Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie brad

Vizitator nmihay

Postări Recomandate

• Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

6

• Electronicserver

5

• cipri_mury

4

• valangjed

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca o soluţie rapidă de ghirlandă clipitoare, sau pentru ,,furtunurile luminoase,, cu beculeţe, eu montez un blinker simplu cu triac: http://www.electroschematics.com/wp-content/uploads/2010/02/triacs-flashing-light.png

Valorile cu care am obţinut rezultate bune sunt C=470uF/50V  , diac 33V din lămpile CFL defecte, rezistenţa serie cu condensatorul electrolitic de 22-47k/5W şi rezistenţa serie cu poarta triacului de 120 - 240 Ohmi. Triacul poate fi oricare ce rezistă la 400V şi minim 1A. Cele mai bune sunt chiar cele din cutiuţa cu microcontroler originală a instalaţiei defecte....când scapă.

Link spre comentariu

plăcuţa aia e microcontrollerul care "face becurile să se aprindă frumos"... o scoţi, şi gata, se aprind şi atât, până le scoţi din priză...

asta dacă se aprind! :rade:

Stiu,stie si nmihay dar asta a vrut sa faca .Poate ne spune si ce a mai facut cu 'sarmele' astea.

Link spre comentariu

Daca ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura  cu  problemle  pe care le au instalatiile mele...Detin  2 asemenea  instalatii iar la una   jumatate dintre becuri nu functioneaza in timp ce la cealalta stau toate aprinse desi ar trebui sa palpaie dar circuitul de la interior devine fierbinte cam dupa un minut de la introducerea in priza.

Link spre comentariu

Tiristorii (sau triacele, după caz) se pot străpunge sau întrerupe.Astfel, în caz de străpungere, ghirlanda rămâne aprinsă continuu, dacă se întrerup se întâmplă invers. Se mai defectează și controlerul ce comandă ghirlandele, din cauza condensului de obicei.Niște poze cu respectivele plăci ar ajuta...

Link spre comentariu

PCR-urile nu sunt simple tiristoare. Sunt integrate cu functie de tranzistor la curent mic si de tiristor peste o anumita valoare a curentului. Electrozii de comanda sunt foarte sensibili, microamperi. Daca trec in stare de tranzistor disipa mult si se ard.

Link spre comentariu

Pana la urma instalatia aceea la care nu se aprindeau toate beculetele am lasat-o asa caci problema aceasta am vazut-o in mai multe locuri iar la cealalta unde era problema cu circuitul din cutiuta caci devenea fierbinte imediat dupa introducerea instalatiei in priza iar beculetele nu paplpaiau am montat un alt circuit care se pare ca este bun deoarece numai devine fierbinte iar beculetele palpaie din nou.Totusi nu erau mai rentabile instalatiile de pe vremuri care functionau cu beculete normale iar daca se mai ardea cate unul imediat il inlocuiai cu altul bun si se rezolva problema?Caci cu astea de astazi daca s-a ars un beculet adio.Oricum eu va urez tuturor SARBATORI FERICITE!!! :101  :101  :101

Link spre comentariu

Va salut din nou! Am o nelamurire in legatura cu o instalatie de brad:).S-au ars becurile albastre si verzi Posted Image Merge inlaturata cutiuta si facuta direct alimentarea la priza doar a celorlalte beculete? Am observat ca din cutiuta ies 3 fire,iar pana in ea 2. Faza este ca nu vreau sa fac vreo prostie sa le unesc si sa faca bum...Banuiesc ca acea cutiuta are rolul de a imparti curentul. Cateva sfaturi?:)Multumesc!

Din motive de electrosecuritate, ca sa nu faca bum, iti recomand sa cumperi alta noua de pe taraba.

Link spre comentariu

Daca te referi la instalatia unde nu se aprind toate beculetele la mine nu trebuie inlaturata cutiuta pentru a functiona iar daca este vorba despre cealalta instalatie am inlocuit circuitul defect cu altul 100% identic.

Link spre comentariu

Ma gandesc si eu ca este  posibil ca acele beculete care nu se aprind sa nu fie arse toate iar problema sa fie si de la circuitul din cutiuta  :rade:.Dar tinand cont ca cealalta instalatie la care am inlocuit circuitul cu totul acum functioneaza perfect si voi impodobi numai un brad imi este de ajuns una  :da.

Link spre comentariu

În principiu, becurile de ghirlandă de pom ar trebui să se autoşunteze (scurtcircuiteze) în momentul întreruperii filamentului.În acest scop, unele becuri (nu toate) sunt prevăzute cu un inel din sârmă ce uneşte cele două terminale de suport ale  filamentului.Sârma are un oxid ce străpunge numai la tensiune ridicată, tensiunea de circa 6V ce se regăseşte la capetele filamentului funcţional neavând nicio influenţă în timpul funcţionării normale a becului. În momentul întreruperii filamentului, pe terminalele ce susţin filamentul, apare practic tensiunea reţelei şi stratul de oxid străpunge, restul becurilor fiind uşor supravoltate dar continuînd să funcţioneze. Problema apărea când numărul de becuri scurtcircuitate devenea aşa de mare încât arderea filamentelor se făcea în cascadă, din cauza tensiunii din ce în ce mai mari pe care trebuiau s-o suporte. Din păcate sistemul acesta nu se prea foloseşte decât de producătorii mai serioşi de becuri de pom, se mai găseau astfel de becuri în ghirlandele mai vechi.

post-179973-0-52933400-1450777817_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări