Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

multumesc ptr raspuns.la ce te referi cand spui amplificator bun ,puterea ?

In forma in care este acum poti alimenta un amplificator cam de 40W. Si poti alimenta un singur canal, din cauza puterii mici a bobinajului. Cel mai probabil are o sarma subtire in primar, ca in secundar pare a fi destul de groasa.
Link spre comentariu

Daca il rebobinezi este bun, din poze pare ca miezul are o putere mai mare de 100VA. Un felul in care este bobinat acum nu il poti folosi la in amplificator bun.

am si eu unu acasa , al meu e la 380v , tole e20 parca , putere maxima cam 150w eu mi-am facut redresor baterie auto din el, ..... mai mult de 150w nu o sa scoti fara sa-l incalzesti in draci
Link spre comentariu

Salut !

Detin urmatorul autotransformator http://it.tinypic.com/view.php?pic=10gzaio&s=6 =500W pe care l-am desfacut si vreau sa-l rebobinez pt al folosi untr-un amplificator.

Vreau sa stiu ,de la cei care a-ti mai rebobinat transformatoare , daca calculele mele sant corecte........

Traful are 2 miezuri de 15,75 cm2 => din unele tabele ca ar putea duce 300W pe miez

Tot din aceste tabele gasite pe net , am aproximat ca am nevoie de 710 spite de 0,8 pt primar si cate 155 spire de 1,6 pt secundar

Intrebarile sant : - Am aproximat corect sau am exagerat cu diametrul sarmelor ? ( pt primar sau pt secundar )

- Daca am exagerat cu grosimea spirelor , care ar fi diametrul corespunzator puterii pe care vreau sa o obtin ?

- Cum sa bobinez traful ...ambele bobine sa aiba sensuri opuse spre interior ? spre exterior ? sau ambele in acelasi sens ( sa zicem spre dreapta ) ?

Link spre comentariu

Eu cred ca cel mai bine, cand scoti spirele din secundarul nefolositor, sa le numeri. Banuiesc ca stii tensiunea din secundar. Si asa vezi cate spire/volt trebuie sa ai.LE : Vezi ca s-a mai vorbit despre asta pe la transformatoare, acolo unde trebuia sa postezi.

Link spre comentariu

...Traful are 2 miezuri de 15,75 cm2 => din unele tabele ca ar putea duce 300W pe miez

Tot din aceste tabele gasite pe net , am aproximat ca am nevoie de 710 spite de 0,8 pt primar si cate 155 spire de 1,6 pt secundar...

- Cum sa bobinez traful ...ambele bobine sa aiba sensuri opuse spre interior ? spre exterior ? sau ambele in acelasi sens ( sa zicem spre dreapta ) ?

Aduni cele 2 sec?iuni ca s?-?i dea suprafa?a corect?, deci ai un monstru de peste 30cm2, cam 900W maxim, presupunînd c? tolele sînt de bun? calitate, ceeace nu mi se prea pare din poz?.

Asta înseamn? 350 sp 1,2mm în primar (la 220V, cu 50/S), fiind cu fereastra mare po?i suplimenta nr de spire ca s? mearg? rece în orice situa?ie (socotind cu 60/S ai 420 sp/220V). Împar?i nr la 2 ?i bobinezi fiecare jum?tate pe cîte o carcas?, în acela?i sens. La montaj o s? vin? una cu capul în sus, alta cu capul în jos ?i une?ti 2 capete de la un cap?t al trafo (sfîr?itul unei înf??ur?ri cu începutul celeilalte), celelalte 2 le la?i libere, fiind cele de legat la re?ea. Similar procedezi cu secundarul, oricum l-ai calcula, cu 50/S sau 60/S, s?-i mai adaugi 5-10% în plus ptr pierderi în miez. Dac? e simetric, capetele unite vor deveni punctul median.

Link spre comentariu

E gresit sa zici ca transformatorul are 2 miezuri! Asta e ca un fel de toroidal , numai ca e patrat. Deci are un singur miez de 15.75cm^2 , de aici rezulta o putere de 248W. Cele 2 bobine din miez se bobineaza in sens opus unu de cealalta(indiferent de sens) In primar ai nevoie de sarma care sa suporte 1A , adica ai nevoie de sarma de 0.6 sau 0.7mm (diametru). Pentru secundar se calculeaza in functie de tensiunea necesara.

Link spre comentariu

Transformatorul este scos din o cutie identica cu cea mare din poza http://it.tinypic.com/view.php?pic=2i8vz40&s=4

Pe cutie scria 500W , iar eu m-am gandit ca daca-l bobinez putin mai zdravan , voi putea scoate ceva mai mult din el............dar dupa ce am scos din ambele infasurari , aproximativ 600 spite de 1mm ( + ceva hartii de diferite grosimi ) , nu cred ca am loc sa bobinez ce mi-am propus . Tensiunea ce vreau sa o obtin e 2x 61V redresat => cam 2x50V ac , dupa calculele mele

, Uac x 1,22 = Ucc

Sectiunea spatiului de bobinat ( nu stiu daca m-am exprimat corect ) e de 11,2 cm2 / infasurare ( 5,6 x 2 cm )

Cum pot afla daca i-mi intra spirele + ceva izolatie ( cat mai subtire ) , sau sa bobinez fara izolatie intre randuri ( doar intre bobina primar si secundar ) ?

Link spre comentariu

La sectiunea aia nu ai 500w nici sa stai in limba... :nebunrau: Pt 500w ai nevoie de cel putin 22mm patrati. Si precizez inca o data , sectiunile celor 2 bobine nu se aduna!Cei 500w pot fi puterea maxima trasa din el pt scurta durata.Nu-ti incape sarma necesara pentru ca transformatorul nu e conceput pt asa ceva. Bobinele sunt dimensionate in asa fel incat , sa intre orice sarma de orice lungime , atata timp cat corespunde cu puterea maxima suportata de miez.Cat despre sarma mai groasa , degeaba o pui , puterea trafului e data de sectiune si calitatea tolelor... Degeaba sarma duce mai mult daca miezul e saturat :nas:P.S. pe cutie scria 500W sau 500VA?

Link spre comentariu

Cateva poze cu traful desfacut ...ca sa va face-ti o idee

http://it.tinypic.com/view.php?pic=10dsbpe&s=6

http://it.tinypic.com/view.php?pic=2eoyvk7&s=6

http://it.tinypic.com/view.php?pic=2149shd&s=6

Cum se poate observa din a 3-ia fotografie , sarma scoasa de pe o infasurare e de 1mm grosime , deci ce amperaj suporta?

Dceci un traf normal , de genul acesta se bobineaza : pe o infasurare primarul si pe cealalta secundarul ?

In poza http://it.tinypic.com/view.php?pic=2i8vz40&s=4 se vede va onul si-a notat pe traf 500VA , iar celelalte au deasemenea notatii cu puterile....

Link spre comentariu

Trebuia sa scrii din start 500VA , pentru ca aia inseamna cam 350W , se observa ca ai lipsit la orele de fizica.

Din sarma de 1mm diametru scoti 3A.

Bobinajul se face astfel:

-Calculezi numarul de spire.

-Il imparti la 2 , jumate din spire le pui pe una dintre mosoare si jumate pe cealalta. Uite si un desen sa-ti faci o idee despre cum trebe sa pui sarma:

Posted Image

Pe secundar ai zis ca ai nevoie de +\-60vcc filtrati , aia inseamna ca trebe sa ai cam 2 x 46Vca pe secundare , in gol. Deci pentru primar ai nevoie de o sarma care sa-ti ofere 5A , deci cam 1.2mm diametru ar fi buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări