Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ecranarea transformatorului


dj_radu69

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    7

  • dj_radu69

    3

  • tiptronic

    2

  • Stefan

    2

Top autori în acest subiect

pai un fel de ecranare ar fi construirea unui "scut" de tabla pe tole si legarea acestuia la masa sau la pamant (cred ca asa se procedeaza impotriva perturbatiilor, paraziti , interferente etc).Dar de obicei se ecraneaza trafourile din sursele in comutatie... :smt001

Link spre comentariu

Orice traf mai are "scapari" de campuri electromagnetice si in afara tolelor (miezului).Daca nu il ecranezi risti ca scaparile electromagnetice sa iti induca tensiuni/curenti nedoriti in montajele din apropiere. Adica brum in motajele audio sau piuituri daca ai sursa in comutatie.

Link spre comentariu

bravo RoGeorge , chiar o explicatie teoretica! :smt006

Nu e o explicatie teoretica, chiar asa se intampla. Conteaza si cum le pui in cutie.
Link spre comentariu

Chiar si un traf toroidal baga brum daca sta prea aproape de preamplificatoarele unei statii. Toate firmele serioase (mai putin polonezii si rusii) baga trafo toroidale intr-o ''oala''. Deschide un amplif Denon sau Marantz si ai sa vezi.

Link spre comentariu

chestia asta iti poate si magnetiza monitorul sau macar sa faca imaginea sa se miste?am auzit ca in carcasa unde sta toroidalul pe peretii acesteia se pune folie de al........

Link spre comentariu

Ecranul monitorului sau al TV-ului e influentat de trafo mari si neecranate (daca nu sint strinse suruburile bine cu atit mai mult); de magnetii difuzoarelor obisnuite (exista si difuzoare cu capcana magnetica sau care au magnetul ecranat, vezi cele din TV); de cabluri de medie sau inalta tensiune care transporta curenti mari si de fierul beton din stilpii sau peretii casei sau blocului care poate fi usor magnetizat. De aceea ai functia de demagnetizare a sitei ecranului (degauss).

Link spre comentariu
Vizitator lenesu

Datorita faptului ca liniile de camp magnetic ale transformatorului se pot inchide prin circuitele invecinate apare un cuplaj inductiv intre transformator si circuitul respectiv. Daca este vorba de frecvente joase pentru ecranare se va folosi un ecran magnetic (principiul suntului magnetic sau al absortiei) asfel incat liniile de camp magnetic sa se inchida prin acest ecran (suntarea liniilor de camp). Ecreanul magnetic se confectioneaza de obicei din fier sau ferita are pereti relativ grosi pentru ca adancimea de patrundere in material creste cu scaderea frecventei. Se pot folosi mai multe ecrane cu pereti mai subtiri introduse unul in altu.

Link spre comentariu

Ecarnarea unui transformator cu tole E+I sau E+E fie din tabla sau feromagnetic se va ecrana in felul urmator:Se procura o banda de tabla de cupru care se izoleaza cu vopsea emailata, apoi se face o spira in scurt peste ultima infasurare a transformatorului si se cositoreste.Mai marii producatori folosesc acest gen de ecranare, la transformatoarele toroidale are dreptate zal este o oala de tabla groasa ce acopera transformatorul.Nu este indicat a se lega la masa montajului din cate am vazut printru-n condic de 47nf este legat la impamantare dar sunt cazuri rare.

Link spre comentariu

Se procura o banda de tabla de cupru care se izoleaza cu vopsea emailata, apoi se face o spira in scurt peste ultima infasurare a transformatorului si se cositoreste.

Omule daca faci o spira in scc vei obtine un scc. :smt003 A mai facut cineva pe aici o treaba din asta si se intreba de ce fierbe trafo.Stii tu ceva dar e putin altfel: se pune un ecran din tabla de Cu dar nu pe bobinaj ci peste intreg corpul trafo in dreptul bobinei. Daca ai vrut sa spui de ecranul care se foloseste uneori intre primar si secundar, acela se poate face ori dintr-un strat de sirma subtire last cu un capat liber si unul legat la masa, ori dintr-o tabla de Cu tot asa lasata cu un capat liber si unul legat la masa.

Nu este indicat a se lega la masa montajului din cate am vazut printru-n condic de 47nf este legat la impamantare dar sunt cazuri rare.

Aici nu am inteles daca vorbesti de tolele trafo sau de primar. Daca e vorba de tole e chiar indicat sa le legi la masa sasiului (impamintarea e altceva). La amplifurile facute pentru Japonia, se foloseste obligatoriu un cond. de max. 22nF intre primar si masa amplifului pentru fazare cu reteaua. Are rolul de a micsora brumul circuitelor ce folosesc tensiunea retelei in amplif si de a scurge energia statica la nulul retelei. E o norma japoneza. Am folosit pe vremuri asa ceva si se simtea efectul, insa trebuie toate sculele din lantul audio fazate cu reteaua.
Link spre comentariu

Servus,am un transformator care are ecran intre primar si secundar si alimenteaza 3 amplificatoare prin 3 surse, infasurarile secundare sunt separate. La care masa ar trebui lipit ecranul?

Link spre comentariu

Deci tu ai 3 infasurari duble pe traf? Sau simple?Amplificatoarele nu sint legate intre ele prin masa cablelor de semnal?Ar trebui ca medianele secundarelor sa fie legate la masa, nu? (Asta daca sint duble)Ecranul se leaga la masa comuna in oricare din variantele de alimentare. Daca nu ai facut asa, e bine sa faci.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări