Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

de ce un condensator creste tensiunea intr-un circuit ?


JQ

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • XAN77

    3

  • zal

    3

  • em2006

    3

  • JQ

    3

Top autori în acest subiect

tensiunea alternativa masurata cu voltmetrul nu este ceaq de varf la varf ci o medie (Uvv/sqr2), ii zice tensiunea eficace sau nush cum, probabil zic prostii :smt003 . Redresand tensiunea separi efectiv cele 2 alternante avand cea pozitiva la polul pozitiv si cea negativa la cel negativ dar e departe de a fi o tensiune continua. Pentru aceasta se pune si acel condensator care filtreaza varfurile efectiv el se incarca cu tensune pana la valoarea de varf a pulsurilor (tesniunea de varf a celei alternative) si acea tensiune este constanta (ideal) la bornele condensatorului. Din acest motiv voltmetrul de tensiune continua iti va indica de 1,4142 ori mai mult decat voltmetru de tensiune alternativa la aceeasi tensiune dar inainte de punteaa redresoare evident .

Link spre comentariu

... sau nush cum, probabil zic prostii :smt003 . Redresand tensiunea separi efectiv cele 2 alternante avand cea pozitiva la polul pozitiv si cea negativa la cel negativ...

Daca tot afirmi ca "nush cum", de ce nu te abtii? Mi-e greu sa cred ca cel care a intrebat va intelege cum ai reusit prin redresare sa "separi efectiv cele 2 alternante"si cum le-ai convins sa stea cuminti, "cea pozitiva la polul pozitiv si cea negativa la cel negativ"...
Link spre comentariu

man nu e timpu sa ne dam "interesanti", din replayul tau omu nu a inteles oricum nimic ca nici nu aveai sai spui nimic, tu mi-ai dat mie replay. Am zis "nush cum" referitor la denumirea tensiunii respective alternative, ceea ce arata aparatul de masura, tensiunea efectiva (RMS), care are putina relevanta. Cat despre separarea alternantelor in urma redresarii cu 2 diode de exemplu, nu o fac eu, o fac ele ca asta e ceea ce fac si de aia sunt folosite3 acolo. Scoasa tensiunea printro dioda cu plusul spre tensiunea alternativa si minusul spre exterior si privit pe osciloscop se va vedea clar doar alternanta pozitiva iar in timpul celei negative tensiunea este 0 pe ecranul osciloscopului, si nu le desenez eu cu mana :smt003 , si nu trebuie sa am eu grija sa stea cuminti ca deaia pun diode nu ? Oricum cand postezi posteaza constructiv nu cu iz de cearta .

Link spre comentariu

nu, doar cand pui primul condensator de dupa redresare se intampla fenomenul, in rest nu. Tensiunea continua care o ai nu va fi decat mai bine filtrata daca adaugi condensator .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

adica daca am o sursa de curent continuu, sa zicem de 5V si mai pun un condensator de o anumita valoare, tensiunea maxima va fi ~7.1V?

Da, se poate si asta, dar mai pui niste tranzistori de comutatie. In prima faza se incarca condensatorul in paralel la sursa de 5V, apoi se inseriaza corespunzator cu sursa primara. La bornele finale de iesire unde rezulta 10 V se mai pune un condensator de mentinere/filtraj . Este schema cu dublarea tensiunii continue. Daca scade tensiunea putin, se repeta automat operatia de reincarcare in paralel si iar transport-inseriere-pompare de energie-tensiune, frecventa depinzand de consum.

Am inseriat odata 100 de electrolitici, apoi i-am incarcat manual separat pe fiecare cu 300V. Am obtinut 30kV. Toate terminalele erau corect izolate si prelucrate, inglobate in cauciuc siliconic, altfel descarcau in aer ca la FIT televizor.

Link spre comentariu

...Am obtinut 30kV. Toate terminalele erau corect izolate si prelucrate, inglobate in cauciuc siliconic...

Interesant. Electroliticii au una din borne (-) la capsula din aluminiu, deci trebuie bine izolati si unii fata de altii. Stii vreun compound, la pret accesibil, pentru tensiuni de ordinul kV? Ma intereseaza pentru un testor de izolatie. Cauciucul cu care am incercat nu corespunde. Rezultate multumitoare am obtinut cu Ropoxid+Romamid de la Policolor, dar in timp se macina, devine casant.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sunt mai multe feluri de cauciuc siliconic, se prefera cel mai pur, semitransparent, folosit special la lipit sticla. Apoi se asteapta minim o saptamana uscarea.

Sarma si componentele din interior nu trebuie sa prezinte terminale de cupru sau cositor cu varfuri ascutite, acestea se vor rotunji sau intoarce, chiar se formeaza bilute de cositor. .

Cateodata se poate folosi la impregnat si parafina curata, eventual amestecata cu sulf, vestita dielectrina. Deasemeni uleiul de transformator bine uscat, componentele trebuind sa fie sustinute de distantiere din teflon, mica.. Si bagheta din polietilena ? flexibila care se topeste cu aer cald, existenta in magazinele pt electronisti trebuie verificata.

Se cauta deci materiale izolatoare cu rezistivitate mare, rigiditate sau tensiune strapungere mare. Se gasesc in tabele. Pana la 40kV se poate face apel si la vid, obtinut in tub sticla ermetizat, dupa introducerea pieselor..

Exista si banda subtire din teflon cu care se pot face bandajari pana la 1-2mm.

Sarma de conexiuni exterioara se procura de la firul de FIT al televizoarelor color sau cea folosita la tuburile fluorescente pentru reclame luminoase.

Daca se doreste acces la un terminal intern, se strapunge izolatorul siliconic cu un ac sau se plaseaza un tubulet izolator inainte de turnare. In nici un caz nu se scot terminale neizolate. Contactul se va face cat mai adanc, fiind inconjurat de material izolator. Se va tine cont de rigiditatea aerului, care strapunge la <3kV/mm.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric

http://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_discharge

http://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_strength

Link spre comentariu

Deasemeni uleiul de transformator bine uscat, ...

Cred ca e o greseala aici, poate fi ulei de traf bine strecurat sau filtrat, purificat, dar uscat cum? Poate ai vrut sa scrii ''fara impuritati si apa''.Am ulei in traf la munca si in afara filtrului cu silicagel care absoarbe condensul din cuva trafo, nu vad/stiu alta metoda.
Link spre comentariu

Deasemeni uleiul de transformator bine uscat, ...

Cred ca e o greseala aici, poate fi ulei de traf bine strecurat sau filtrat, purificat, dar uscat cum? Poate ai vrut sa scrii ''fara impuritati si apa''.Am ulei in traf la munca si in afara filtrului cu silicagel care absoarbe condensul din cuva trafo, nu vad/stiu alta metoda.
Metoda utilizata pentru regenerarea uleiului de transformator se numeste popular resapare (aproape ca la cauciucuri). Procedeul consta in incalzirea uleiului in flux continuu peste temperatura de fierbere a apei care se gaseste in el si extragerea vaporilor de apa printr-o vidare slaba. Instalatia se gaseste montata pe o duba ca sa fie usor transportabila si ciclul de resapare al uleiului unui transformator de 1MW dureaza pana la 24-72 de ore, depinde de continutul de apa. In urma procesului rigiditatea dielectrica creste de 2-3 ori. Partea proasta este ca metoda se poate aplica numai uleiurilor a caror rigiditate dielectrica nu a scazut sub un prag critic si unde apa se gaseste in ulei majoritar sub forma de picaturi (se poate face o filtrare mecanica prealabila). De asemenea resaparea nu se poate face mai mult de 2-3 ori pe acelasi ulei deoarece distruge ireversibil legaturile dipolare intre molecule (ceea ce creaza rigiditatea dielectrica).
Link spre comentariu

La munca am trafo diverse, intre 16 si 40KVA cele de servicii auxiliare si intre 0,9 si 1,8MVA cele de forta si nu s-a facut asa ceva niciodata la ele si unele au peste 50 ani vechime, chiar daca cele mici au mers aproape non-stop zeci de ani, iar cele mari sa zicem o zi da si una nu. Unica lor protectie contra condensului e filtrul cu silicagel. De asemenea, cind avem nevoie de ulei pentru alte componente, luam din trafo de forta si nu sint probleme. Ultimele decuvari cu schimbat de ulei s-au facut prin anii '70.Doar daca ploua intr-un traf cu cuva deschisa ar putea apare apa in ulei. Si e mai ieftin de schimbat uleiul daca se altereaza.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Hai sa ma bag si io cu explicatiile despre fenomenul ce apare la montarea unui condensator la un alimentator:

In primul rand dupa cum a spus si XAN77 aparatul de masura masoara tensiunea RMS a tensiunii alternative care se poate afla dupa formula: Urms= Uvv/sqr2 unde:

Urms= tensiunea masurata de aparatul de masura (adica tensiunea efectiva in romaneste)

Uvv= tensiunea "masurata" intre varfurile alternantei (de la varful pozitiv la cel negativ)

sqr2= radical din 2

In urma redresarii rezulta o tensiune pulsatorie doar pe front pozitiv (adik nu isi schimba polaritatea) a carei frecventa este = cu 2*frecventa tensiunii alternative redresate dupa cum se vede in simularea pe care am facut-o, postata mai jos redresor cu filtru.JPG[/attachment]

Dak masuram tensiunea dupa ce am pus condensatorul observam o crestere cu aprox. sqr2 din tensiunea redresata, deoarece aparatul va masura tensiunea RMS a tensiunii continue, care este egala chiar cu acea tensiune continua.

Din cauza asta apare o crestere a tensiunii continue dak punem un condensator la iesirea unui alimentator.

Sper ca am explicat indeajuns de bine ca sa ma inteleaga toti :supz:

Dak mai aveti intrebari nu ezitati.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

am un traf de 13.2V AC care dupa redresare imi ofera 12,1V, iar daca adaug si filtrare imi ofera 18,2V.... vreau sa il folosesc pt un redresor home-made, ce pot face ca sa imi ofere 14.2V ?mentionez ca l-am scos dintr-un redresor chinezesc care, dupa parerea mea, strica acumulatorii cu cei 18v....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări