Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tester logic

pacha

Postări Recomandate

Daca tine de nostalgie de ce sa nu recreem schema?

Conteaza detaliile. Sa inteleg ca doriti o sonda logica care sa arate H pentru intervalul de nedeterminare (intermediar) 0 pentru nivel logic "low" si 1 pentru nivel logic "high" folosind numai 7402 cu sau fara diode sau tranzistori?

Integratul la care va referiti, fiind TTL poate asigura aceasta functiune pana la 5V iar trecerea la nivel CMOS necesita adaptarea schemei.

Link spre comentariu

V-am creeat o schema de sonda logica care sa faca ceea ce doriti. Este doar simulata si afiseaza 0 pentru voltaje mici (Low), H pentru cele intermediare inclusiv starea specifica "tristate" si 1 pentru voltaje mari (High). Conectorul CN1 este conectat la varful sondei iar in locul sursei de alimentare se monteaza crocodilii de "+" si "-" pentru conectare la montaj. Rezistentele 9 si 10 formeaza un divizor de tensiune care sa mentina starea H la decuplarea varfului sondei din circuit.

post-175067-0-55777700-1448979081_thumb.gif

Link spre comentariu

un "pulse" n-avem?care să acţioneze punctul din afişor...asta pentru că ce spunea pacha mi-a amintit o asemenea schemă, dar habar n-am de pe unde, probabil un număr din Tehnium mai vechi, unde se indica cu "L", "H" şi pentru pulse clipea punctul zecimal...

s-ar putea să nu fie cu 402... are doar 4 porţi, s-ar putea ca schema pe care o ştiam eu să fie cu hex-inverter... şi din cât îmi amintesc vag, conţinea doar un IC...

Link spre comentariu

adică "frecvenţă", adică "clock"-ul :)bine, n-o să mai meargă la o frecvenţă prea mare de tact, (punctul ăla zecimal o să pară aprins permanent, deh, inerţia ochiului) dar cât merge, e util :)şi fii amabil şi lasă-mă cu pluralul... am cunoscut prea mulţi "domni" şi "doamne" ca să urăsc apelativele astea.

Link spre comentariu

adică "frecvenţă", adică "clock"-ul :)bine, n-o să mai meargă la o frecvenţă prea mare de tact, (punctul ăla zecimal o să pară aprins permanent, deh, inerţia ochiului) dar cât merge, e util :)şi fii amabil şi lasă-mă cu pluralul... am cunoscut prea mulţi "domni" şi "doamne" ca să urăsc apelativele astea.

Se poate face in asa fel incit sa mearga/sa se vada, si la frecventa mare, de ordinul Megahertilor.

Este suficient sa se amplifice numai semnal alternativ, intrarea in acel modul (cel pt punct) sa fie printr-un condesator, si astfel, daca punctul este aprins, inseamna ca avem semnal de clock indiferent de frecventa lui zecimi de Hz sau Megi de Hz.

Link spre comentariu

Modul "pulse" receptor exista. Practic se formeaza un 8 pe afisaj cand frecventa depaseste 50-60 Hz, altfel se observa palpairea segmentelor, mai ales a celui inferior. Ca sa poata fi folosit ca injector cred ca se pot scoate, cu ajutorul unui comutator cu mai multe contacte, portile integratului si se pot alcatui in configuratie de astabil care sa pulseze ledul si sa stinga segmentele afisajului. Pare complicat, mai ales ca se poate face un astabil simplu cu inca doua porti (sau doua tranzistoare, prefer metoda) care, printr-un buton, sa injecteze semnalul in circuit. Dar ne indepartam de cerintele initiale...

@MifTy: este defect profesional apelarea cu domnul/doamna aproape inscris in codul genetic :)

Link spre comentariu

da, zilele acestea imi iau o vacanta de 10 zile si ma apuc de lipit.

multumesc pentru idei si scheme; probabil ca ma voi folosi de cea data de Stressmaker. ideea era ca trebuie sa fie cat mai simpla. ati vazut si voi ca sunt o multime de scheme, unele prea complicate. treaba cu indicatia de pulse nu ma intereseaza caci am osciloscop destul de capabil ca sa pot urmari si "clockul".

acum am vazut mai atent schema lui Florian Ciobanu. montajul indica :1-0-H.?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări