Evident că depinde de configurația finalului și de numărul de etaje puse pe radiatorul ”mare” . Dacă am doar finalii e una , dacă am și prefinalii e alta , dacă am triplet/dublet e una , dacă am Sziklay ( sper că am scris corect ) e alta . 

Link spre comentariu

Pentru amplificatorul de fata aceasta superdioda isi va face treaba foarte bine. Caldura generata de finali este destul de concentrata pe o zona relativ mica, zona in care se afla si superdioda. Inertia termica va fi mai mult decat rezonabila. Apoi nu se pune problema de cine stie ce performante uluitoare cata vreme inca din proiectare se prezuma un thd de 0,1%. Chiar nu-si avea rostul o complicatie inutila.

Link spre comentariu

Problema pe care am expus-o eu am intimpinat-o, exact cum am scris pe pagina anterioara, un amplificator de firma, reparat de un "Dorel".Un amplificator cu un ventilator foarte puternic dar cu un radiator mai modest, care isi baza racirea pe CFM-ul mare al ventilatorului. Amplificatorul functiona, doar ca proprietarul reclama ca "lucreaza fierbinte", mult mai fierbinte pe canalul reparat decit pe celalalt. Evident ca initialam gindit bias prea mare, dar cind am masurat etajul reparat (78mA) fata de cel bun (85mA), mi-a dat de gindit... Dorelul ce facuse? A incurcat suruburile si a " compensat" cu folii de mica...Bad choice...

Link spre comentariu

Superdioda este practic un regulator de tensiune. Daca te apuci sa-l complici folosind tranzistori compusi ii cresti castigul , te complici cu o reactie negativa locala si te trezesti cu oscilatii daca nu stii bine ceea ce faci. Daca reactioneaza prea repede risti sa produca artefacte in banda audio. Nu merita de nicio culoare folosirea unei superdiode complexe aici , cand schema trebuie sa ramana simpla, usor de inteles si depanat.

Link spre comentariu

Mai pe scurt spus un generator de tensiune constanta intre C-E, presetata, termocompensata.Si eu sint adeptul unei superdiode simple, dar cu un contact termic foarte bun fata de radiator.

Link spre comentariu

Mda , scuze .Mai bine să rămână fiecare la nivelul lui , nu e necesar să ne arătăm mușchii , discutând fără argumente tehnice .Din anumite motive , prefer să mă retrag , iar cei ce doresc , să deschidă alt subiect etc . Păcat , unii sunt useri - campioni la lăudat banalități .

Link spre comentariu

Genul de superdioda simpla, care imi place cum lucreaza, reglaj foarte fin al biasului, evident cu tot cu ceea ce duce inspre regimul de functionare al claseiB, aceasta am folosit-o la Leco V3

Link spre comentariu

Leco , lasă-te de bancuri , superdioda V3 ( sau celelalte variante ) sunt superdiode de tip compus , au senzor de temperatură independent ( termistor ) de elementul regulator ...De aia tu poți obține performanțe excelente , iar alții rămân în ceată !

Link spre comentariu

Exact la acel amănunt m-am referit mai sus :) !Ai dat cu ceață totală ... userii de rând sunt confuzi ... dar solutia folosita de tine confirmă superioritatea superdiodelor compuse .

Link spre comentariu

Pai altfel crezi ca reuseam sa tiu in friu 16 tranzistori finali (8 per rail) alimentati la +/- 120Vcc, fara sa am probleme majore de temperatura?

Riscul ambalarii termice este enemy no 1!

Daca nu este corect reglat biasul, sa raspunda intr-un anumit fel la o anumita temperatura superdioda, imediat se poate ambala termic si ADIO, chiar daca ai racire performanta.

Evident asta o stie cine a lucrat/lucreaza puteri mari, la alimentari mari; la chestii mici, pina in 100-200W, nu sint probleme, si totul pare floare la ureche.

Am mai spus si repet, adevarata provocare, incepe de la +/- 80-85Vcc in sus.

Acolo, "migaleala si skill-ul" fac diferenta, intre succes sau fail.

Si intr-un fel inteleg ceilalti colegi ca nu se aventureaza in asa ceva, desi pare usor, nu este deloc.

Link spre comentariu

Leco cat de arogant poti fi... Stii, daca faci ceva, fa-o cum trebui, nu-ti face misto de interlocutori, daca pui termistor in schema, pai atunci foloseste simbol de termistor, nu de condensatori!

Victor nu credeam c-am sa-ti spun asta tie, insa ceva mai multa modestie nu ti-ar strica nici tie, la fel ca nici lui Leco, sa stii ca lumea amplificatoarelor nu se invarte nici in jurul tau, asa cum nu se invarte in jurul nimanui, mai mult decat atat, tu arunci cu cate o "graunta" ici colea, si insulte cat cuprinde la adresa oricui, asta este un comportament iresponsabil.Daca vrei sa ajuti atunci fa-o, daca insa doar vrei sa faci misto de altii, mai bine taci pur si simplu!

Link spre comentariu

Marian, nu caut sa fiu arogant fata de nimeni, departe de mine ideea asta!

NU am desenat eu schema, este desenata de catre cel care a proiectat PCB-ul, am mai spus de nenumarate ori ca nu le am cu softuri de PC decit pe audio (domeniul meu), singurul pe care il stapinesc este paint-ul, spre rusinea mea... :tryre

Iata cum arata ce am trimis catre proiectare:

Link spre comentariu

Si totusi nu incetezi sa te lauzi pur si simplu cu cate amplificatoare de mare putere ai reparat, si cate amplificatoare de mare putere ai realizat, nu eziti sa reamintesti asta pe nici un topic... eu gasesc asta a fi aroganta, mai ales ca o spui pe un ton destul de "superior" fata de partenerii de conversatie, de parca nimeni nu mai este in stare sa faca ce faci tu... trebuie sa intelegi ca asta irita ( nu pe Victor pentru ca pe el nimeni nu-l poate intelege ).

Imi cer scuze daca ce zic eu te supara, nu asta imi doresc, din contra te admir pentru realizarile tale, insa in acelasi timp, lasa piedestalul ala ceva mai jos...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări