Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sarcina amplificator tuburi

battobataaree

Postări Recomandate

Ar mai fi o solutie ,in speta un transformator de adaptare impendanta (asfel transferul de energie va fi fara pierderi)......intre iesirea actuala si boxa sau mai bine zis un autotransformator ,relativ usor de construit si destul de mic in sectiune .In principiu traful ar avea o unica infasurare de 8 ohm cu priza la 4 ohm.....dar de.... costa putin (il poti face chiar tu cu f bune rezultate) si poate nu e pe placul unora ...! 4 cm2 sunt suficienti ,fara intrefier desigur pt. ca nu avem componenta continua.

Editat de TON
Link spre comentariu

Am aflat pana la urma ca nu este in 8 ohmi iesirea,ci in 6 .In unele scheme apar 8 ohmi,dar in realitate trafurile sunt concepute pentru difuzoare de 6 ohmi.Nu ma deranjeaza sa folosesc rez de 2 ohmi in serie cu difuzoarele,problema este ca reactia trebuie modificata.Eu folosesc schema de reactie de la radio traviata ,adica e o rezistenta de 39k de la iesire catre catodul prefinalului.Rezistenta asta cred ca trebuie modificata ,avand iesire de 6 ohmi, inloc de 4ohmi...

Link spre comentariu

De ce amestecati principiile de functionare a unui amplificator cu acelea ale unor incinte acustice? Mie mi se pare ca eroarea de gandire este prea mare...

Ce treaba are reactia negativa a amplificatorului cu impedanta boxelor si filtrele necesare acestora?

Un filtru pentru boxe cu trei cai se calculeaza in functie de tipul si caracteristicile difuzoarelor, impedante si putere (cel putin)!

Nu faci nimic daca adaugi una-doua rezistenta in serie; acestea doar consuma curent si nu iti asigura caracteristicile de transfer si adaptare corecte...

De ce nu il calculezi, macar intr-un program simplu on-line?

Daca doresti neaparat sa folosesti boxele acelea (si sunt pe 4 sau 8 ohmi) ca sarcina pentru un amplificator cu iesire pe 6 ohmi (sau 4 ohmi), nu faci nimic, daca nu vrei sa modifici filtrele boxei sau trafurile de iesire...

Daca m-as incapatana sa folosesc trafurile acelea de iesire, fara sa le desfac si sa le rebobinez secundarul (clasic, pentru 4/8 ohmi), atunci n-as avea alta solutie decat sa fac doua filtre comutabile pentru boxe, unul pentru o impedanta de 4 ohmi, altul pentru 8 ohmi, avand, astfel, posibilitatea de a le folosi la amplificatoare diferite.

Toate celelalte mici compromisuri (rezistente, trafuri adaptoare) sunt aiureli:

- despre rezistentele in serie am mai spus;

- de ca as face ALTE doua trafuri adaptoare, cand le pot transforma pe cele existente?

Editat de fcon
Link spre comentariu

De ce amestecati principiile de functionare a unui amplificator cu acelea ale unor incinte acustice? Mie mi se pare ca eroarea de gandire este prea mare...

Ce treaba are reactia negativa a amplificatorului cu impedanta boxelor si filtrele necesare acestora?

Un filtru pentru boxe cu trei cai se calculeaza in functie de tipul si caracteristicile difuzoarelor, impedante si putere (cel putin)!

Nu faci nimic daca adaugi una-doua rezistenta in serie; acestea doar consuma curent si nu iti asigura caracteristicile de transfer si adaptare corecte...

De ce nu il calculezi, macar intr-un program simplu on-line?

Daca doresti neaparat sa folosesti boxele acelea (si sunt pe 4 sau 8 ohmi) ca sarcina pentru un amplificator cu iesire pe 6 ohmi (sau 4 ohmi), nu faci nimic, daca nu vrei sa modifici filtrele boxei sau trafurile de iesire...

Daca m-as incapatana sa folosesc trafurile acelea de iesire, fara sa le desfac si sa le rebobinez secundarul (clasic, pentru 4/8 ohmi), atunci n-as avea alta solutie decat sa fac doua filtre comutabile pentru boxe, unul pentru o impedanta de 4 ohmi, altul pentru 8 ohmi, avand, astfel, posibilitatea de a le folosi la amplificatoare diferite.

Toate celelalte mici compromisuri (rezistente, trafuri adaptoare) sunt aiureli:

- despre rezistentele in serie am mai spus;

- de ca as face ALTE doua trafuri adaptoare, cand le pot transforma pe cele existente?

filtrele pt boxele astea sunt calculate de un polonez destul de cunoscut in domeniul asta ,adica boxe open bafle cu saba greencone. Omul are un site care se cheama lampizator.eu si de la el am luat schema de filtraj .Eu sunt multumit de baffle-urile pe care le-am facut,adica au sunat foarte bine cu transformatoarele vechi pe care le-am avut.Problema este ca eu am inlocuit trafurile vechi ,care erau pe 4 ohmi ,cu aceste noi care sunt pe 6 ohmi ,deoarece acestea sunt mai mari si se satureaza mai greu.Dar am pierdut din frecventele de bass si aici nu mai este problema boxelor...De aceea dau vina pe diferenta de impedanta si alte lucruri

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

E mult mai usor sa faci un traf de adaptare decit unul de iesire(de fapt se cheama autotransformator) ,sa fim seriosi ,exempl practic, ar fi vorba de o singura infasurare cu fir de 0,5-0,6 CuEm cum am mai spus cu priza la 4 sau 6 ohm sau mai multe prize pt. experimente ......vor fi acolo 160-180 spire in total(pina se umple complet carcasa)  ,daca vrea cineva il pot calcula cu precizie ,in functie de sectiunea tolelor existente si fereastra .

Link spre comentariu

filtrele pt boxele astea sunt calculate de un polonez destul de cunoscut in domeniul asta ,adica boxe open bafle cu saba greencone. Omul are un site care se cheama lampizator.eu si de la el am luat schema de filtraj .Eu sunt multumit de baffle-urile pe care le-am facut,adica au sunat foarte bine cu transformatoarele vechi pe care le-am avut.Problema este ca eu am inlocuit trafurile vechi ,care erau pe 4 ohmi ,cu aceste noi care sunt pe 6 ohmi ,deoarece acestea sunt mai mari si se satureaza mai greu.Dar am pierdut din frecventele de bass si aici nu mai este problema boxelor...De aceea dau vina pe diferenta de impedanta si alte lucruri

Acel polonez imi este foarte cunoscut; pot zice ca am fost/suntem prieteni si am colaborat cativa ani buni.

Am si eu open-baffle, insa nu acesta este subiectul, ci potrivirea amplificatorului cu boxele, daca am inteles eu bine....

Aceasta potrivire nu se realizeaza din modificarea reactiei negative iesire/intrare din amplificator, "sa fim seriosi", vorba colegului <TON>!

Iar nu inteleg cum este cu "saturatia" trafului, termen folosit in prima postare, cu un transformator de iesire care avea basi...

In rest, optiunile sunt deja prezentate - inclusiv rezistente in serie si traf adaptor, plus cele cateva pe care le-am mentionat eu.

Daca sunt colegi care mai au si alte idei, ar fi grozav!

Dintre acestea, poti alege solutia care ti se pare cea mai buna. Succes!

Editat de fcon
Link spre comentariu

Acel polonez imi este foarte cunoscut; pot zice ca am fost/suntem prieteni si am colaborat cativa ani buni.

Am si eu open-baffle, insa nu acesta este subiectul, ci potrivirea amplificatorului cu boxele, daca am inteles eu bine....

Aceasta potrivire nu se realizeaza din modificarea reactiei negative iesire/intrare din amplificator, "sa fim seriosi", vorba colegului <TON>!

Iar nu inteleg cum este cu "saturatia" trafului, termen folosit in prima postare, cu un transformator de iesire care avea basi...

In rest, optiunile sunt deja prezentate - inclusiv rezistente in serie si traf adaptor, plus cele cateva pe care le-am mentionat eu.

Daca sunt colegi care mai au si alte idei, ar fi grozav!

Dintre acestea, poti alege solutia care ti se pare cea mai buna. Succes!

am menionat de modificarea val rezistentei de reactie,deoarece rez aceea era conectata pe iesirea transformatorului care era pe 4 ohmi .Si odata ce am iesire pe 6 ohmi si alte trafuri ,din cate observ eu pe osciloscop rez asta trebuie marita.Adica mai trebuie amplificare in et final

Link spre comentariu

.....Adica mai trebuie amplificare in et final

Intr-una dintre postari spuneai: "nu am o problema cu puterea.Duduie mult prea tare pt cat stiu eu ca poate el84".

Atunci?

Osciloscopul iti poate spune daca exista neadaptari cu sarcina...

-----------------

Informatiile de baza despre/pentru transformatoarele de iesire si impedantele implicate ar trebui cunoscute inainte de a te hazarda in pareri/solutii... nu te supara!

-----------------

Inca odata: succes! Eu ma retrag din acest topic; am spus tot ce am intentionat si ar fi trebuit...

Editat de fcon
Link spre comentariu

D-le battobataare, ar trebui sa pui in ordine intrebarile si parerile fiindca ambele sint confuze , oricum d-l fcon a avut rabdare destula si ar trebui sa sti ca la o boxa calculul filtrelor nu prea poate fi facut fara date concrete, Fikusz a calculat altceva si nu ma indoiesc ca a stiut ce face...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări