Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor

Florin berdila

Postări Recomandate

Pune , mai omule,o rezistenta de putere inseriata pe borna plus a redresorului - catre baterie- cu valoarea de 1,5 - 2 ohmi...rezistenta aia va face o stabilizare a curentului de incarcare suficienta pt. ce ai tu nevoie....poate fi confectionata din nichelina de resou 2. 3 fire puse in paralel si rasucite impreuna ....lungimea lor 1,5metri....grosimea nichelinei 0,55-0,6mm....o spiralezi pe un suport izolant , de preferat ceramic, pt ca se va incinge...

Link spre comentariu

Ce spuneti Dvs D-le Marcu e greu, sunt deja vreo 2 ani de cand se chinuie cu redresorul asta ( prima postare a fost prin octombrie 2013 )... M-am tot chinuit sa-i explic teoria dar n-ai cui.

Link spre comentariu

Las la o parte faptul ca tipul nu are cunostinte minime despre gramatica limbii romane, dar este pe afara si la electronica. A repetat de nu stiu cite ori aceeasi intrebare, desi a primit raspuns imediat. Eu, daca as fi fost moderator, il banam de mult!!!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna seasa. Am realizat schema de mai jos si am doua probleme: 

1. Schema se alimenteaza la 16v iar eu am un redresor baban de la un upc si scoate in gol peste 20v... ce trebuie sa fac sa il scad la 16v( ceva tot electronic nu sa ii scot din sarma) 

2 Schema are 3 reglabili , cum se regeleaza acestia? 

Multumesc mult.Posted Image

Link spre comentariu

O solutie pentru traf ar fi variatorul de tensiune despre care s-a discutat mai sus ,citeste  acest topic la pagina 3-4-5 parca si vezi ce spun colegii mult mai informati decat mine despre acest variator,pe scurt te sfatuiesc sa nu-l folosesti. Singura sansa este sa mai scoti cateva spire,nu trebuie sa desfaci neaparat traful ca sa faci asta,desfaci izolatia de la traf frumos si o sa dai de secundar ,cel cu firele groase de obicei sunt 4-5 fire mai subtiri in paralel si incepi sa scoti usor cate o spira,e cam greu ,dar poate reusesti,alta solutie nu stiu.

EDIT: Uita-te in postul 48 de la pagina 4 si vezi ce spune domnul @validae despre acest variator.

Editat de PKP98
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Posted ImageAm terminat zic eu redresorul , si este compus din doua etaje: 

Etajul 1- Un lm317+ doi tranzistori de 12AH pentru a limita curentul de 16v necesari alimentarii montajului

Etajul2-Schema redresorului. 

-In gol la bornele redresorului ies 15.40V ( nu stiu daca este bine sau nu, astept pareri ) 

- Nu stiu cum se regleaza semireglabilii din schema de mai jos ( poate imi explica cineva )

-Astept pareri  

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Andrei1545
Link spre comentariu

Andrei1545 tu, de fapt, ce vrei să obţii???schema asta (de la #65) are o caracteristică "neplăcută", anume, are plajă de reglaj restrânsă, n-o să varieze niciodată de la 0 la maximumul tensiunii disponibile, pentru că pur şi simplu nu a fost proiectată pentru asta.

vrei o schemă care să dea 13.8 - 14,4 volţi şi atât?ok, pentru asta e bună.vrei un alimentator stabilizat în stare să dea orice tensiune de la 0 la 20 de volţi, să zicem, la X amperi?atunci schema aia e complet inutilă, va trebui să faci alta, cu ce vrei tu, 317, 723, L200, 324, sau tranzistoare, sunt zeci, şi "fumate" toate de ani de zile, cu limitări şi facilităţi binecunoscute.şi dacă chiar vrei să faci schema de redresor de 14 volţi, mai bine cumpără un transformator în stare să dea 16 volţi CA şi 8 amperi, şi gata.cu transformatorul de upc mai bine faci o sursa stabilizată reglabilă, pentru utilizare generală, nu are rost să te complici atât.

unde pui că oricum ai da-o şi ai lua-o, cu traful ăla care dă 20 şi ceva de volţi, o să ai o pierdere de putere constantă pe el, în gol.

mai bine dă o raită prin târg şi caută ceva de genul trafului indicat, sau vezi că e un coleg de forum care bobinează trafuri la comandă. discută cu el, şi dacă nu vă înţelegeţi, mai există şi petra...când ai pus prima oară schema, de-aia m-am enervat şi am avut replica aia acidă, pentru că schema dată de tine cu 741 şi 3 tranzistoare e special concepută ca alimentator fix, şi e destul de folosită de radioamatori ca "sursă de tensiune fixă de 13,8 volţi şi amperi, după putinţă".iar noi, ne-radioamatorii, vorbim în general de surse stabilizate de la (aproape) 0 la "cât poate da traful minus căderea de tensiune pe montaj"... sursele stabilizate fixe sunt un subiect banal de când există stabilizatoarele integrate cu 3 terminale, gen 78XX, unde XX e tensiunea de ieşire...

Link spre comentariu

Deci am muncit degeaba? Nu este bun ca redresor ? :( Alta schema care sa reziste 10a nu mi-a sarit in ochi :( , nu pot incarca beterii cu el ?

Editat de ratza
Am şters mesajul citat.
Link spre comentariu

Ba poţi încărca baterii auto cu el, dar trebuie să-l reglezi să scoată maxim 14,5V pe cât posibil, altfel vei pierde electrolit prin evaporare, peste 15V se degajă puternic gaze. Ca să reduci disipaţia termică, micşorează tensiunea de ieşire a trafului, folosind înfăşurările de reglaj cu care este prevăzut în primar. Ar fi bine să obţii o tensiune redresată de maximum 16-17V înainte de stabilizare, ca să nu disipi inutil putere, astfel şi radiatoarele vor fi mai reci. partea neplăcută la schema asta e lipsa limitării în curent, dacă bateria e descărcată rău, va solicita puternic şi transformatorul şi partea de stabilizare.Ar trebui să pui o siguranţă automată de 10A la ieşire...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări