battobataaree Postat Noiembrie 26, 2015 Partajează Postat Noiembrie 26, 2015 Buna seara.Am si eu un ampificator pe tuburi cu el84 si transformatoarele de iesire de la un radio capri pe 8 ohmi,iar boxelele sunt pe 3 cai (bass isophon p30/37/a iar mediile si inaltele sunt saba greencone) dar in 4 ohmi.Datorita acestei difrente,sunetul este foarte strident si tinde sa distorsioneze..Exista vre-o rezolvare la asta sa compensez cumva sarcina fara sa umblu la transformatoarele de iesire? Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) Buna seara.Am si eu un ampificator pe tuburi cu el84 si transformatoarele de iesire de la un radio capri pe 8 ohmi,iar boxelele sunt pe 3 cai (bass isophon p30/37/a iar mediile si inaltele sunt saba greencone) dar in 4 ohmi.Datorita acestei difrente,sunetul este foarte strident si tinde sa distorsioneze..Exista vre-o rezolvare la asta sa compensez cumva sarcina fara sa umblu la transformatoarele de iesire? Dupa cate-mi aduc aminte,difuzoarele de la RR Capri sunt de 6W/6ohmi,deci trafurile dv. au secundarele pentru difuzoare de 6 ohmi,o impedanta a sarcini de <4 ohmi,se va reflecta in primarul trafului de iesire cu o valoare de Ra=3K8...4K,deci foarte nepotrivit pentru un EL84,iar un amplificator SE cu EL84 nu cred ca va putea conduce convenabil niste boxe pe trei cai (mai ales in conditiile utilizari acelor trafuri de Capri),datorita filtrelor din crossoverul pasiv din boxe puterea utila pe difuzoare va fi mult diminuata,pentru amplificatorul dv. recomandat ar fi boxe cu SPL mare eventual difuzoare de banda larga. Editat Noiembrie 27, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
un_razesh Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Domn' Olimpiu exact la ce afirmati mai sus ma asteptam sa aiba o corespondenta si pe subiectul cu boxele pentru amplifuri de puteri mici! Oricum informatia e bine venita si aici, multumesc! O prezentare succinta a influentei filtrelor (crossover) din boxe (mai ales din cele cu 3 cai) asupra impedantei OT si a comportamentului amplifului ar fi tare bine venita! Sunt sigur ca "greii" acestui forum ( valderama, LMOlimpiu, Viobio, dvb, marius popa si altii pe care ii rog sa ma scuze daca nu i-am pomenit) stiu foarte bine cum se pupa iesirea unui amp pe lampi cu pumnul de piese din crossoverul boxelor. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Domn' Olimpiu exact la ce afirmati mai sus ma asteptam sa aiba o corespondenta si pe subiectul cu boxele pentru amplifuri de puteri mici!Oricum informatia e bine venita si aici, multumesc!O prezentare succinta a influentei filtrelor (crossover) din boxe (mai ales din cele cu 3 cai) asupra impedantei OT si a comportamentului amplifului ar fi tare bine venita!Sunt sigur ca "greii" acestui forum ( valderama, LMOlimpiu, Viobio, dvb, marius popa si altii pe care ii rog sa ma scuze daca nu i-am pomenit) stiu foarte bine cum se pupa iesirea unui amp pe lampi cu pumnul de piese din crossoverul boxelor.Salut Dan.Intuiție perfecta! Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) În cazuri extreme, provizoriu se poate înseria cîte o rez de 2 Ohmi sau de cît trebuie, scade puţin din putere dar salvează lampa. Rebobinarea trafo e soluţia sau schimbarea boxelor. Sunetul strident poate proveni şi din lipsa cond de 1nF paralel cu primarul trafo de ieşire, utilizat des în acea perioadă, mai ales dacă schema amplifului e inspirată din radio. Ampliful are reacţie? .............. Curios, în schemă apar difuri de 8 Ohmi... http://www.oldradio.hu/Pics/Etw/Schems/sch_Capri04.jpg Editat Noiembrie 27, 2015 de zal 1 Link spre comentariu
fcon Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) Buna seara.Am si eu un ampificator pe tuburi cu el84 si transformatoarele de iesire de la un radio capri pe 8 ohmi,iar boxelele sunt pe 3 cai (bass isophon p30/37/a iar mediile si inaltele sunt saba greencone) dar in 4 ohmi.Datorita acestei difrente,sunetul este foarte strident si tinde sa distorsioneze..Exista vre-o rezolvare la asta sa compensez cumva sarcina fara sa umblu la transformatoarele de iesire? Cauza nu mi se pare identificata corect! Green-cone-urile suna strident deoarece... acesta este sunetul lor! Pe de alta parte, orice calculator decent al filtrelor pentru boxe tine seama de nepotrivirile dintre impedantele difuzoarelor. In al treilea rand, difuzoarele NU se comporta ca sarcini rezistive, astfel incat impedanta variaza (uneori foarte serios) cu frecventa, aparand diferente de +/- de pana la 4 x impedanta "nominala". De aceea: - nu vad niciun motiv pentru care un amplificator cu EL84 nu s-ar impaca bine cu niste boxe pe trei cai; eu insumi folosesc asa ceva de peste 7-8 ani. Mai tineti minte cum prestau amplificatoarele noastre cu EL84 la Dan Zup? Vi s-a parut ca nu pot duce boxele lui? - intr-o boxa cu 2-3 cai, sunetul strident al difuzoarelor mai poate depinde nu atat de impedante, cat de nepotriviri (difuzoare, SPL, filtre, tip de incinta, etc...). - Am testat multe difuzoare Saba green-cone si toate aveau un sunet tipator; mi-au placut si folosesc, in continuare, doar pe cele de inalte. Ca sa va convingeti, incercati sa scoateti niste caracteristici reale ale difuzoarelor green-cone; o sa va speriati... - Tocmai din acest motiv, green-cone-urile de medii trebuie "calmate" cu un amplificator cu sunet mai inchis. La fel se intampla cu unele Fostex-uri (sunet tipator), asa incat nu dati vina pe... impedante! - un filtru corect calculat asigura atat o redare cat de cat liniara, cat si adaptarea impedantelor. - intr-un filtru de boxe nu-i neaparata nevoie sa fie folosite rezistente (decat in reteaua Zobel, de exemplu), astfel incat, cu sarma groasa in bobine, semnalul este destul de putin atenuat, si vor canta difuzoarele, nu filtrele... - indiferent de tipul de amplificator, tonul la sunet (timbrul) il va da incinta acustica, asa incat aceasta este cea mai mare "potrivire" din sistemul audio care trebuie rezolvata. - daca exista vreun constructor (de incinte, de amplificatoare) care poate spune cum va suna un anume amplificator pe anumite incinte (fara sa le fi construit el insusi si fara sa le fi ascultat inainte), atunci ar fi descoperit sfantul Graal din domeniul audio! In viata reala, acest lucru nu se intampla; o fi matematica solutie pentru multe probleme, insa aici urechea decide... Editat Noiembrie 27, 2015 de fcon Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 În cazuri extreme, provizoriu se poate înseria cîte o rez de 2 Ohmi sau de cît trebuie, scade puţin din putere dar salvează lampa. Rebobinarea trafo e soluţia sau schimbarea boxelor. Sunetul strident poate proveni şi din lipsa cond de 1nF paralel cu primarul trafo de ieşire, utilizat des în acea perioadă, mai ales dacă schema amplifului e inspirată din radio. Ampliful are reacţie? .............. Curios, în schemă apar difuri de 8 Ohmi... http://www.oldradio.hu/Pics/Etw/Schems/sch_Capri04.jpg am scos acel condensator de 1nf ..este adevarat si da, are reactia ok exact cum prevede schema În cazuri extreme, provizoriu se poate înseria cîte o rez de 2 Ohmi sau de cît trebuie, scade puţin din putere dar salvează lampa. Rebobinarea trafo e soluţia sau schimbarea boxelor. Sunetul strident poate proveni şi din lipsa cond de 1nF paralel cu primarul trafo de ieşire, utilizat des în acea perioadă, mai ales dacă schema amplifului e inspirată din radio. Ampliful are reacţie? .............. Curios, în schemă apar difuri de 8 Ohmi... http://www.oldradio.hu/Pics/Etw/Schems/sch_Capri04.jpg cred ca exista 2 variante..6 si 8..cert e ca daca pun dif de 8 ,suna corect Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) Dupa cate-mi aduc aminte,difuzoarele de la RR Capri sunt de 6W/6ohmi,deci trafurile dv. au secundarele pentru difuzoare de 6 ohmi,o impedanta a sarcini de <4 ohmi,se va reflecta in primarul trafului de iesire cu o valoare de Ra=3K8...4K,deci foarte nepotrivit pentru un EL84,iar un amplificator SE cu EL84 nu cred ca va putea conduce convenabil niste boxe pe trei cai (mai ales in conditiile utilizari acelor trafuri de Capri),datorita filtrelor din crossoverul pasiv din boxe puterea utila pe difuzoare va fi mult diminuata,pentru amplificatorul dv. recomandat ar fi boxe cu SPL mare eventual difuzoare de banda larga. Buna ziua..nu am o problema cu puterea.Duduie mult prea tare pt cat stiu eu ca poate el84 impreuna cu trafurile astea.Este intr-adevar o chestiune de nepotrivire intre ce astep[ari are trafo iesire si ce dau eu.Solutia ieftina ar fi sa schimb trafurile de iesire..dar cu ce? Nu se mai gasesc nici pe ebay.. Editat Noiembrie 27, 2015 de battobataaree Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Edcor, Hammond, chiar şi alea ieftine poloneze Indel... etc. Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Edcor, Hammond, chiar şi alea ieftine poloneze Indel... etc. am cautat si eu hammond..nu am gasit la noi Link spre comentariu
valmosh Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Foarte simplu , colega .Raspunsul este : w.w.w.tubetown.de . Eu am cumparat de acolo trafuri de iesire Hammond dar am luat in plus si finale EL 34 quad mached . Desigur e vorba si de taxe de transport . Mai multe informatii iti poate furniza colegul VIOBIO . Viorel , daca mai tin eu bine minte e un client fidel . Oricum serviciile nemtilor sant exemplare , te asigur , inclusiv promptitudinea . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) Buna seara.Am si eu un ampificator pe tuburi cu el84 si transformatoarele de iesire de la un radio capri pe 8 ohmi,iar boxelele sunt pe 3 cai (bass isophon p30/37/a iar mediile si inaltele sunt saba greencone) dar in 4 ohmi.Datorita acestei difrente,sunetul este foarte strident si tinde sa distorsioneze..Exista vre-o rezolvare la asta sa compensez cumva sarcina fara sa umblu la transformatoarele de iesire?Rebobineaza trafurile de ieșire, este cea mai ieftina variantă,le poți face cu secundare multiple,4/6/8 ohmi. Trafurile de firma pt SE sunt foarte scumpe,minim 50euro/buc,depinde de marca.Poți lua legătura cu dl Lazaroiu, să-ți bobineze alte trafuri de ieșire,pe miezuri mai mari,cele de la Capri sunt bune dar se pot face trafuri și mai bune,sa coboare mai jos în frecventa. Editat Noiembrie 28, 2015 de viobio Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) Rebobineaza trafurile de ieșire, este cea mai ieftina variantă,le poți face cu secundare multiple,4/6/8 ohmi.Trafurile de firma pt SE sunt foarte scumpe,minim 50euro/buc,depinde de marca.Poți lua legătura cu dl Lazaroiu, să-ți bobineze alte trafuri de ieșire,pe miezuri mai mari,cele de la Capri sunt bune dar se pot face trafuri și mai bune,sa coboare mai jos în frecventa. Trafurile sunt foarte bune,adica sunt maricele..Au dimensiunea celor de la darclee si nu se satureaza usor.Problema cu rebobinatul este complicata,intrucat trafurile au 2 infasurari secundare care vin in paralel si sunt printre infasurarile primarului...E cam complicat ,dar am incercat sa pun o rez de 2 ohmi in serie cu difuzoarele si e mai normal sunetul.Incerc sa pun si cond de 1nf in paralel cu primarul trafului cum prevede schema de la capri si mai vreau sa schimb cond paralel cu rez de bias a finalului.In schema de traviata este prevazut 25 uf,iar in asta de capri vad ca au pus 100uf Editat Noiembrie 28, 2015 de battobataaree Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Stiu cum arata si cum sunt construite trafurile de la Capri.Stii cumva ce rol au condensatorii montati in paralel pe rezistenta de negativare? Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 (editat) Stiu cum arata si cum sunt construite trafurile de la Capri.Stii cumva ce rol au condensatorii montati in paralel pe rezistenta de negativare? Din cate stiu condensatorul ala de pe negativare creste gain-ul tubului si in functie de valoarea lui ,se modifica si tonul. Editat Noiembrie 28, 2015 de battobataaree Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum