cirip Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 Nu conteaza cum bobinezi. Poti sa bobinezi cum vrei numai ca la sfarsit, daca ai mai multe sectiuni, sa faci fazarea sectiunilor corect. Ideea este ca, aplicand regula burghiului drept (parca asa ii zicea la fizica), directia fluxului magnetic generata de infasurari sa fie aceeasi.Mai intuitiv... Sa presupunem ca privesti traful de sus astfel incat sa vezi o sectiune transversala prin miez. Infasurarile se vad ca niste colaci in jurul partii centrale a miezului (presupun tole E+I). Daca sirma e un furtun si torn apa prin el, apa curge si incepe sa se invarteasca in jurul sectiunii centrale a miezului pana cand ajunge la capatul primei sectiuni de primar. Acolo unde fac conectarea cu a doua sectiune de primar, apa trebuie sa se invarteasca in jurul miezului in aceeasi directie cand continua curgerea prin a doua sectiune a primarului.Cu alte cuvinte, daca ai bobinat sectiunile de primar in directii diferite, nu e nici o problema; la inseriere legi sfarsitul primeia cu sfarsitul celei de-a doua.Bazaitul provine in general de la tole nestranse. Ia un patent sau un cleste mai mare si strange cate un colt al miezului si vezi daca tace. Daca ai gauri prin colturi, strange miezul cu suruburi. Mai sunt si alte metode mecanice de strangere.Bafta!Cirip Link spre comentariu
stres4all Postat Septembrie 14, 2006 Partajează Postat Septembrie 14, 2006 pai ma mira k am facut zeci de transfoprmatoare pana acum ... am incercat sa pun un bec decat pe o infasurare (inca nu leam inseriat, asta o faceam corect) si lumineaza, tolele sunt stranse super bine ... dar e ciudat k imi arde sigurantele cand merge in gol.... deci e un scurt pe undeva , nu ? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 rebobinat cu 4 sarme de 0,9 mm un bec decat pe o infasurare (inca nu leam inseriatDeci sunt 4 infasurari secundare. Ai legat in paralel doua cate doua? Daca da, atunci lasa-le pe toate 4 in gol si vezi ce se intampla. Cand ai bobinat cu cele 4 sirme, ai bobinat simultan sau una dupa alta?Cirip Link spre comentariu
stres4all Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 simultan, cu toate 4. leam lasat libere si tot asea face. (sincer ma depasit am facut atatea pana acum si nu am patit nimic asemanator) .. acum am scos secundarul si nu as prea vrea sa desfac primarul. ce ma mira pe mine ? primarul ar trebui sa aiba in jur de 750 spire si eu knd am desfacut secundarele aveau o tenmsiune de 1 V pe spira deci asta are 220 d spire in secundar :smt022functioneaza cu doar o spira in secundar :smt003 ? pentru teste ca sa nu ma mai chinui sa pun si secundarul Link spre comentariu
niq_ro Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 vezi un mod de calcul al transformatoarelor la http://www.niqro.lx.ro/trafu.htm sau unul prelucrat ca pdf anexat... Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 simultan, cu toate 4. leam lasat libere si tot asea faceAtunci sunt tentat sa spun ca tot in primar e o belelutza. Esti sigur ca ala era traf de alimentare in televizor? Primarul e dintr-o sectiune sau din doua? Daca e din doua, sunt fazate corect. Fazarea gresita scade inductanta primarului si determina cresterea curentului de mers in gol.Cirip Link spre comentariu
stres4all Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 am desfacut si primarul si nu avea nimic numai ca avea 220 spire si dupa calculele mele trebuia sa aiba vereo 750, dak las bobina nu ar mai incapea sarma nici pentru primar ,,, lam abandonat ... e pacat k avea ceva putere ... Link spre comentariu
petre_s Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 Pai daca zici ca are 250VA inseamna ca are o sectiune de ~16 cmp. Rezulta de aici 55/16=3.43 spire/volt. Deci in primar ar trebui sa ai in jur de 220*3.43=~750 de spide cum ai zis si tu. Bineinteles ca valoarea asta de 750 nu e batuta in cuie, dar nici 220 nu se poate! Cauza e clara nu stiu de ce te mai miri. :goodman: Link spre comentariu
Blind Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 Poate era folosit ca ridicator.... Link spre comentariu
stres4all Postat Septembrie 15, 2006 Partajează Postat Septembrie 15, 2006 era un transformator tipic pentru un tv p lampi, adica: 220v, 110v, 270v, 1 v Link spre comentariu
petre_s Postat Septembrie 16, 2006 Partajează Postat Septembrie 16, 2006 era un transformator tipic pentru un tv p lampi, adica: 220v, 110v, 270v, 1 v :smt013 offff.... pai daca este asa baga-l in priza si spor la treaba. Link spre comentariu
Vizitator tab57 Postat Septembrie 17, 2006 Partajează Postat Septembrie 17, 2006 Cum se bobineaza un transformator de iesire pentru lampi Link spre comentariu
florin01 Postat Septembrie 20, 2006 Partajează Postat Septembrie 20, 2006 Salutare :smt006 Am un traf (E+I) de vre-o ... Kg si vreau sa stiu ce putere are. Dupa formula P=sectiunea la patrat =>o putere de aproximativ 200WDar dupa alte formule (in functie de sarma folosita) imi da alta putere.deci: diametrul sarmei din primar=0.5mm, diametrul sarmei din sec=1.5mm, tens in primar=220V, tens din secundar=24VAm socotit asa: I(primar)=P/U(primar)S(primar)=I(primar)/d [d=densitatea de curent ~ 2A/mm^2](diametrul primar)^2=4S(primar)/pi [pi=3.14]si imi da o putere de ~85W. Am calculat bine? nu se poate modifica transformatorul sa aibe o putere mai mare?(secundarul)Sepoate folosi acest traf +sunte dubla alternanta la alimentarea amplifului de mai jos? Link spre comentariu
Kaze Postat Septembrie 20, 2006 Partajează Postat Septembrie 20, 2006 nu ai cum sa maresti puterea,daca primarul iti ofera 85 W asta e, mai mult nu poti, tensiunea poti sa o maresti daca vrei dar atat Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 20, 2006 Partajează Postat Septembrie 20, 2006 Nu stau acum sa verific daca ai calculat bine , dar densitatea de curent si deci curentul maxim sunt oarecum orientative. Puterea trafului e data in primul rand de dimensiunea miezului , daca sarma e prea subtire se va incalzi mai tare , atata tot. Tu ramane sa stabilesti daca e acceptabila temperatura la puterea dorita de tine.Amplificatorul din poza are alimentare diferentiala , deci ti-ar trebui inca o infasurare secundara identica cu cea pe care o ai ( asa am inteles , ca ai o infasurare secundara de 24V). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum