Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC cablaje

Myhayxx

Postări Recomandate

Salutare,

stiu ca mai sunt cateva topicuri cu asfel de constructii insa vreau sa prezint executia unui CNC pentru frezare pcb-uri de la inceputul lucrarii pana la sfarsit si sper ca o sa reusesc sa finalizez ceea ce mi-am propus. pentru inceput o sa va prezint kitul cu driver, MPP-uri si sursa comandata de mine: driverul este chinezesc si a mai fost prezentat in diferite discutii pe elforum si are la baza integratul TB6560AHQ. motorasele sunt nema23. driverul a venit cu ceva probleme de fabricatie si au fost necesare cateva modificari. pentru a realiza aceste modificari m-am inspirat din postarea colegului "marinax" prezentata aici: http://www.elforum.info/topic/85032-modificari-driver-chinezesc-tb6560-albastru/ doar ca a fost ceva mai dificil deoarece placa pe care  am  primito este cu optocuploare smd dar intr-un final am reusit.

am facut cateva teste si functioneaza destul de bine. acum ca am pus la punct aceasta problema urmeaza constructia mecanica. imediat ce o sa finalizez proiectarea o sa postez aici.

post-183704-0-17721900-1448746350_thumb.jpg

post-183704-0-97924400-1448746356_thumb.jpg

post-183704-0-50201000-1448746365_thumb.jpg

post-183704-0-45374100-1448746375_thumb.jpg

Editat de Myhayxx
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Myhayxx

14

• florianmro

2

• mars01

2

• Drakulya

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am reusit sa termin in sfarsit proiectul cu partea desenata. Cam asa as vrea sa arate CNC-ul meu:

post-183704-0-69495800-1456512888_thumb.jpgpost-183704-0-00763500-1456512911_thumb.jpgpost-183704-0-06140200-1456512921_thumb.jpg

Pentru inceput o sa ma ocup de axa X pe care vreau sa o construiesc cu un cadru din teava patrata 20x20 sau di profile de aluminiu inca nu m-am hotarat. cateva pareri ar fii binevenite. surub trapezoidal de 12 cu bare si rulmenti liniari de 16.

Link spre comentariu

Trebuie ca greutatea mesei sa fie suficient de mare incat sa nu patesti ca se da CNC-ul peste cap atunci cand freza este intr-un capat sau altul al axei Y. Din poza routerul pare cam prea inalt pentru dimensiunile mesei.

Greutatea mesei va influenta de asemenea cat de mult va vibra ansamblul. Oscilatii pronuntate pot genera probleme la gaurire gauri cu diametre mici (rupere de burghie).

Editat de mars01
Link spre comentariu

Sincer si mie mi s-a parut putin inalt dar ma gandeam sa am vreo 10 cm partea de lucru pe axa Z. Acum cum este el cu tot cu freza imi raman cam 80 mm.dimensiunile CNC-ului sunt:(500x351x425)  axa X 500, pe Y 351 iar pe Z 425, fara motoare. Daca trebuie sa fie greu atunci raman la varianta cu teava de fier patrata, eventual sudez o placa mai grea la baza mesei de frezare.

Link spre comentariu

Eu zic sa renunti la structura de teava...O sa se curbeze mai ales cand o sudezi..si eu am vrut la inceput din teava pana ce am inceput sa montez... placile de aluminiu sunt sfinte

Link spre comentariu

Din teava vreau sa fac doar cadru care l-am desenat cu negru. in rest o sa folosesc placi de aluminiu.  Pana la urma ce parere aveti de inaltime? mai cobor putin sau il las asa?

Editat de Myhayxx
Link spre comentariu

am si profile de aluminiu 20x20. oare iese mai rezistent decat din fier? initial am vrut sa fie doar pentru cablaje si atunci nu aveam nevoie de dimensiunile acestea dar m-am gandit daca tot m-am apucat de treaba poate il folosesc si la alte intrebuintari. daca incerc sa mai fac cateva alezaje pe partile laterale si sa-l fac reglabil?

Link spre comentariu
Vizitator donpedro

Hmm profile de 20? Sunt slabute pentru un cnc asa ceva la imorimante se foloseste, incearca cu seria 30 ia 30x60 si asezi pe ele bhidaje cu sprijin sbr 16 sau cel mai bine sbr 20, am vazut ca in desen ai pe axa lunga axa x doar ghidaj simplu acolo va fiunul din punctele slabe ale masinii

Link spre comentariu

motoarele pe care le folosesc sunt nema 23 de 1.9 Nm iar din foaia de catalog a ghidajului din bara de 16 am vazut ca rezista la 1.58 Kg/m deci vreo 15 N. Crezi ca am probleme de incovoiere? Sper sa nu ma fi incurcat undeva la transformari :rade:post-183704-0-75798500-1456559901_thumb.jpg asa arata diagrama de eforturi: post-183704-0-82735200-1456559913_thumb.jpg

Link spre comentariu

Atentie la modul cum montezi masa masinii . In felul cum vad in proiect  masa se  sprijina  pe bucatile de teava ridicate in sus. In acest mod nu vei putea scoate paralelism intre ghidajele circulare pe axa Y (pentru unii Y ,sau axa X  pentru altii )

Daca nu ai paralelism  masa  - ghidaje jos , va fi dificil sa asiguri paralelism axa transversala sus ( X pentru unii, sau Y pentru altii  in functie de softul folosit) .

Este obligatoriu.

Oricum va trebuii sa  montezi peste masa o bucata de MDF pe care il vei freza pe toata suprafata .

Link spre comentariu

Ai dreptate. M-am gandit ca intampin problema asta insa credeam ca pot sa o aliniez cu ajutorul unui comparator montat in locul frezei si ajustata masa din colturi care va fi prinsa in suruburi cu adaugare de saibe. Placa pe care vreau sa o folosesc este dintr-un material asemanator teflonului. Buna ideea cu frezatul insa nu o voi putea freza pe toata suprafata ci doar pe partea utila a deplasarii frezei. Pana la urma acolo este necesar paralelismul

Editat de Myhayxx
Link spre comentariu

din foaia de catalog a ghidajului din bara de 16 am vazut ca rezista la 1.58 Kg/m deci vreo 15 N. Crezi ca am probleme de incovoiere? Sper sa nu ma fi incurcat undeva la transformari :rade:Posted Imagetolerante bara1.jpg asa arata diagrama de eforturi: Posted Imagediagrama eforturi1.jpg

Ha Ha! 1,58 kg este greutatea barei cu lungimea de 1 metru.

Daca vrei sa faci un calcul la incovoiere, trebuie sa stii ce greutate va avea toata axa Z si sa plasezi in calcul aceasta incarcare in pozitia cea mai nefavorabila, adica la mijlocul barei (a barelor, ca vor fi doua). Daca vrei sa duci calculul la extrem, tii cont si de incovoierea barei din greutatea proprie, dar asta e neglijabila pe langa incovoierea din incarcarea cu axa Z.

In diagramele alea, ai doar incovoierea din greutatea proprie a barei, daca calculele vor fi fost facute corect.

Se pare ca ai folosit un program de calcul.

Dca nu ai incurcat unitatile de masura si transformarile se poate sa fie corecte, ceea ce nu cred deoarece incarcarea in acest caz e una uniform distribuita si nu asa cum ai plasat-o tu acolo.

Stima.

Editat de znecula
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări