Dr.L Postat Ianuarie 12, 2010 Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 Nu fi si tu asa Eu n-am facut sectiunea trafului la scoala,de ex Sectiunea se afla asa: E 1/3 din sectiunea totala a tolelor(a trafului vazut de sus) Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Asta dac? sînt tole E+I economice, dac? e vorba de alte standarde (M, SM, EI...) se schimb? propor?iile. Link spre comentariu
yonutzu Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Salutare baieti am si eu un traf ! Faza e k e pt 380 V (puterea e de 100w ) si pe secundar scoate 24v , daca il alimentez la 220 V imi scoate cam 17V. Problema mea e ca as dori sa-l modific! As dori sa ii schimb sarma de pe primar pt a-l alimenta la 230V si sa aiba o putere de macar 200w, si.... pe secundar as dori sa-i pun 2 infasurari pt a-l face de 2x24 V ( la vreo 2 - 3 amperi). Acum as dori sa-mi spuneti voi daca se poate face acest lucru, si sa-mi spuneti ce sarma (grosimea sarmei) mi-ar trebiu si cate spire tre sa pun si pe primar si pe secundar!!!!!Si... o schema cu dimensinile acestuia...[attachment=0]traf.jpg[/attachment] Link spre comentariu
Sandu_alex_999 Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Vezi ca este un topic sus de tot , "totul despre transformatoare. Intrebati aici!" , trebuia sa postezi din start acolo.P.S. daca miezu e de 100w , poti pune tu sarma si pentru 1000w , ca miezul tot la 100w se satureaza. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 100W scrie pe traf, dar miezul e de 14,4cm2, tola E16, adic? cam 200W, sigur c? mai trebuie sc?zut c? nu e tol? de calitate, dar un 150W tot sco?i de acolo. Pune 800 spire de 0,6mm în primar ?i 2x95 spire de 1mm în secundar. Link spre comentariu
Vizitator darkstar Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Înseamn? c? atunci cînd se înc?lze?te se dilat? miezul ?i începe s? bîzîie, tot ce po?i face e s?-l fierbi în ?erlac (e bun oric?t s-ar înc?lzi trafo), sau parafin? (asta numai dac? în func?ionare nu se încinge).Transformatorul se incalzeste in functionare dar nu frige tare, pot tine mana pe el fara probleme. Daca il fac cu parafina e posibil sa se topeasca avand in vedere ca se incalzeste, asa ca o sa merg pe cealalta varianta. Acum intrebarea: unde pot gasi serlac (nu am auzit niciodata de el; ce magazine comercializeaza asa ceva? Ceva in Timisoara?) si este vreo procedura anume sau il bag intr-o oala si foc sub el? Cum stiu cand trebuie sa il iau de la fiert?Mersi si scuze daca am pus intrebari stupide OK. Am gasit serlacul, este fulgi. Trebuie sa il prepar cu alcool si iese lichid. Il prepar la concentratia standard 3 parti alcool / 1 parte fulgi? alta concentratie? Se fierbe direct in ce rezulta (eventual cu vas de apa?), nu este pericol sa se aprinda? Si ultima intrebare: inca nu imi este clar cat de mult trebuie fiert, cat timp, cam cat de tare incins (sa nu topesc traful)?Mersi! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 De obicei se fierbe pîn? nu mai iese aer din traf, atît ?in minte. Link spre comentariu
Vizitator darkstar Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Am facut o ciorba de transformator azi. Se pare ca a avut succes operatia, cel putin pan acum nu mai bazaie (~2h de functionare - in mod normal pana acum trebuia sa fac cu nervii). Reteta (poate mai e utila cuiva):- serlac fulgi (cumparat 100g, folosit ~70-80g); sa fie cat mai maruntiti sa se dizolve repede- 500ml spirt medicinal 70% alcool etilic (n-am gasit alcool curat si n-am mai avut nervi sa umblu si nici rabdare)- un castron de inox, subtire- aragazul dat la MINIM POSIBIL!!!- ceva de amestecat in ciorba- manusi, de lacatuserie sunt foarte bune, protejaza in caz de accident- patent (pentru manipulare ... nu e bine sa bagati mana)Procedura: castronul rece, luat de pe foc, se toarna alcoolul si fulgii; se amesteca putin sa se umezeasca toti fulgii; se pune pe foc, repet, FOARTE MIC FOCUL!!!, se incalzeste treptat si se amesteca pentru omogenizare, NU SE LASA SA CLOCOTEASCA SUB NICI O FORMA! (risc de accidente / arsuri); dupa ce se dizolva toti fulgii si se obtine o pasta omogena incalzita se introduce traful in vas; ar fi bine daca vasul este suficient de mare sa se inece tot traful, daca nu se paote face si pe bucati; Atentie sa nu introduceti in ciorba si eventualele mufe; se lasa pe foc si se astepta pana se apropie sa clocoteasca; ATENTIE SA NU VA ARDETI!; Atentie sa nu incingeti prea tare sa se topeasca cabluri, banda de protectie de pe bobinaj, soclul de plastic al bobinajului, lipituri, etc.; Eu nu am observat bule de aer, dar daca se observa cred ca este bine sa se fiarba pana nu mai ies. Dupa ce s-a imbibat complet si s-a fiert suficient se scoate si se lasa la racit. Se inlatura excesul de rasina inainte sa se raceasca. Al meu s-a racit in ~1 ora, dar semnul ca este ok de functionare este atunci cand rasina de pe traf devine maronie si tare.Spor la treaba! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2010 Partajează Postat Ianuarie 15, 2010 Bravo! Ai clarificat acest aspect al impregn?rii cu ?erlac. Bule de aer ca la apa carbogazoas? nu au cum s? fie, sînt foarte fine, ca la o crem?. Eu am mai fiert trafo, demult în parafin?, acolo era o fierbere mai serioas?, fiind mai sub?ire. Link spre comentariu
vio_gl Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 sal am facut rost de un traf care are o sectiune cam ciudata adica are 2 potcoave in forma de u puse cap in cap iar bobinajul este dispus pe cele 2 coloane formate prin punerea sectiunilor cap in cap.acum problema este ca nu stiu cum se calculeaza sectiunea acestuia,ma poate ajuta cineva?am sa revin cu un desen sau ceva care sa va faca sa intelegeti ce vorbesc Link spre comentariu
vio_gl Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 am desenat numai infasurarea primara ce secundara nu am mai desenat-o ca sa se poata intelege cevascuze ptr calitatea desenului dar am pierdut mina de pictor Link spre comentariu
Relav Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Sectiunea miezului este suprafata unui dreptunghi colorat rosu Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Tot traf e,il mut cu celelate Link spre comentariu
vio_gl Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 dar la calcule iau o singura sectiune sau pe amundoua(adica ambele colorate cu rosu)? Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 Una singura... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum