Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

de ce un condensator creste tensiunea intr-un circuit ?

JQ

Postări Recomandate

Hai sa ma bag si io cu explicatiile despre fenomenul ce apare la montarea unui condensator la un alimentator:

In primul rand dupa cum a spus si XAN77 aparatul de masura masoara tensiunea RMS a tensiunii alternative care se poate afla dupa formula: Urms= Uvv/sqr2 unde:

Urms= tensiunea masurata de aparatul de masura (adica tensiunea efectiva in romaneste)

Uvv= tensiunea "masurata" intre varfurile alternantei (de la varful pozitiv la cel negativ)

sqr2= radical din 2

In urma redresarii rezulta o tensiune pulsatorie doar pe front pozitiv (adik nu isi schimba polaritatea) a carei frecventa este = cu 2*frecventa tensiunii alternative redresate dupa cum se vede in simularea pe care am facut-o, postata mai jos redresor cu filtru.JPG[/attachment]

Dak masuram tensiunea dupa ce am pus condensatorul observam o crestere cu aprox. sqr2 din tensiunea redresata, deoarece aparatul va masura tensiunea RMS a tensiunii continue, care este egala chiar cu acea tensiune continua.

Din cauza asta apare o crestere a tensiunii continue dak punem un condensator la iesirea unui alimentator.

Sper ca am explicat indeajuns de bine ca sa ma inteleaga toti :supz:

Dak mai aveti intrebari nu ezitati.

Cand dracu invatati si voi sa va exprimati in limba tarii in care traiti !? Dak nu este egal cu daca ...` tui norii ma`sii !
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

3

• zal

3

• em2006

3

• JQ

3

Top autori în acest subiect

Vad aici in topikul asta cativa sfatuitori care se grabesc sa dea lamuriri despre unele fenomene despre care par ca in mod evident nici ei nu le inteleg prea bine, pe deasupra se mai insista si pe limbajul de mes, din acest motiv nu ma pot abtine sa nu incerc macar sa lamuresc cate ceva.

Intrebarea a fost: de ce un condensator creste tensiunea intr-un circuit ? pentru a intelege de ce acest lucru se intampla trebuiesc intelese cateva lucruri. Vorbind strict despre redresarea unei tensiuni transformata ( sau nu ) de la retea, vorbim deci de o unda sinus si aceasta trebuie inteleasa cat mai bine pentru a intelege de ce tensiunea creste.

Semnalul sinus este o forma de curent alternativ ( adica are atat semialternanta negativa cat si semialternanta pozitiva ), care prezinta urmatoarele marimi:

-Frecventa => numarul de cicluri complete ( semialternanta pozitiva+semialternanta negativa ) pe secunda;

-Timp => perioada dintre 2 cicluri ( desi aceasta este inversul frecventei si implicit usor cunoscut, uneori intereseaza sau este si acesta prezent sub forma T sau t in desen );

-Amplitudine sau Vp => este tensiunea in Volti a unei singure semialternante ( fie ea pozitiva sau negativa );

-Vpp => Voltage peak to peak, respectiv tensiunea varf la varf, este tensiunea dintre varfurile a 2 semialternante de polaritate opusa din acelasi ciclu;

-Vrms => Voltage root means square, mai este cunoscuta si ca tensiunea efectiva, este tensiunea de varf a unei semialternante inmultita cu 0,707.

O unda sinus arata asa:

Posted Image

Obiectul topikului este condensatorul si motivul pentru care el creste tensiunea, intai de toate trebuie reamintit faptul ca un condensator permite trecerea curentului alternativ si blocheaza curentul continuu, asadar este evident lesne de inteles ca inainte de a putea pune un condensator electrolitic de filtrare in paralel pe o tensiune, aceaqsta trebuie intai redresata, asta se face cu ajutorul diodelor, sunt 2 tipuri principale de redresare, monoalternanta si bialternanta, prima foloseste doar o singura semialternanta, cea de a 2-a se foloseste de ambele semialternante ( de aici si numele ), voi exemplifica situatia cu bialternanta, respectiv redresarea cu punte a unei tensiuni de 12Vca care este de fapt valoarea Vrms care dupa cum am zis este Vp*0,707, dupa redresare tensiunea va arata cam asa:

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0nv-9rvkq9oTooSFD0rA-q7qm697PMUJuAEeu1UfKX_DdLQa7

Curentul alternativ devine un curent continuu asazis pulsatoriu format doar din semialternante pozitive ( pulsuri-de aici si numele ) cu varfurile la 10mS, ignorand pierderile pe redresare valorile Vp si Vrms raman aceleasi, si daca avem Vrms-12V si stim ca Vrms este Vp*0,707, atunci aflam ca in situatia de fata Vp=Vrms/0,707 => Vp=12/0,707=16,97V. Ce face condensatorul? raspunsul acum este simplu de dat, el se incarca la varful semialternantelor, adica la valoarea Vp si ignorand riplul de tensiune rezulta ca tensiunea prezentata de el catre consumator nu poate fi decat Vrms/0,707.

Acesta este motivul pentru care unb condensator ridica tensiunea alternativa redresata.

Link spre comentariu

Acesta este motivul pentru care un condensator ridica tensiunea alternativa redresata.

Și crezi tu Mariane, că JQ n-a aflat asta în cei 7 ani cât au trecut de când a întrebat?
Link spre comentariu

:n1

Vad aici in topikul asta cativa sfatuitori care se grabesc sa dea lamuriri despre unele fenomene despre care par ca in mod evident nici ei nu le inteleg prea bine, pe deasupra se mai insista si pe limbajul de mes, din acest motiv nu ma pot abtine sa nu incerc macar sa lamuresc cate ceva.

Intrebarea a fost: de ce un condensator creste tensiunea intr-un circuit ? pentru a intelege de ce acest lucru se intampla trebuiesc intelese cateva lucruri. Vorbind strict despre redresarea unei tensiuni transformata ( sau nu ) de la retea, vorbim deci de o unda sinus si aceasta trebuie inteleasa cat mai bine pentru a intelege de ce tensiunea creste.

Semnalul sinus este o forma de curent alternativ ( adica are atat semialternanta negativa cat si semialternanta pozitiva ), care prezinta urmatoarele marimi:

-Frecventa => numarul de cicluri complete ( semialternanta pozitiva+semialternanta negativa ) pe secunda;

-Timp => perioada dintre 2 cicluri ( desi aceasta este inversul frecventei si implicit usor cunoscut, uneori intereseaza sau este si acesta prezent sub forma T sau t in desen );

-Amplitudine sau Vp => este tensiunea in Volti a unei singure semialternante ( fie ea pozitiva sau negativa );

-Vpp => Voltage peak to peak, respectiv tensiunea varf la varf, este tensiunea dintre varfurile a 2 semialternante de polaritate opusa din acelasi ciclu;

-Vrms => Voltage root means square, mai este cunoscuta si ca tensiunea efectiva, este tensiunea de varf a unei semialternante inmultita cu 0,707.

O unda sinus arata asa:

Posted Image

Obiectul topikului este condensatorul si motivul pentru care el creste tensiunea, intai de toate trebuie reamintit faptul ca un condensator permite trecerea curentului alternativ si blocheaza curentul continuu, asadar este evident lesne de inteles ca inainte de a putea pune un condensator electrolitic de filtrare in paralel pe o tensiune, aceaqsta trebuie intai redresata, asta se face cu ajutorul diodelor, sunt 2 tipuri principale de redresare, monoalternanta si bialternanta, prima foloseste doar o singura semialternanta, cea de a 2-a se foloseste de ambele semialternante ( de aici si numele ), voi exemplifica situatia cu bialternanta, respectiv redresarea cu punte a unei tensiuni de 12Vca care este de fapt valoarea Vrms care dupa cum am zis este Vp*0,707, dupa redresare tensiunea va arata cam asa:

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0nv-9rvkq9oTooSFD0rA-q7qm697PMUJuAEeu1UfKX_DdLQa7

Curentul alternativ devine un curent continuu asazis pulsatoriu format doar din semialternante pozitive ( pulsuri-de aici si numele ) cu varfurile la 10mS, ignorand pierderile pe redresare valorile Vp si Vrms raman aceleasi, si daca avem Vrms-12V si stim ca Vrms este Vp*0,707, atunci aflam ca in situatia de fata Vp=Vrms/0,707 => Vp=12/0,707=16,97V. Ce face condensatorul? raspunsul acum este simplu de dat, el se incarca la varful semialternantelor, adica la valoarea Vp si ignorand riplul de tensiune rezulta ca tensiunea prezentata de el catre consumator nu poate fi decat Vrms/0,707.

Acesta este motivul pentru care unb condensator ridica tensiunea alternativa redresata.

:n1 asa da raspuns...un adevarat profesor.personal,m-ai am de invatat.
Link spre comentariu

... Dak nu este egal cu daca ...` tui norii ma`sii !

Si nici topik nu este egal cu topic (asta-i pt marian).@romicap, iti inteleg perfect reactia, e identica cu a mea, cand vad astfel de exprimari, cu exceptia faptului ca eu nu zic "tui" cu apostrof inainte, ci "futu-i", adica "futu linioara i", in cea mai pura limba romaneasca. Documentati-va, ca sa vedeti, ca asa se scrie corect romaneste.Deci, te rog ca pe viitor sa scrii "tu, linioara i", (adica, lui, ii), daca nu vrei sa zici cuvantul intreg.Adica, daca ei ne batjocoresc limba abuzand de k de la kilogram, ca e mai cool, noi de ce ar trebui sa ne abtinem si sa le suportam aceste kkt-uri... :sparge:
Link spre comentariu

@em2006 ma dezamagiti profund, daca ati fi urmarit macar partial activitatea mea pe forum, ati fi observat ca ocolesc pe cat posibil limbajul caracteristic retelelor de socializare, sau cum Dvs il caracterizati "cool", ca fapt divers am criticat deschis de multe ori pe cei care nu mai stiu vorbi Romaneste, faptul ca ati gasit un motiv lipsit de esenta de a ma agresa atat de acid nu va face cinste. Am folosit expresia "topik" cu "K" nu pentru ca sa mi se pare mie cul, mi se rupe la propriu de ce poate fi cool, am folosit-o asa pentru ca asa este exprimata de majoritatea utilizatorilor, este poate un englezism impus pe o platforma de acest tip ( forum ).

Toate cele bune.

Link spre comentariu

Nu ştiu cum naiba, dar ne învîrtim mereu la chestiile de la baza electrotehnicii şi electronicii, nu reuşim deloc să trecem mai departe. Observ că toţi cu lacune nu caută răspunsuri mai vechi înainte de a întreba acelaşi lucru, cititul e o caznă grea.

Link spre comentariu

... Dak nu este egal cu daca ...` tui norii ma`sii !

Si nici topik nu este egal cu topic (asta-i pt marian).@romicap, iti inteleg perfect reactia, e identica cu a mea, cand vad astfel de exprimari, cu exceptia faptului ca eu nu zic "tui" cu apostrof inainte, ci "futu-i", adica "futu linioara i", in cea mai pura limba romaneasca. Documentati-va, ca sa vedeti, ca asa se scrie corect romaneste.Deci, te rog ca pe viitor sa scrii "tu, linioara i", (adica, lui, ii), daca nu vrei sa zici cuvantul intreg.Adica, daca ei ne batjocoresc limba abuzand de k de la kilogram, ca e mai cool, noi de ce ar trebui sa ne abtinem si sa le suportam aceste kkt-uri... :sparge:
em2006 ,in zona in care traiesc , `tui , a devenit mai mult decat ceea ce ai exprimat tu mai sus ...practic e un cuvant de sine statator...ha , ha , ha ...sa te fereasca sfintii daca`l auzi ! Dupa el daca auzi despre cruci , sfinti ,etc...FUGI! :rade: Din punctul de vedere al gramaticii ,da ,ai dreptate...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări