Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

cei care l-au pradat au mai lasat vro 30 de spire cu sarma destul de groasa cred ca e 1,5-2mm cred ca asta era primarul deoarece era primul

Exact ce-?i spuneam, trafo de m?sur? de curent are o bar? de Cu pe mijloc ?i 1-2 bobinaje cu cîteva zeci de spire ptr montarea unui ampermetru ?i a protec?iilor. Totul e b?gat într-o carcas? de ebonit?, plastic, sau e turnat în r??in?. Miezurile de trafo normal sînt mai largi ?i mai pe lat, nu pe lung ca ?sta.
Link spre comentariu

Salut, ma poate ajuta cineva cu o formula pt calculul intrefierului si daca se poate o sursa de documentatie ???

Pai acum depinde ce vrei sa faci. In general intrefier se pune pt a nu aduce miezul in saturatie si pt a stoca energie. Formula de calcul(aproximativa, deoarece se considera ca permeabilitatea relativa a miezului pe toata caracteristica statica de functionare este mult mai mare decat 1) este:lg = (miu0*N*Imax)/Bmax unde:lg= lungimea intrefieruluimiu0 = permeabilitatea magnetica a vidului 4*pi*10^-7Imax curentul maxim care o sa iti circule prin bobina.Bmax, inductia maxima pe care vrei sa o obtii la curentul maxim. Asta se alege astfel incat miezul sa nu ajunga in saturatie.
Link spre comentariu
Vizitator megheam

Salut, ma poate ajuta cineva cu o formula pt calculul intrefierului si daca se poate o sursa de documentatie ???

Pai acum depinde ce vrei sa faci. In general intrefier se pune pt a nu aduce miezul in saturatie si pt a stoca energie. Formula de calcul(aproximativa, deoarece se considera ca permeabilitatea relativa a miezului pe toata caracteristica statica de functionare este mult mai mare decat 1) este:lg = (miu0*N*Imax)/Bmax unde:lg= lungimea intrefieruluimiu0 = permeabilitatea magnetica a vidului 4*pi*10^-7Imax curentul maxim care o sa iti circule prin bobina.Bmax, inductia maxima pe care vrei sa o obtii la curentul maxim. Asta se alege astfel incat miezul sa nu ajunga in saturatie.
Multumesc pt ajutor, eu gasisem alta formula. Folosesc miez de ferita EE, si din cate stiam aceste miezuri vin in general "configurate" din fabrica(e gata calculata lungimea intrefierului). Profesorul mi-a spus k trebuie intrefier, si dupa calcul, folosind formula lg=lc/miu re mi-a dat lg=52um la o lungime a miezului de 92,2mm.unde lc- lungimea miezului miu re= permeabilitatea relativa a miezului.
Link spre comentariu

Formula pe care o spui tu nu este corecta. E adevarat ca pt rezultate mai precise se ia in considerare si reluctanta miezului. Din moment ce zici ca e ferita, atunci s-ar putea sa conteze. Totusi, nu ai spus pt ce aplicatie iti trebuie, pt ca acel intrefier se dimensioneaza strict dupa cerintele aplicatiei si regimului de lucru. Nu se calculeaza asa pur si simplu. E o bobina(ca eu pt bobina ti-am spus cum se calculeaza) sau e un traf de sursa flyback?Fara aceste date vorbim cam aiurea si pe langa subiect.

Link spre comentariu
Vizitator megheam

Formula pe care o spui tu nu este corecta. E adevarat ca pt rezultate mai precise se ia in considerare si reluctanta miezului. Din moment ce zici ca e ferita, atunci s-ar putea sa conteze. Totusi, nu ai spus pt ce aplicatie iti trebuie, pt ca acel intrefier se dimensioneaza strict dupa cerintele aplicatiei si regimului de lucru. Nu se calculeaza asa pur si simplu. E o bobina(ca eu pt bobina ti-am spus cum se calculeaza) sau e un traf de sursa flyback?Fara aceste date vorbim cam aiurea si pe langa subiect.

Construiesc un transformator pt o sursa flyback, greseala mea k nu am precizat lucrul acesta. Folosesc miez de ferita ETD39-3C90(http://www.tme.eu/miez-de-ferita-materi ... 90__2.html) si carcasa WE-3683H(http://www.tme.eu/ro/katalog/?art=ETD39 ... szukaj%3D+)Acum problema e, ca nu stiu de ce depinde calculul intrefierului, sau mai bine zis ce trebuie luat exact in considerare.
Link spre comentariu

E, e cam nasoala treaba, trebuie sa te pui serios pe studiu. Calculul depide de parametrii exacti ai circuitului si anume curentii si tensiunile la bornele infasurarilor cat si modul de functionare(continuu sau discontinuu). E prea mult de scris si explicat pe forum. Uite un link care mi se pare f bun in acest sens. Are mai spre sfarsit un exemplu pas cu pas pentru un traf flyback functionand in modul continuu cat si unul pt modul discontinuu. Citeste tot cu atentie(nu doar exemplul) si daca ai nelamuriri intrebi aici.

Linkul:

http://focus.ti.com/lit/ml/slup127/slup127.pdf

Link spre comentariu

imi poate cineva explica cum se pot pune pe miez acest tip de tole?

eu mi-am prins urechile cu ele

multumesc

P.S : o descriere ceva mai detaliata

Posted Image

Link spre comentariu

imi poate cineva explica cum se pot pune pe miez acest tip de tole?

Una cate una. Tensionezi lama centrala ca sa intre in carcasa, o impingi in carcasa si cand a ajuns la capat, lasi tola sa revina la forma initiala.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator gabrielbix

recomandare traf pt 2 x FET400 ? eu ma gandeam la asa ceva :Traf Toroidal 1200VA 230V / 2x50V , 12A Dmax=210mm Hmax=60mm este suficient ?

Link spre comentariu
Vizitator gabrielbix

recomandare traf pt 2 x FET400 ? eu ma gandeam la asa ceva :Traf Toroidal 1200VA 230V / 2x50V , 12A Dmax=210mm Hmax=60mm este suficient ?

Link spre comentariu

Depinde dac? sco?i efectiv 400W din amplifuri, dup? sarcina folosit?. Dac? folose?ti boxe de 8 Ohmi, ai cam 200W/canal debitat pe ele ?i trafo e chiar supradimensionat, ceeace nu e r?u, c? vine vara, dar ptr 4 Ohmi e mic. Randamentul la clasa AB e cam de 40%, a?a te po?i orienta la alegerea trafo. Cam 1kW ptr 8 Ohmi ?i dublu ptr 4 Ohmi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am un traf caruia i-am dat jos secundarul si am masurat sectiunea care este de 30cm patrati pe el scria 630w dar se cam incingea la mers in gol tensiunea din primar era de 220v si sarma era de 1mm;dupa calculele mele miezul ar duce undeva pe la 800w iar curentul din primar ar fi de 3,64A .intrebarea mea ar fi cate spire sa-i dau la primar si ce grosime ar avea sarma de bobinaj al acestuia?

Link spre comentariu

Depinde dac? sco?i efectiv 400W din amplifuri, dup? sarcina folosit?. Dac? folose?ti boxe de 8 Ohmi, ai cam 200W/canal debitat pe ele ?i trafo e chiar supradimensionat, ceeace nu e r?u, c? vine vara, dar ptr 4 Ohmi e mic. Randamentul la clasa AB e cam de 40%, a?a te po?i orienta la alegerea trafo. Cam 1kW ptr 8 Ohmi ?i dublu ptr 4 Ohmi.

Eu stiam ca pe foaie se atinge aproximativ 70% ,dar in practica cred ca s-ar merge pana la 50% , poate o sa vrea el sa dea 400w dar cine e asculta sinusuri si pe sarcini pur rezistive , cred ca pentru 400w ar merge si un traf de 600w in 4 ohmi si chiar 500w in 8 ohmi daca chiar o sa folosesca 8 ohmi nu doua boxe de 8 ohmi in pararel ci doar una singura , nici producatori de amplificatoare profesionale nu folosesc trafuri la adevarata putere (sinus), ....eu zic ca sunt bani aruncati in vant sa dai atat pe transformatoare , martoaga mea de amplificare are traf de 400w cred scria pe cutie 635w dar din calcule aia se tine la 400w , si am acasa un hp15w cu kitul de la elprod cu bipolari (modificat la 8 finali) si alimentare la 2*60vcc la volum maxim in 8 oameni tensiunea scade la 55-54v (mai depinde de retea) , mai am si o priza pt 220 el fiind legat la 240 , deci mai pot stoarce ceva din el ....in fine sa revin la ceea ce vroiam sa zic , odata l-am lasat la maxim in camera cu usa inchisa si diful bagat in dulap , k sa nu vina vecini la mine , dupa 3 ore de muzica cu bas si miros de ars din dulap (s-a calit bobina :nas: ) am pus mana pe traf , avea cam 50 grade celsis legat pe 220v ultima treapta , deci tot ce am putut stoarce din el , eu zic ca e greu sa arzi un transformator dintro aplicatie de amplificare daca e nu e chiar foarte subdimensionat , si daca are ceva racire pasiva ....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări