Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

cum spunea si mely17 este chiar usor de desfacut.

... problema pare mai de grab? a fi în primar, unde rezisten?a este de 1,6 [?],Mai, dar esti sigur ca era pt 220V traful tau?! sau macar ca e traf de retea? Eu nici la traful; de sudura nu aveam numai 1 ohm, si e de vreo 7 ori mai mare...
Link spre comentariu

O s?-l m?sor, da sigur este mare pe ambele inf??ur?ri. Dup? ce am scos bobinele de pe miez, le-am conectat pe rând la trafo acela de 14,5 [V] ?i f?cea urât: trafo bâzâia ?i firele de leg?tur? (sub?iri de 0,25 - s? cedeze primelel a scurt) scoteau scântei la contact ?i se topeau în câteva secunde. Totu?i, înf??urarea secundar? produce un câmp aproape insesizabil, pe când la primar se simte ceva... am introdus o ?urubelni?? în interiorul bobinei, s? simt la mân? cât de tare "trage".

P.S. :nas: da, ai dreptate bolek... eu doar am presupus c? e traf coborâtor de la 220, da' cred c? am presupus destul de bine; la cum arat? (vezi pozele din primul post) ?i dimensiunile sârmei/raportul de spire dintre primar ?i secundar, nu cred s? fie pentru altceva....

Acuma nu ?tiu sigur, zic ?i eu; oricum, pare mai de grab? ceva artizanal decât un produs de serie ?i nu are nici o informa?ie pe el.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dan2009

Am si eu un stator de motor asincron cu dimensiunile:D=23cmd=18cmh=10,5cmAm sarma cu em 2mm si bara subtire cu em 4*1mm pt primar si bara cu 8*1mm pt secundar.As vrea sa stiu si eu daca pot face un transformator de sudura pe acest stator si ce numar de spire imi trebuie pentru primar si secunndar la dimensiunile materialelor de care dispun pentru a functiona cu electrozi de 3,25?(macar 2,5) multumesc

Link spre comentariu

Pentru primar ai nevoie de aproximativ 220 de spire. Pentru secundar nu sunt sigur de teniunea optima pentru electrozi mentionati de tine. Din ce imi amintesc cred ca 60V in cazul acesta ar trebui sa bobinezi aproximativ 50-60 spire

Link spre comentariu
Vizitator dan2009

Mai am niste tole I_uri si nu stiu pe care sa le folosesc sa_mi iasa ceva calumea. VA ROG MULT SA_MI DATI UN SFAT pentru ca vreau sa_mi incerc talentele si sa construiesc si eu ceva util si necesar de unul singur.

Link spre comentariu

220 sp cu sarma de 2mm sau cu bara 4*1mm?

ar fi mai indicat cu bara dar vei bobinai mai greuva avea si o putere mai mare trafultensiunea la aparatul tatalui meu de de 48 V AC in secundar si sudeaza fara problemedar si pachetul de tole e mult mau mare: e facut cu tole U si inaltimea de aprox 50 cm latimea 30 cm si grosimea pachetului de tole cam 10 cm
Link spre comentariu

In primar bobineaza cu sarma de cel putin 2 si cam 280-300 spire. secundarul sa ai cel putin 50V pentru 3,25 si cu platbanda de cupru.Eu la al meu am 48v in secundar si am reusit sa topesc putin dintrun electrod de 4.Si inca ceva. Inainte sa te apuci de bobinat izoleaza foarte bine miezu si spirele sa fie cat mai stranse daca nu vrei sa injuri 3 zile la rand dupa aia :speriat

Link spre comentariu
Vizitator dan2009

In primar bobineaza cu sarma de cel putin 2 si cam 280-300 spire. secundarul sa ai cel putin 50V pentru 3,25 si cu platbanda de cupru.Eu la al meu am 48v in secundar si am reusit sa topesc putin dintrun electrod de 4.Si inca ceva. Inainte sa te apuci de bobinat izoleaza foarte bine miezu si spirele sa fie cat mai stranse daca nu vrei sa injuri 3 zile la rand dupa aia :speriat

Si ce sa bobinez torul sau sa fac un jug la I_urile alea?Din ce am inteles eu da randament mai mare un aparat facut pe tor.
Link spre comentariu
Vizitator dan2009

Am si eu un stator de motor asincron cu dimensiunile:D=23cmd=18cmh=10,5cmAm sarma cu em 2mm si bara subtire cu em 4*1mm pt primar si bara cu 8*1mm pt secundar.As vrea sa stiu si eu daca pot face un transformator de sudura pe acest stator si ce numar de spire imi trebuie pentru primar si secunndar la dimensiunile materialelor de care dispun pentru a functiona cu electrozi de 3,25?(macar 2,5) multumesc

Am facut rost si de niste tole I dintrun transformator trifazic 220 v de diferite dimensiuni si vreau sa stiu cu materialele de care dispun pe care ar fi mai indicat sa_l bobinez. Atasez imaginea tolelor poate se gaseste cineva sa_mi dea niste sfaturi concrete referitor la constructie ,nr sp,materiale folosite pentru izolatie atat intre spire cat si intre miez si infasurari. multumesc
Link spre comentariu

Exact pe asa ceva am avut eu unul; e miez de stator de la motor asincron.Toroidalul la sudura e o solutie buna si nu prea; ai randament suficient de bun incat cu un traf de 15kile sudezi si cu electrod de 4 , dar nu are o caracteristica asa buna pentru sudura adica (tensiune rapid scazatoare), si o sa cam arzi sigurantele de la panou la prima punere in priza si cand se lipeste; de asemenea, reglaj o sa poti sa ii faci doar cu prize in primar (ai un pic de munca in plus la bobinat) , sau cu triac sau tiristoare (asta e mai scump, dar ai potentiometru).In primar faci cu sarma de cupru emailat (sau mai bine daca ai, cu sarma dublu izolata cu bumbac, cum era al meu) diametru 2.5sau 3mm.Daca nu ai asa groasa, pune doua de 1.5mm sau 3 de 1mm bobinate impreuna, dar o sa fie un calvar sa il bobinezi asa. Dai 200 spire, scoti o priza afara; mai dai 25, mai scoti una, si tot asa pana la 300 spire. Alea or sa fie reglajul. :da Peste primar pui panza de bumbac impregnata sau carton gros, preferabil prespan, pentru ca daca cumva intra umezeala, si ies cei 220v din priza prin electrod, o sa avem un om mai putin pe forum. :cry: In secundar, ori bara (platbanda) de 3x6 sau 2x8mm izolata cu fibra de sticla (sau bumbac), ori daca nu ai, mai multe sarme de cupru emailat impreuna (iar efort in plus la bobinat... :bataie ), ca sa totalizezi cam 16mm patrati sectiune. Dai 50 spire.Al meu , facut dupa datele de mai sus, cand mi se lipea electrodul, tragea de la retea cca 40A (adica 8kilowatti, pe intelesul poporului) :speriat , curent de scurtcircuit secundar 250-270A .Si la putere maxima,pentru timp scurt desigur, sudeaza cam la limita si cu electrod de 5 mm, un lucru util numai daca vrei sa sudezi la plug, la remorci, jugul de la camion si altele.Succes la demolat contorul si sigurantele cu aparatul descris.

Link spre comentariu

Scuze ca intervin off topic.Despre "Stabilizatoarele de tensiune" romanesti pentru tensiunea de retea, fabricate in anii '70 si folosite pentru alimentarea TV la vremea respectiva, cunoasteti ceva date?In interior au 2 trafuri masive cu nenumarate bobinaje si prize in primar si secundar, ma intereseaza caracteristicile si daca ar putea fi folosite la ceva. Nu am idee de principiul de functionare sau schema.Multumesc

Link spre comentariu

Cum aflu greutatea necesara pentru fir de cupru de grosime 1mm, mai exact cum aflu greutatea pe metru a sarmei de cupru, pot sa o aflu? ca am gasit bobine la 250g si vreau sa aflu cam cate imi trebuie ca sa imi fac un traf :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări