Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Cu stabilizator serie se disipa enorm.. pentru o cadere de 20 de V .. daca mai ai si cativa amperi pfoai .. :violent3: Eu am incercat sa "scap" cam de 12V si ardea dupa un timp de functionare radiatorul de numai...si era un radiator cat casa... Ar mai fi o solutie relativ complicata... un convertor coborator in comutatie :supz:

Link spre comentariu

Mai bine schimbi traful sau faci sursa in comutatie de la 220V direct.Da, e o disipatie termica mare.Eu am scazut doar cu 5 volti, ca era o sursa de 2*38V de la AS2050 si a trebuit sa alimentez TDA7294. Am folosit zenner de putere, cu tranzistoare montate pe radiator, oricum era un radiator mare si nu se simtea.In al doilea caz, era un amplificator Universum, cu o sursa care debita in gol 2x70V, dar in functionare "cadea" la 2x50V. Problema era ca uneori se ardeau finalii (etajul final facut de mine) din cauza tensiunii mari. Am folosit un stabilizator pentru a aduce alimentarea cam la 2x48V. Evident, in functionare nu disipa foarte mult.Dar reducerea de 2x20V este intr-adevar o sarcina grea.

Link spre comentariu

as avea si eu o intrebarecat scade puntea redresoare din c.a livrat inainte ca acesta sa fie filtrat de condensatori deci voi ati scris pe site ca se tensiunea pe care o aveti de la transformator este inmultita cu 1.2 in sarcina si cu 1.4 in golam intalnit undeva ca o punte redresoare scade din tens 2.8 si pe urma se calculeaza la mers in gol sau sarcina deci se schimba chestiade ex am 32v ca -2.8=29.2*1.41 41.7 in gol 29.2*1.2 35 in sarcina explicati mai in detaliu cum este treaa ca mie imi trebe 38V-40V in sarcina si sa nu depaseasca 42V ca e bai

Link spre comentariu

de la firma Petra am primit un raspuns Daca doriti o sursa de ? 40 Vdc Vca = 0,8 x (Vcc + 2) = 0,8 x (40+40+2) = 65,6 VVca = 2 x 32,8 VIca = 1,8 x Icc = 1,8 x 16 = 28,8 A ex: icc=16APcc = 80 x 16 = 1280Pca = 1,4 x ( Pcc + 2xIcc ) = 1,4 x ( 1280 + 32) = 1836 VAdeci e alta metoda de a calcula echivalenta cu Vcc=1.22*Vca

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator BonuS

Sunt clasa a 9-a si ma bazez pe specialiatatea ELECTROTEHNICA.Profesorul meu... ne-a dat de facut un proiect despre un TRANSFORMATOR DE RETEA pt. mine cu N = 33 si trebuie sa il fac de la cap la coada :( Ne-a facut un Demo adica N = 1 dar de ce sa mint nu prea l-am priceput adica nu stiu sa fac toate acele calcule :(Va rog ma poate ajuta si pe mine cineva :smt006: :binky:Va implor am nevoie mare de ajutorul vostru

Link spre comentariu
Vizitator BonuS

va multumesc oricum ca vretzi sa ma ajutati dar nu mai am nevoie ca l`am facut deja ... l`am si dat spre corectat ... 90% e corect... bine ca e facut din ce am inteles eu la cat am fost la ore :P va multumesc oricum

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare : la un transformator de aproximativ 400w (pachet de tole E+I cu sectiunea de 27cm patrati ) cum este mai indicat sa bobinezi , intai primarul (220Vc.a) si apoi secundarul 2X30Vc.a. sau intai secundarul si apoi primarul .Am bobinati transformatorul ca in ultimul caz si transformatorul , mai exact miezul se incalzeste pe undeva la 55gradeC .Bobinat ca in primul caz temperatura era cam cu 15C mai mica .Temperatura a fost masurata dupa 3ore de functionare.Incalzirea miezului se produce dupa circa 1h de functionare ( cu sau fara sarcina) . Cam care este temperatura normala a unui transformator de asemenea putere/dimensiune ?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pai astea nu sunt tole E+I ci U-uri.Banuiesc ca sunt tole din ferosiliciu si nu miez de ferita.Daca miezul este de metal(ferosiliciu) poti sa ii aplici cateva lovituri laterale , pentru a desface cale 2 U-uri puse cap-la-cap.Daca nu reusesti din cateva incercari , atunci inseamna ca afost incleiat mai serios si va trebui sa pui cateva picaturi de thiner sau acetona la punctele de lipire a celor 2 U-uri iardupa circa 10-20min de picurat acetona , sa il trosnesti din nou .Va iesi cu siguranta (exceptie : lipit cu epoxi , caz in care va trebui sa il tii in apa oparita cam 10min si sa il fortezi sa sa desfaca atunci cand e inca fierbite. Mare grija sa nu te oparesti , sau alte alea ).Ai grija ca acetona /thinerul sunt puternic inflamabile ; de preferat sa "operezi pacientul " afara , in aer liber .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări