Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

din nou am o problema, am desfacut 2 transformatoare din cele 3 pe care le am si pe unul l-am bobinat cu 2 secundare de 30V. Dupa aceea l-am bagat in priza si a inceput sa bazaie toata camera :38 , l-am masurat scotea cam cu un volt mai putin. m-am gandit ca nu am strans eu bine tolele desi le-am strans de am stricat filetul unui surub (pe care l-am schimbat), l-am pus pe un amplificator si pentru inceput am pus un bec in serie cu primarul (sa nu iau foc) si surpriza s-a aprins dar nu de tot cam la jumatate din putere. am zis ca am distrus ampul dar merge foarte bine. am crezut ca am scurtcircuit in secundare si le-am desfacut dupa care am pus tolele la loc si l-am incercat fara secundar tot cu becul guess what!!! s-a aprins!dupa aceea am luat transformatorul intact si l-am alimentat prin bec si.... disperare. :qetrwe :91 ...... s-a aprins si asta, dar asta nu bazaia.AU cumva scurt in primar? (poate d-aia bazaie asa tare). primarul e neatins, inca mai are sigurana termica (sa o scot?) multumesc anticipat

Chiar nu stie nimeni daca trebuie sa desfac primarul :sparge: sau nu?
Link spre comentariu

calculaza cum trebuie (corect) infasurarile ....foloseste fir de cupru emailat absolut nou si nu se va incalzi, nu va face zgomot.... la trafo cu tole refolosite se adauga 10% spire in plus atit in primar cit si in secundar...si dupa aia stai linistit :hamac

Link spre comentariu

Conteaz? ?i cum strîngi tolele, nu vorbesc de for?? aici ci de dib?cie, se bat cu un lemn s? se apropie bine, se mai bag? ?i pene pe lîng? carcas? ?i miezul trafo, se l?cuie?te, etc...

Link spre comentariu

Stiu ca s-a mai scris/discutat,dar,imi poate spune cineva care e forumula de calcul a sectiunii unui traf toroidal?Eu stiam ceva de genu: [(Di+Dext)x h] /2 ,dar nu stiu daca e bine sau nu.

Link spre comentariu

Stiu ca s-a mai scris/discutat,dar,imi poate spune cineva care e forumula de calcul a sectiunii unui traf toroidal?Eu stiam ceva de genu: [(Di+Dext)x h] /2 ,dar nu stiu daca e bine sau nu.

[(Dext-Dint)x h] /2
Link spre comentariu

pot sa fac un traf.primar 12v secundar 29v? vreau sa alimentez un amplificator cu TDA7294 pentru auto.Folosesc kitul de la adelaida.

Nu, nu poti sa faci, pe masina ai 12V curent continuu. Ca sa alimentezi acel kit ai nevoie de un convertor de la 12V la 29V, tensiune dubla. Vezi ca este un topic separat pentru acest lucru, dar nu este foarte la indemana pentru un incepator contructia acestuia. Deoarece in afara de experienta, cunostinte despre bobinarea transformatorului mai ai nevoie scule: aparat de masura, osciloscop.
Link spre comentariu

Din cate stiu eu alternatorul are deja montate diode in carcasa acestuia, si chiar daca nu ar avea, acolo ai tensiune variabila, nu este constanta mereu 13 sau xx volti, ea variaza in functie de cat de tare turezi motorul. Asa ca nu prea e o solutie, daca totusi ai lua de acolo tensiunea alternativa apoi va trebui sa o stabilizezi cumva si iar o sa ai de munca aici sa stabilizezi ambele ramuri (plus si minus), sa nu mai punem la socoteala randamentul in acest caz....Cea mai buna si fiabila solutie este cea cu in care folosesti un convertor. Daca nu te descurci sa il construiesti, posteaza la sectiunea servicii, poate cineva te va ajuta contracost desigur.

Link spre comentariu
Vizitator DANPC

Stai rau si cu gramatica:nu ai metode de exprimare, ai forme de exprimare , care ma duce cu gindul ca ai primit o educatie intr-un loc care se afla de obicei in spatele casei!Mai controleaza-te ca va trebui sa dai ochii si cu oameni.

Link spre comentariu
Vizitator DANPC
1.La o privire mai atenta secundarul e bobinat primul si apoi primarul care are numai un strat ! ,oricum "ecranul" cu pricina nu se vede (posibil sa nu aiba).Nu cred ca este scurt ci doar subdimensionat primarul (parerea mea).

2.Daca inaltimea pachetului de tole*latimea lamei centrale=sectiunea atunci 4.5 * 3 =13.5cm^2.

3.Daca puterea maxima este s*s atunci 13.5*13.5=180W sau puterea maxima este s*s*1.2 ? :ciuda:

4.

fiecare secundar sa aiba cate o punte redresoare.Doar plusurile puntilor se leaga impreuna si minusurile la fel.
secundarele le poti lega in paralel dupa ce le redresezi tensiunile fiecarui traf, adica pui cite o punte pe secundar si legi + la + si - la -....

Se poate folosi metoda asta in amplificatoare pentru timp indelungat cu toroidale ?

Am 4 toroidale (petra) 40V 50VA si le-as fi legat in paralel 2 cate doua pentru o putere mai mare 2 toroidale pentru un canal.

5.Are ceva daca le conectez in serie pentru tensiune + 0 - se vor incalzi ,este firesc sa legi asa?

6.Care sunt avantajele si dezavantajele ambelor "legaturi" .

7.Apoi mai am un traf dintr-un Diamant 220 care consuma ~70W la acesta nu prea stiu cum se calculeaza sectiunea si puterea respectiv daca se poate modifica legaturile pentru alte tensiuni.

http://img24.imageshack.us/img24/9443/spa2031.jpg

http://img19.imageshack.us/img19/4914/spa2008.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/8196/spa2028.jpg

http://img116.imageshack.us/img116/7965/spa2029.jpg

http://img58.imageshack.us/img58/9356/spa2030.jpg

E traf de televizor Temp 6, vezi ca scrie ruseste pe el

Link spre comentariu

Stai rau si cu gramatica:nu ai metode de exprimare, ai forme de exprimare , care ma duce cu gindul ca ai primit o educatie intr-un loc care se afla de obicei in spatele casei!Mai controleaza-te ca va trebui sa dai ochii si cu oameni.

Bravo ma , da ce te intereseaza pe tine unde a studiat omu , esti psiholog de cataloghezi asa ?Si stai calm , a mai vazut oameni k doar nu e in jungla ,nu se sperie .......pana atunci tu o sa ai de invatat sa citezi pe cel de care te iei in gura ..........
Link spre comentariu

[quote name="DANPC

7.Apoi mai am un traf dintr-un Diamant 220 care consuma ~70W la acesta nu prea stiu cum se calculeaza sectiunea si puterea respectiv daca se poate modifica legaturile pentru alte tensiuni.

E traf de televizor Temp 6' date=' vezi ca scrie ruseste pe el[/quote]

E de la magnetofon Kashtan, duce cam 100W, desi sectiunea e numai 7cmp, miezul e de calitate.

Am rebobinat si eu doua si sunt ok, sa ii pui ceva adeziv intre potcoavele de la miez ca sa nu bazaie.

Poti eventual sa transformi secundarele alea de 35 in 2x 35 pentru ca sunt bobinate cu 2 sarme in paralel, mare grija cum izolezi capetele pentru ca ies impreuna din bobina si pot face scurt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări