Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

M? bag ?i eu cu câteva întreb?ri...

Din întâmplare, am ajuns în "c?mara cu cadouri" - dou? boxe la subsolul blocului - a unui prieten care m-a rugat s?-l ajut s? fac? cur??enie acolo. Printre multe "bun?t??uri", printre care un MAVO 35, mul?i rulmen?i, dou? sta?ii de lipit, etc. am g?sit ?i ceva transformatoare....

1) Traful acesta (poza 1 poza 2), la care am m?surat: diametrul sârmei în primar / secundar (aprox.) = 1 / 2x2 [mm], "fereastra" pachetului de tole = 6,5x6,5x3, rezisten?a înf??ur?rii primare / secundare = 2 / 0,5 (cam rezolu?ia aparatului) [?].

Rezisten?a mi s-a p?rut foarte mic? (mai ales în secundar), a?a c? l-am alimentat la 14,5 [V] ?i am ob?inut în secundar 2,75 [V] (în gol); l-am l?sat alimentat cam 10 min. ?i v?zând c? nu se înc?lze?te, am zis s?-l bag la priz?.... ?i au s?rit siguran?ele. Am desf?cut cartonul de pe secundar ?i am v?zut ceva spire înnegrite la baz?; considerând rezisten?a foarte mic? ?i faptul c? alimentat de la re?ea arunc? imediat siguran?ele, m? g?ndesc c? problema ar fi undeva pe la începutul înf??ur?rii secundare (n-am g?sit nici un contact între primar ?i secundar sau între înf??ur?ri ?i miez). Sau... nefiind leg?tur? galvanic? între primar ?i secundar n-are cum s? se fac? scurt pe re?ea... chiar nu ?tiu, m? l?muri?i voi?

A? dori s?-l rebobinez, aventual s? refac isola?ia pe spirele deteriorate ?i s? folosesc aceea?i sârm?, îns? nu ?tiu cum s? desfac tolele; l-am întors pe toate p?r?ile ?i n-am v?zut nici o zon? de îmbinare, ca la pachetele din tole E+I de exemplu, deci nu ?tiu ce s? fac :nas:. Oare ar merge s? scot/rebobinez spir? cu spir?, f?r? s? demontez nimic? (timp am destul, c?-i vacan??, da nici s?-l bibilesc pân? înc?run?esc...)

2) Am mai dat ?i peste o "chestie" (poza 1 poza 2) care pare a fi un cititor / programator antic pentru circuite integrate. Transformatorul pare destul de interesant, dar n-am mai apucat s?-l m?sor. Deci, dac? recunoa?te cineva aparatura din imagini ?i are ceva date despre ea, în special despre transformator (a? vrea s?-l folosesc la un mic amplificator) îl rog s? m? ajute; sau poate este cineva interesat de dr?cia aia pentru colec?ie, etc...

3) Se poate folosi la un amplificator transformator cu tensiunea secundar? 24 [V], 65 [VA]? E unul românesc, care b?nuiesc c? se g?seau destul de frecvent în montaje de comand? cu contactoare / relee. Dac? nu, am unul ce scoate 14,5 [V] / 8 [A], numa' bun pentru ceva cu TDA ?i r?m?ne cel de 24 pentru o sta?ie de lipit, de?i are un gabarit cam mare....

Apropo, se poate ob?ine alimentare diferen?ial? dintr-un traf f?r? priz? median? (o singur? inf??urare)?

Cam atât.... deocamdat?. Sper s? m? ajuta?i ?i dac? mai e nevoie de vr-o informa?ie /m?sur?toare, cu mare pl?cere. :multumesc

Link spre comentariu

As vrea sa fac si eu transformatorul din poza ma poti ajuta cu calculele.As vrea sa-l alimentez la 220V si sa scoata 24V.Lam desfacut deja si acum vreau sa-l fac cum ti-am zis.

Link spre comentariu

Numaru de spire/volt se calculeaza cu formula asta: Sectiunea transformatorului inpartit la frecventa din retea(50hz)Tiam modificat poza sa vezi cum se caluleaza sectiunea transformatorului!

Link spre comentariu

@mely17:Pe langa faptul ca spui tampenii, ca 50 ala nu e frecventa(deja e a mia oara cand explic asta) i-ai spus omului si invers. Corect era:nr spire/V = 50/S unde 50 NU e frecventa(e doar o coincidenta). Poti sa folosesti si 45/S sau 55/S in functie de cum vrei sa il faci, mai economic(45) sau nu. Sau poti sa il calculezi corect.....

Link spre comentariu

Da asa era nu stiu la ce mam gandit cand am scris asta!marian_valcea:800 de spire in primar cu sarma de 0.6-0.790 de spire in secundar cu sarma de 1.3-1.5Transformatorul tau este de 200W!

Link spre comentariu

cum spunea si mely17 este chiar usor de desfacut.

Azi am pus ciocanu' pe el ?i l-am desf?cut... îns? nu m-am l?murit care înf??urare este în scurt. Am întrebat ?i data trecut?: dac? secundarul ar fi in scurt, curentul din primar ar cre?te într-atât încât s? sar? siguran?a din tablou? Eu presupun c? nu, da' nu sunt sigur, de aceea v? rog pe voi s? m? l?muri?i. :jytuiyu

Ma ziceam c? mi se pare prea mic? rezisten?a înf??ur?rii primare... am mai "studiat" umpic problema ?i m-am sucit :ras: - rezisten?a pare OK (0,6 [?]), raportat la grosimea/lungimea conductorului; problema pare mai de grab? a fi în primar, unde rezisten?a este de 1,6 [?], cu toate c? conductorl este mai sub?ire ?i are lungime mai mare - deci presupun c? ar fi normal ceva în jur de 35 [?].

Cum spuneam, alimentând primarul la 14,5 [V], am ob?inut în secundar 2,75 [V] (în gol); dac? alimentez secundarul, ob?in aproximativ 50 [V] în primar.

P.S. L ?i l = 31 [mm], h = 65 [mm]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări