Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

letcon cu pitici

MifTy

Postări Recomandate

am de ceva vreme un letcon la 220v care... se poartă dubios.presupun că toată lumea a avut de-a face cu defecte gen "se încălzeşte rezistenţa, se încălzeşte vârful, dar e totuşi rece şi nu poţi face nici un fel de lipituri, că nu poate topi decât sacâz, nu şi fludor!"

ei... la mine e niţel aiurea: vârful de lipire se încălzeşte pe o latură, pe cealaltă e rece!am schimbat vârful, am schimbat rezistenţa, aceeaşi treabă...s-a mai întâlnit cineva cu asemenea "minune" ???mai ales că nu pot nici să spun că e defect, pentru că la cât de "complex" e face parte din categoria "ori nu merge deloc, ori merge bine" :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

6

• validae

3

• elmar

2

• amudsen

2

Luați-i puțin la pilă vârful de cupru pe ambele fețe, până devine lucios, apoi cositoriți-l bine.Nu ați menționat puterea, poate o poză cu ,,inculpatul,, ar fi fost edificatoare...o fi devenit element Peltier  :rade:

Link spre comentariu

E posibil asta doar dacă rezistenţa face contact pe undeva cu masa metalică a  letconului...

Eu nu prea am văzut astfel de letcon ...rezistenţele sunt foarte bine izolate ...tocmai ca să nu curenteze utilizatorul!

Dar, cine ştie? ...poate s-a făcut o greseală la montarea noii rezistenţe?

Link spre comentariu

arată exact ca ăla din imagine, are 30 de W, şi producătorul e... un tip foarte modest, că nu-şi dă numele, de pe undeva, din "Ceaina"! :)

dacă nu ar fi fost prima oară când am de-a face cu aşa "defect", aş fi ridicat din umeri, şi aş fi cumpărat altul.
oricum am nevoie de unul, pentru că uneori nu am nici un chef să stau cu pistolul de lipit în mână... şi un letcon funcţional în plus nu strică! :)

Posted Image

Eu cred ca intra doar faza in el, nulul e intrerupt. De aia se incalzeste doar pe jumatate.. :))

da, cum să nu! :rade:

Link spre comentariu

Păi nu prea înțeleg atunci ce ,,față,, a vârfului e rece și ce ,,față,, e caldă, dacă vârful e conic....

Eu credeam că e vorba de un letcon cu vârf tip ,,daltă,, cu fețe plane...ca ăsta https://www.google.ro/search?q=letcon+electric+150w&client=opera&hs=Zo7&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQs5XCkrbJAhXCwA4KHVXSA0gQ7AkIKw&biw=1366&bih=659#imgrc=L3xOU--vWkLVwM%3A

Link spre comentariu

... nu ştiu cum să explic mai bine fără să desenez: vârful se încălzeşte, dar se încălzeşte jumătatea din dreapta, aia din stânga e rece!

sau invers, cum vreţi s-o luaţi!

dacă se încingea jumătatea de lângă rezistenţa letconului şi vârful rămânea rece, mai înţelegeam, că mi s-a mai întâmplat, dar aşa, pe lungime, e prima oară!

uite aici: jumatea roşie se încinge, cea albă e rece!

Posted Image

Link spre comentariu

Rece însemnând că poți să ții mâna pe el sau că nu topește cositorul ?  Dacă e prima variantă, ar trebui chemați ăia de la Discovery, sau măcar fă un videoclip și pune-l pe YT, ai șanse să ajungi la emisiunea ,,You have been warned !,,

Link spre comentariu

a doua! :))))pe partea aia "rece" topeşte decapantul, ba chiar cu fumărău de zici că e locomotivă cu aburi, dar fludorul ba... când îl folosesc trebuie să-l răsucesc cu binişorul până nimeresc "partea încinsă"! :)mai nasol e că partea încinsă pare a se răci rapid dacă dă peste prea mult fludor... e şi motivul pentru care nu-l folosesc deloc, şi-l ţin "de ciudăţenie": cu ăsta fac garantat lipituri "reci" din prima! :d

io v-am mai spus că se petrec sf-uri la mine... dar asta e cireaşa de pe tort! :rade:am zis că termin balamucul dacă schimb rezistenţa de încălzire: cum a mai spus cineva mai sus, poate era murdar pe partea aia, ceva, dar se comportă la fel!şi la fel se comporta şi imediat după ce l-am luat, nou... acum cam 6 ani!a trebuit să rămân la pistolul de lipit! :nerv

Link spre comentariu

Exprimarea este vaga pentru ca nu avem un termen de referinta in privinta incalzirii.

Sunt doua situatii fiecare cu propria explicatie:

1. Partea "rece" de fapt nu topeste cositorul si poate fi din cauza existentei unui strat de oxid rau conducator de caldura pe varf sau sub stratul acela alb. Unele varfuri sunt "vopsite" cu un aliaj pe care nu adera cositorul si se poate manifesta la fel.

2. Varful este facut din doi semicilindri, unul de cupru si unul de fier peste care se toarna aliajul exterior ("vopseaua").

Cautati conductor monofilar de 10mm^2 cupru si folositi-l ca varf.

PS: la tensiune de retea scazuta apar destule ciudatenii la letcon.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări