Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

CATA2003, se poate folosi orice traf la un amplif, numai s? asigure tensiunea pe un interval de consum, acuma depinde cît de încet vrei s? ascul?i, ptr ascultat la nivel mare se schimb? datele problemei: ori rezist? cîteva ore trafo la maxim, ori 5 minute muzic? - juma de or? pauz?.

În ce prive?te randamentul ''pe hîrtie'' al amplifurilor, am deplin? încredere în vechile teorii, nu în cele comerciale de azi, a?a cum cresc în prezent specifica?iile, mîine-poimîine va apare ampliful cu randament 101%. :rade:

Vezi c? nu ''storci'' nimic în plus dintr-un traf pus cu primarul de 240Vca la re?eaua de 220Vca. Ce ai cî?tiga în curent pierzi prin tensiunea mai mic? rezultat?, singurul avantaj e c? va merge trafo ceva mai rece, cînd nu-l forjezi.

vio_gl, dac? ai m?surat bine sec?iunea trafo, miezul ar trebui s? suporte lejer 900W, chiar 1kW, sigur c? nu e a?a de mult înc?rcat, deci ai avea dreptate cu acei 800W cura?i. Problema cu primarul e c? a fost calculat prea economic, în ideia c? nu va func?iona permanent, ci cu mari pauze. Calculeaz? cîte spire ar avea bobinat cu 45/S sau 40/S ?i cît ar trebui s? aib? la 50/S, diferen?a de spire o adaugi la primarul existent. Ptr secundar folose?ti tot 50/S cu un plus de 5-10% ptr pierderi. Asta presupune s? descoperi exact formula folosit?.

Link spre comentariu
Vizitator radur

Ma puteti ajuta sa stiu mai multe date despre Transformatorul din poza?

Stiu ca are in secundar o infasurare de 6.3V doua infasurari de 240V si ca alimenta un bloc de amplificare RF din cate mi-am dat eu seama, 10 mini triode duble e88cc ...

Pot spune din cele de mai sus ca ar avea 20VA pe 6.3V si 40VA pe 240V ?

De asemenea bobina la ce ajuta? Are 50ohm. Un fel de stabilizare ? Filtrare ? Atenueaza ripple ?

http://s154.photobucket.com/albums/s246 ... entare.jpg

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Ma puteti ajuta sa stiu mai multe date despre Transformatorul din poza?Stiu ca are in secundar o infasurare de 6.3V doua infasurari de 240V si ca alimenta un bloc de amplificare RF din cate mi-am dat eu seama, 10 mini triode duble e88cc ...Pot spune din cele de mai sus ca ar avea 20VA pe 6.3V si 40VA pe 240V ?De asemenea bobina la ce ajuta? Are 50ohm. Un fel de stabilizare ? Filtrare ? Atenueaza ripple ?http://s154.photobucket.com/albums/s246 ... entare.jpg

Bobina este un soc si impreuna cu cele doua condensatoare realizeaza filtrarea tensiunii redresate. Cele 2 condensatoare si socul formeaza un filtru pi pe frecventa de 100 Hz (daca ziceti ca secundarul este 2x240V).
Link spre comentariu

Din pacate nu scrie nimic nici pe bobina nici pe traf, cum pot afla puterea transformatorului ?

Ca sa afli puterea transformatorului trebuie sa afli sectiunea miezului , ca in poza de mai jos. (Puterea = sectiunea la patrat)O alta varianta ar fi sa masori tensiunea in secundar si dupa grosimea conductorului bobinei secundare sa determini curentul si cu relatia P=UI ,aproximezi puterea in secundar .
Link spre comentariu
Vizitator radur

Multumesc frumos de informatii.b= 17mm L=95mm h=45mm S1=1425 S2=1530P~ daca S ar fi in cm avem un aprox de 225VA ceea ce mi se pare mult

Link spre comentariu

Sectiunea transformatorului se masoara in centimetri patrati.Depinde de precizia masuratorilor pe care le-ai facut.Puterea transformatorului e pe la 180...200VA.

Link spre comentariu

Acum e clar, asta înseamn? 1,5sp/V (45/S) fa?? de un minim de 1,(6)sp/V (50/S) ptr sec?iunea respectiv? de miez. Cred c? dac? folose?ti 1,7sp/V e foarte bine ?i nu se mai încinge. Adic? 375 spire. Ptr secundar ar fi indicat 1,8sp/V ca s? acoperi pierderile, eventuala tensiune mai mare, m?surat? în gol, va sc?dea oricum în sarcin?. Cînd alegi diametrele sîrmelor, s? calculezi dac? încap în fereastr?.

P.S. 1,(6) înseamn? 1,6666666... sau perioad? 6.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări