EmyRulz Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 Daca ai miez cu intrefier formulele sunt simple si anume(asta vine din leagea lui Faraday + legea lui Ampere + faptul ca v = Ldi/dt - nu fac toata demonstratia pt ca am mai scriso pe aici):L = (miu0*A*n^2)/lg +( miu*A*n^2)/lc unde miu0 - permeabilitatea magnetica a vidului 4*pi*10^-7miu - permeabilitatea magnetica a materialului din care e facut miezul(se poate estima daca nu se stie exact)A - sectiunea miezuluin - nr de spirelg - lungimea intrefeierului(l gap)lc - lungimea medie a liniilor de flux prin fier (l core)Intrefierul se dimensioneaza in functie de curentul maxim care vrem sa circule prin bobina fara a satura miezul.Se afla inductia maxima la care miezul nu se satureaza Bmax. Se site ca H = B/miu deci din legea lui Ampere:(Bmax/miu0)*lg + (Bmax/miu)*lc = n*Imax.De aici, in functie de curentul maxim gasesti lg. Ai aici un sistem cu 2 ec si 2 necunoscute si anume lg si L, asta desigur dupa ce ai ales miezul. Daca vrei sa optimizezi rezultatele se pot introduce ecuatii si constrangeri suplimentare si anume legate de geometria miezului si de pierderi si deja definim o problema de optimizare cu conditii la limita. Dar cele 2 ecuatii de mai sus sunt de baza. Link spre comentariu
RockDok Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 O tema de casa absolut eleganta. Vreau sa vad daca sint in stare sa o rezolv. Multumesc! Link spre comentariu
RockDok Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 Miezul este din tole de FeSi normale (Japoneze) si are 9cmp. Daca ma uit prin tabele poate nimeresc altceva decit miu drept care va rog sa-mi indicati acea valoare estimata. Mii de multumiri. Link spre comentariu
cirip Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 Conform referintei din link http://en.wikipedia.org/wiki/Permeabili ... omagnetism)#Values_for_some_common_materials, miu relativ ar fi cam 4000. Este vorba de "Electrical Steel". Link spre comentariu
RockDok Postat August 17, 2009 Partajează Postat August 17, 2009 OK pentru "Electrcal Steel", "Heavy Metal" oare ce miu o fi avind, la mine in catalog vreo 17000. ( Sper ca-i voie sa glumesti pe site chiar si cu lucruri serioase!). Foarte multumesc! Link spre comentariu
Vizitator cristi_q Postat August 18, 2009 Partajează Postat August 18, 2009 salutariam o problema . Se cheama "gratar electric alimentat la 125V" i-am inlocuit mufa de US cu una europeana. De la maicasa grataru asta foloseste 800 W(are o amarata de rezistentza legata la un comutator on/off). Din ce calculai io, alimentat la 220 ar folosi 1400W. Intrebarile pe care mi le-am pus sunt:1. Cat de repede o sa se strice ?2. In cel mai rau caz, ce se va intampla?Exista vreo modalitate astfel incat sa il fac sa mearga fara sa se strice la 220V; si preferabil fara sa ii inlocuiesc rezistentza? Link spre comentariu
bolek Postat August 18, 2009 Partajează Postat August 18, 2009 Se va arde destul de repede la 220.Pune-i in serie un variator de lumina cu triac ceva mai serios si lasa-l undeva cam pe la jumate/trei sferturi . Link spre comentariu
zal Postat August 18, 2009 Partajează Postat August 18, 2009 Vezi dac? are numai 1 rezisten??, sau are 2 puse în paralel. Dac? are 2, le po?i pune în serie ?i ai rezolvat problema. Puterea consumat? va fi cam aceea?i. Link spre comentariu
mișa Postat August 19, 2009 Partajează Postat August 19, 2009 salutariam o problema . Se cheama "gratar electric alimentat la 125V" i-am inlocuit mufa de US cu una europeana. De la maicasa grataru asta foloseste 800 W(are o amarata de rezistentza legata la un comutator on/off). Din ce calculai io, alimentat la 220 ar folosi 1400W. Intrebarile pe care mi le-am pus sunt:1. Cat de repede o sa se strice ?2. In cel mai rau caz, ce se va intampla?Exista vreo modalitate astfel incat sa il fac sa mearga fara sa se strice la 220V; si preferabil fara sa ii inlocuiesc rezistentza?Ai grija ca ai gresit la calcule. Puterea creste cu patratul tensiunii P=Upatrat/R. In cazul asta vei avea cam 2500W. Se va arde instantaneu. Link spre comentariu
Vizitator cristi_q Postat August 19, 2009 Partajează Postat August 19, 2009 Holy fuck, rightMa miram io de ce se inroseste asa amenintzator rezistentza Noroc ca l-am scos din priza repede.O alta intrebare atunci :Gasesc rezistente de 19-20 ohmi pe undeva ? Aici insa e un truc, ca nu sunt din alea de nichelina cu care eram obijnuit sunt unele groase, cu diametru de ~5mm. Link spre comentariu
Jimmy Postat August 19, 2009 Partajează Postat August 19, 2009 vrei sa mai inseriezi alte rezistente cu rezistenta gratarului? daca da, e o idee proasta pt ca acele rezistente vor trebui sa disipe la fel de multa putere ca si rezistenta gratarului, si ai ajunge sa ai 2 gratare in loc de unul. Link spre comentariu
Vizitator cristi_q Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 nu; pur si simplu ma gandeam sa ii pun rezistenta noua; evindent cu conditia sa nu coste mai mult decat grataru. Link spre comentariu
davidut5 Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 Salutare tuturor. Am intrat in posesia unui traf de la un tv rusesc. traful este cu tole U , avand infasurari pe fiecare brat. problema este ca dupa redresare am si vreo 4 volti curent alternativ. puntea nu este de vina pentru ca am incercat mai multe si aceiasi buba. se poate sa fie de la tole? adica au poli? miezul este format din 2 bucati U, pentru ca eu le-am desfacut ca bazaia si le-am lipit , si nu stiu daca le-am pus cum erau.multumesc anticipat... Link spre comentariu
Jimmy Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 mi se pare ciudat de tot... e posibil totusi sa fi lasat din greseala un mic intrefier cand ai lipit la loc miezul, dar asta n-are nici o legatura cu faptul ca ai 4Vca dupa redresare...totusi, cu ce ai masurat tensiunea alternativa de 4V? dupa redresare ai pus si filtraj? puntea e monolitica sau e facuta din diode separate? ar putea fi paraziti, dar 4V mi se pare exagerat. ai putea incerca sa pui in paralel pe fiecare dioda din punte cate un condensator ceramic de 10nF - 100nF.p.s. daca ai masurat cu un aparat digital ieftin, e posibil sa masoare aiurea. Link spre comentariu
davidut5 Postat August 20, 2009 Partajează Postat August 20, 2009 nu e dala ieftin. si stiu ca masoara bine ca am masurat si la altele si aveam 0,00v alternativ dupa redresare. am avut si punte daia micuta dreptunghiulara si cu diode facuta de mine.la alimentarea anumitor montaje audio am un bazait puternic in difuzor , de la cei 4v alternativnu am incercat cu filtraj sa vad ce face Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum